ΚΟΣΜΟΣ

Οι κατευθυντήριες γραμμές των διαπραγματεύσεων για το Brexit

Οι κατευθυντήριες γραμμές των διαπραγματεύσεων για το Brexit
Ο Ντόναλντ Τουσκ κρατά την επιστολή της Τερέζα Μέι για την έξοδο από την Ε.Ε./Φωτογραφία Αρχείου REUTERS/Yves Herman

Μια σημαντική μέρα για το Brexit ξημερώνει το Σάββατο 29 Απριλίου, καθώς αναμένεται να υιοθετηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές για τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις του «διαζυγίου» από τις Βρυξέλλες και τους αρχηγούς των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, που θα λάβει χώρα στην Βελγική πρωτεύουσα. 

Βασικό στοιχείο των προτεινόμενων κατευθυντήριων γραμμών για το Brexit, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην καθιερωμένη επιστολή του προ των Συνόδων Κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, είναι η ιδέα μιας «σταδιακής προσέγγισης».

Αυτό σημαίνει ότι πρώτα θα πρέπει να σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος στα βασικά ζητήματα που αφορούν την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και έπειτα θα συζητηθούν οι μελλοντικές εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τρία βασικά ζητήματα, που είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη διαδικασία «απένταξης» του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ είναι αυτή την στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πρώτον, η αντιμετώπιση περίπου 3 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και ενός εκατομμυρίου Βρετανών που ζουν σε χώρες της ΕΕ. Δεύτερον, το οικονομικό ζήτημα, δηλαδή το ποσό που πρέπει να καταβάλει το Ηνωμένο Βασίλειο για να «απενταχθεί» από την ΕΕ, το οποίο οι Βρυξέλλες εκτιμούν περί τα 60 δισ. ευρώ. Τρίτον, το ζήτημα των συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Θα ήθελα να ενωθούμε γύρω από αυτή τη βασική αρχή κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, ώστε να είναι σαφές ότι η πρόοδος για τους ανθρώπους, τα χρήματα και την Ιρλανδία πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα», επισήμανε στην επιστολή του προς τους «27», ο Ντόναλντ Τουσκ και προσέθεσε: «Αυτό δεν είναι μόνο θέμα τακτικής, αλλά δεδομένου του περιορισμένου χρονικού πλαισίου που πρέπει να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες, είναι η μόνη δυνατή προσέγγιση».

Να ξεκαθαρίσουμε το παρελθόν πριν προχωρήσουμε στο μέλλον

Σύμφωνα με τον Ντ. Τουσκ, οι «27» πριν συζητήσουν για το μέλλον της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο, πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουν το παρελθόν. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες εγγυήσεις για τους πολίτες μας και τις οικογένειές τους. Εγγυήσεις που είναι αποτελεσματικές, εκτελεστές, αμερόληπτες και περιεκτικές και οι οποίες πρέπει να συνοδεύονται από απλές και ομαλές διοικητικές διαδικασίες. Θα πρέπει επίσης να συμφωνήσουμε με το Ηνωμένο Βασίλειο ότι όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις που ανέλαβε η ΕΕ των 28 θα τηρηθούν και από το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα πρέπει, επίσης, να επιδιώξουμε την αποφυγή σκληρών συνόρων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας».

Εξάλλου, Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωνε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι όσον αφορά στο θέμα της αντιμετώπισης των Ευρωπαίων πολιτών, οι γενικές προσεγγίσεις τύπου «όλα θα πάνε καλά», δεν επαρκούν. Προτεραιότητα των «27» είναι να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν πιο ήπια αντιμετώπιση τόσο των πολιτών των χωρών της ΕΕ που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και των Βρετανών που διαμένουν σε χώρες της ΕΕ. Ο ίδιος αξιωματούχος εκτιμούσε ότι το πρώτο στάδιο της διαπραγμάτευσης (Ευρωπαίοι πολίτες, οικονομικό και Ιρλανδία) θα ξεκινήσει μετά τις 22 Μαΐου και θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου.

Οι «27» θα πρέπει να συναντηθούν και πάλι, ενδεχομένως τον Οκτώβριο για να αποφασίσουν αν έχει γίνει αρκετή πρόοδος, ούτως ώστε να περάσουν στη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης με το Ηνωμένο Βασίλειο που θα αφορά τις μελλοντικές εμπορικές του σχέσεις με την ΕΕ.

Η Σύνοδος Κορυφής θα ξεκινήσει στις 1.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) με ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μετά από αυτή την ανταλλαγή, κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, οι «27» αναμένεται να εγκρίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές και να κάνουν μια ευρύτερη συζήτηση για το Brexit και τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

tusk

(Η επιστολή του Ντόναλντ Τουσκ στους 27)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ