ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθη Βρετανός ελληνοκυπριακής καταγωγής ως ύποπτος για σύμπραξη με τους τζιχαντιστές

Συνελήφθη Βρετανός ελληνοκυπριακής καταγωγής ως ύποπτος για σύμπραξη με τους τζιχαντιστές
FACEBOOK

Ένας Βρετανός, ελληνοκυπριακής καταγωγής συνελήφθη στην Τουρκία προερχόμενος από τη Συρία, ως ύποπτος για συνεργασία με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Πρόκειται για τον 25χρονο Στέφαν Αριστείδου από το Ένφιλντ του βορείου Λονδίνου, ενώ μαζί με εκείνον συνελήφθη και η σύζυγός του, Βρετανίδα υπήκοος από το Μπαγκλαντές, καθώς και ένας Αμερικανός υπήκοος 46 ετών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, ο Αριστείδου δήλωσε ότι είχε πάει στη Ράκα, πρωτεύουσα του ISIS στη Συρία, ωστόσο ισχυρίστηκε πως είχε πάει εκεί για να εγκατασταθεί και όχι για να πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Τα ίχνη του Αριστείδου είχαν χαθεί τον Απρίλιο του 2015, όταν ταξίδεψε από το Λονδίνο στη Λάρνακα. Η οικογένειά του είχε απευθυνθεί σε οργάνωση, που δραστηριοποιείται στον εντοπισμό αγνοουμένων. Αυτή την εβδομάδα, ο 25χρονος επανεμφανίστηκε στην τουρκική πόλη Κιλίς, που βρίσκεται μόλις πέντε χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία.

Ο νεαρός παραδόθηκε στις τουρκικές αρχές της πόλης, αναφέρει η εφημερίδα και είναι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του ασκηθεί ποινική δίωξη και στη Βρετανία, εφόσον εκδοθεί από την Τουρκία.

Εκπρόσωπος του Foreign Office δήλωσε: «Είμαστε σε επαφή με τις τουρκικές Αρχές μετά την κράτηση ενός Βρετανού στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας».

Η γυναίκα αφέθηκε ελεύθερη, χωρίς να αποκλείεται η απαγγελία κατηγοριών σε βάρος της, ενώ οι δύο άντρες αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης μεταξύ 7 και 15 ετών.

Ο Αριστείδου ζούσε στο βόρειο Λονδίνο με τη μητέρα του και την αδερφή του, ενώ στο Λονδίνο ζει και ο πατέρας του, ο οποίος είναι διαζευγμένος από τη σύζυγό του.

Σύμφωνα με τη Guardian, γείτονες της οικογένειας στο Ένφιλντ έχουν δηλώσει πως λίγο πριν την εξαφάνισή του ο Αριστείδου είχε αρχίσει να ντύνεται κατά το ισλαμικό τυπικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ