ΚΟΣΜΟΣ

Ούλι Στεκ: Η «ελβετική μηχανή» έσβησε για πάντα στο Έβερεστ

Ούλι Στεκ: Η «ελβετική μηχανή» έσβησε για πάντα στο Έβερεστ
REUTERS/Navesh Chitrakar

Από παιδί ονειρευόταν να καταφέρει να δει τον κόσμο από τα 8.850μ, την ψηλότερη κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ, όμως η μοίρα του επεφύλασσε ένα μοιραίο παιχνίδι, καθώς έχασε τη ζωή του μόλις έναν μήνα πριν το «ραντεβού» του με τον στόχο του.

Ο λόγος για τον Ούλι Στεκ, έναν από τους πλέον διάσημους ορειβάτες παγκοσμίως, ο οποίος έχασε τη ζωή του την Κυριακή, ενώ προετοιμαζόταν να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του, να πατήσει το Έβερεστ.

Ο 40χρονος Ελβετός ορειβάτης βρισκόταν το τελευταίο διάστημα στο Νεπάλ, όπου έκανε την προετοιμασία του για την μεγάλη ανάβαση, όμως μια πτώση του ενώ προπονούνταν στους πρόποδες του Νούπτσε, μιας μικρότερης κορυφής στο Νεπάλ, στάθηκε μοιραία για τη ζωή του.

Ο θρυλικός ορειβάτης σκόπευε να ανέβει στο Έβερεστ τον Μάιο, και μάλιστα από την λιγότερο ανεπτυγμένη διαδρομή, την West Ridge, γι’ αυτό και βρισκόταν ήδη στο Νεπάλ, σε μια προσπάθεια να εγκλιματιστεί όσο γίνεται καλύτερα στις ιδιαίτερες συνθήκες.

Ζούσε στο κάμπινγκ που έχει στηθεί στους πρόποδες του Έβερεστ, μαζί με εκατοντάδες άλλους αναρριχητές, και προετοιμάζονταν όλοι μαζί για να φτάσουν στα 8.850μ υψόμετρο.

Όμως, νωρίς το πρωί της Κυριακής, μια ομάδα διασωστών βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα αποτρόπαιο θέαμα, τη σορό του Ούλι Στεκ, όπως έγινε γνωστό μέσω της ιστοσελίδας The himalayan times.

2017 04 30T131934Z 142794239 RC19D202A200 RTRMADP 3 NEPAL CLIMBER


Πηγή: REUTERS/Navesh Chitrakar

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το ορειβατικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή του «Swiss machine» δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, ενώ τα αποτελέσματα της νεκροψίας-νεκροτομής που θα γίνουν στη σορό του αναμένεται να «φωτίσουν» τα αίτια θανάτου του.

2017 04 30T130604Z 1731767797 RC15F247DE20 RTRMADP 3 NEPAL CLIMBER


Πηγή: REUTERS/Navesh Chitrakar

Μόλις τα νέα του θανάτου του Ούλι Στεκ άρχισαν να «ταξιδεύουν» τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με μηνύματα θλίψης για τον ξαφνικό χαμό του σπουδαίου ορειβάτη.

Ποιος ήταν ο Ούλι Στεκ

Ο 40χρονος Ελβετός, άρχισε να ασχολείται με την ορειβασία από πολύ μικρή ηλικία, και μόλις στα 17 του κατάφερε να ανέβει σε μια κορυφή που βρισκόταν στην 9η θέση της κατάταξης, σε ό,τι αφορά τον βαθμό δυσκολίας της.

Έναν χρόνο αργότερα, ο Στεκ «καταλάμβανε» τρεις διάσημες και δύσκολες κορυφές των Άλπεων: Έιγκερ, Μπονάτι Πιλάρ και Μον Μπλαν, ενώ το 2013 του απονεμήθηκε το «Piolet d'Or», βραβείο που για τους γνώστες αποτελεί το Όσκαρ ορειβασίας.

Ο Στεκ πετύχαινε τους στόχους του τον έναν μετά τον άλλο, ανεβαίνοντας στις κορυφές βουνών, όμως έγινε διάσημος κυρίως για την κατέχοντας και το ρεκόρ σε συγκεκριμένη διαδρομή των Άλπεων, με 2:47:00, χωρίς σχοινί.

Το σπουδαιότερο επίτευγμά του, στο οποίο οφείλεται και το προσωνύμιό του «Swiss machine», το πέτυχε το 2015, όταν κατάφερε να πατήσει και τις 82 κορυφές των Άλπεων, που υψώνονται πάνω από τα 4.000μ.

Στην ορειβατική του πορεία, αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα, με το ατύχημα που του συνέβη το 2007 να είναι το πιο σοβαρό.

Τότε, καθώς ανέβαινε μια διαδρομή προς το όρος Αναπούρνα στα Ιμαλάια, χτυπήθηκε στο κεφάλι από μια πέτρα που έπεφτε. Το κράνος του, που κόπηκε στα δυο μόλις το χτύπησε η πέτρα, κυριολεκτικά του έσωσε τη ζωή, καθώς επέστρεψε στην οικογένειά του ζωντανός, έχοντας να αντιμετωπίσει μόνο κάποιους μώλωπες και μια διάσειση.

Ο Στεκ κινδύνευσε κι άλλη φορά στο όρος Αναπούρνα, το 2008, όταν μια χιονοστιβάδα διέκοψε την ανάβασή του, όμως μόλις μία εβδομάδα μετά, δεν δίστασε να ανέβει για να βοηθήσει έναν ισπανό ορειβάτη που είχε παγιδευτεί στο βουνό. Ο Στεκ προσέγγισε το σημείο όπου βρισκόταν ο Ινιάκι Οτσόα ντε Όλζα, όμως τα μέλη των σωστικών συνεργείων χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο, κι όταν έφτασαν ήταν πλέον αργά για τον ισπανό ορειβάτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ