ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική αλλαγή στάσης από την Χαμάς: «Ναι» σε παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967

Ιστορική αλλαγή στάσης από την Χαμάς: «Ναι» σε παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967
REUTERS/Suhaib Salem/File Photo

Στροφή 180 μοιρών στο πολιτικό πρόγραμμά της έκανε η Χαμάς για πρώτη φορά στην ιστορία της, αποδεχόμενη ένα παλαιστινιακό κράτος εντός των συνόρων του 1967, εμμένοντας στον πολιτικό και όχι θρησκευτικό χαρακτήρα της σύγκρουσης με το Ισραήλ.

Στο έγγραφο, γραμμένο στ' αραβικά και στα αγγλικά, που δόθηκε στη δημοσιότητα, και το οποίο το κίνημα πρόσθεσε στο καταστατικό που συνέταξε το 1988, η Χαμάς εκτιμά ότι «η ίδρυση ενός εντελώς κυρίαρχου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων της 4ης Ιουνίου 1967, με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα, (...) είναι μια μορφή εθνικής συναίνεσης».

Η οργάνωση, που έχει τον έλεγχος της Λωρίδας της Γάζας από το 2007, σημειώνει στο έγγραφο πως δίνει τη συγκατάθεσή της για ένα μεταβατικό παλαιστινιακό κράτος μέσα στα σύνορα του 1967, όταν στον πόλεμο των 6 ημερών το Ισραήλ κατέλαβε Γάζα, Δυτική Όχθη και ανατολική Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ αποσύρθηκε από τη Γάζα το 2005.

2017 05 01T193406Z 207888824 RC1592409920 RTRMADP 3 PALESTINIANS HAMAS DOCUMENT MESHAAL


Ο ηγέτης της Χαμάς ανακοινώνει την ιστορική αλλαγή πλεύσης του Κινήματος/Πηγή: REUTERS/Naseem Zeitoon

«Η Χαμάς τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης όλης της Παλαιστίνης, όμως είναι έτοιμη να στηρίξει ένα κράτος στα σύνορα του 1967, χωρίς να αναγνωρίσει το Ισραήλ ή να παραχωρήσει οποιαδήποτε δικαιώματα», δήλωσε ο ηγέτης της Χαμάς, σηματοδοτώντας μια αλλαγή που φέρνει την οργάνωση λίγο πιο κοντά στις θέσεις της Φατάχ.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, άλλαξε για πρώτη φορά το πολιτικό του πρόγραμμα, και στο νέο κείμενο με τις πολιτικές θέσεις του, αναφέρεται η πρόθεσή του να αποσύρει την έκκληση για την καταστροφή του Ισραήλ, αλλά και να κόψει τους δεσμούς με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Η αλλαγή στάσης της Χαμάς, και ειδικότερα το «διαζύγιο» με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων του κινήματος με τις χώρες του Κόλπου και την Αίγυπτο, η οποία αντιμετωπίζει την Αδελφότητα ως τρομοκρατική οργάνωση. Επιπλέον εκτιμάται ότι πρόκειται για μια προσπάθεια προσέγγισης δυτικών χωρών, πολλές από τις οποίες αντιμετωπίζουν τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση.

2017 05 01T193714Z 416571979 RC193A8DB780 RTRMADP 3 PALESTINIANS HAMAS DOCUMENT MESHAAL


Ο ηγέτης της Χαμάς ανακοινώνει την ιστορική αλλαγή πλεύσης του Κινήματος/Πηγή: REUTERS/Naseem Zeitoon

«Δεν θέλουμε να προδώσουμε τις αρχές μας, όμως θέλουμε να είμαστε ανοιχτοί. Ελπίζουμε ότι αυτή η διαφοροποίηση θα σηματοδοτήσει και την αλλαγή στάσης των ευρωπαϊκών κρατών απέναντί μας», είπε ο ηγέτης της Χαμάς Χαλίντ Μεσάαλ, παρουσιάζοντας το νέο έγγραφο.

Σε μια πρώτη αντίδραση, το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς ότι προσπαθεί να ξεγελάσει τον κόσμο, ενώ ο κύριος πολιτικός αντίπαλος του Κινήματος, η Φατάχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, αντέδρασε με ψυχραιμία στην αλλαγή πολιτικής του ισλαμιστικού κινήματος, που ήρθε μόλις δύο μέρες πριν την επίσκεψη του παλαιστίνιου προέδρου στην Ουάσινγκτον, και λίγο μετά την δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ στο Reuters ότι ενδέχεται να ταξιδέψει στο Ισραήλ εντός του Μαΐου και ότι δεν βλέπει τον λόγο να μην υπάρξει ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

«Η Χαμάς προσπαθεί να ξεγελάσει τον κόσμο, αλλά δεν θα τα καταφέρει», τόνισε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπεντζαμιν Νετανιάχου και πρόσθεσε πως «η αληθινή Χαμάς σκάβει μεγάλα τούνελ μέσα από τα οποία εξαπολύει τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των ισραηλινών πολιτών».

Ο εκπρόσωπος της Φατάχ, επέκρινε τη Χαμάς για το γεγονός ότι εδώ και δεκαετίες ασκούσε κριτική στη Φατάχ για την αποδοχή ενός παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, σημειώνοντας πως το έγγραφο που παρουσίασε το ισλαμιστικό κίνημα είναι ίδιο με αυτό που έκανε δεκτό η Φατάχ το 1988, για το οποίο κατηγορείται για προδοσία εδώ και 30 χρόνια και κάλεσε τη Χαμάς να ζητήσει συγγνώμη για αυτό.

2017 05 01T163409Z 1336133687 RC1C9D284700 RTRMADP 3 PALESTINIANS HAMAS DOCUMENT


Μέλη της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς/φωτογραφία αρχείου/ Πηγή: REUTERS/Mohammed Salem/File Photo

Η Χαμάς ιδρύθηκε το 1987, ως ένα παρακλάδι των Αδελφών Μουσουλμάνων, κίνημα που έχει κηρυχθεί παράνομο στην Αίγυπτο, ενώ έχει πολεμήσει σε τρεις συρράξεις με το Ισραήλ από το 2007 κι έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες επιθέσεις τόσο στο Ισραήλ όσο και στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη.

Πολλές δυτικές χώρες την έχουν συμπεριλάβει στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, καθώς δεν αποκηρύσσει τη βία, δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης κράτους του Ισραήλ και δεν δέχεται τις συμφωνίες ειρήνης μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ