ΚΟΣΜΟΣ

Το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Τραμπ για τις τράπεζες

Το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Τραμπ για τις τράπεζες
REUTERS/Jonathan Ernst

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι εξετάζει ενεργά τη διάσπαση των μεγάλων τραπεζών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της τηλεόρασης του πρακτορείου Bloomberg.

Οι δηλώσεις του Τραμπ θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στις προσπάθειες επαναφοράς του νόμου Γκλας - Στήγκαλ, ο οποίος είχε θεσπισθεί στην περίοδο της μεγάλης ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας και προέβλεπε τον διαχωρισμό της παροχής δανείων από τις τράπεζες από την επενδυτική τραπεζική. Η επαναφορά ενός τέτοιου νόμου απαιτεί έγκριση από το Κογκρέσο.

«Το εξετάζω τώρα», δήλωσε ο Τραμπ χθες στη συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg, προσθέτοντας: «Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν την επιστροφή στο παλαιό σύστημα, σωστά; Επομένως, θα το εξετάσουμε». Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Τραμπ είχε εκφράσει τη στήριξή του στην καμπάνια για έναν «(νόμο) Γκλας - Στήγκαλ του 21ου αιώνα».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο Τραμπ είχε εκφράσει ενδιαφέρον για το θέμα και ότι είχε ενημερωθεί για το θέμα από τον υπουργό Οικονομικών Στήβεν Μνούτσιν, αλλά δεν ήταν σε θέση να πει κάτι άλλο. «Δεν είμαστε ακόμη σε σημείο, που μπορούμε να παρουσιάσουμε λεπτομέρειες.

Ο Τραμπ εξετάζει επιλογές και σκέφτεται πράγματα», σημείωσε. Ο εκ των κορυφαίων οικονομικών συμβούλων του Τραμπ Γκάρι Κον, που είναι διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, επανέλαβε τη στήριξη του Τραμπ στην ιδέα κατά τη διάρκεια ιδιωτικής συνάντησης που είχε με βουλευτές στις 6 Απριλίου, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου στο Reuters.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ