ΚΟΣΜΟΣ

Έκκληση του πάπα Φραγκίσκου να σταματήσει η βία στη Βενεζουέλα (pics)

Έκκληση του πάπα Φραγκίσκου να σταματήσει η βία στη Βενεζουέλα (pics)
REUTERS/Tony Gentile

Αυστηρό μήνυμα προς την Βενεζουέλα έστειλε ο πάπας Φραγκίσκος, κάνοντας έκκληση να σταματήσει το κύμα βίας στη χώρα, καθώς τον τελευταίο μήνα σχεδόν 30 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε ταραχές.

Μιλώντας σε χιλιάδες πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, ο ποντίφικας επέκρινε «τη σοβαρή ανθρωπιστική, κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρίση» που εξουθενώνει τον λαό της χώρας.

640x640 1

REUTERS/Tony Gentile

Οι συγκρούσεις στη χώρα ξεκίνησαν καθώς η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ζητά τη διεξαγωγή εκλογών, την αυτονομία του κοινοβουλίου (όπου έχει την πλειοψηφία), την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από το εξωτερικό και την αποφυλάκιση περισσότερων από 100 ακτιβιστών. Στην ομιλία του ο πάπας έστειλε μήνυμα και προς τον πρόεδρο Νικολά Μαδούρο, λέγοντας:

640x640 2

640x640 3

Απευθύνω ειλικρινή έκκληση στην κυβέρνηση και όλων των συνιστωσών της κοινωνίας της Βενεζουέλας, να αποφύγουν κάθε μορφή βίας, να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αναζητήσουν μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων.

REUTERS/Tony Gentile

REUTERS/Tony Gentile

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ο Λεοπόλντο Λόπες, ο ηγέτης του σκληροπυρηνικού αντιπολιτευόμενου κόμματος "Λαϊκή Βούληση" αλλά και άλλοι είναι πολιτικοί κρατούμενοι και ότι η σύλληψή τους αποτελεί το σύμβολο της δικτατορίας του Μαδούρο.

640x640 7

REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος τονίζει ότι όσοι βρίσκονται στη φυλακή κρατούνται για εγκλήματα και ότι ο 45χρονος Λόπες σχεδίαζε πραξικόπημα.

640x640 4

REUTERS/Marco Bello

640x640 5

REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Πάντως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τη μεσολάβηση του Βατικανού, κατέρρευσαν χωρίς να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ