ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Προπαγανδιστικό φυλλάδιο κατά του Κερν από τον κυβερνητικό του εταίρο

Αυστρία: Προπαγανδιστικό φυλλάδιο κατά του Κερν από τον κυβερνητικό του εταίρο
REUTERS/ HEINZ-PETER BADER

Για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του, πριν από έναν χρόνο, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, γίνεται στόχος, όχι της αντιπολίτευσης, αλλά του ίδιου του κυβερνητικού του εταίρου, του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και μάλιστα κατά τρόπο που, σύμφωνα με αναλυτές, αποτελεί μια "πρωτοφανή πρόκληση".

Πρόκειται για ένα προπαγανδιστικό φυλλάδιο 58 σελίδων με τίτλο "Κόκκινο-Πράσινο Μανιφέστο", που κυκλοφόρησε το Λαϊκό Κόμμα και στου οποίου το εξώφυλλο απεικονίζεται ο Κρίστιαν Κερν ως μαρξιστής σοβιετικού προτύπου με σφυρί και δρεπάνι, επικρινόμενος ως "ο καγκελάριος της κουλτούρας του καλωσορίσματος" (σ.σ. προσφύγων και μεταναστών), ο οποίος έχει στόχο του "μία αριστερή στροφή στην Αυστρία και μία επιστροφή στις ακροαριστερές θεωρίες των ιδρυτών του κομμουνισμού Μαρξ και Λένιν".

Στις 58 σελίδες του φυλλαδίου κατατίθενται από πλευράς Λαϊκού Κόμματος (σ.σ το οποίο βρίσκεται στον κυβερνητικό συνασπισμό εκ νέου με τους Σοσιαλδημοκράτες από τον Ιανουάριο του 2007 έως σήμερα) τα επιχειρήματα του, εναντίον του Αυστριακού καγκελάριου και εναντίον μίας ενδεχόμενης αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού ανάμεσα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του και στους Πράσινους, κατά το πρότυπο του συνασπισμού που κυβερνά σε επίπεδο δήμου και τοπικής κυβέρνησης στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βιέννης από το 2010 έως σήμερα.

kern christian

Πηγή: Övp

Στο φυλλάδιο περιέχεται και κατάλογος των δέκα απαγορεύσεων, οι οποίες, σύμφωνα με το Λαϊκό Κόμμα, πρόκειται να πλήξουν τον αυστριακό λαό, στην περίπτωση που, έπειτα από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές –οι οποίες κανονικά προγραμματίζονται για το φθινόπωρο του 2018– προκύψει ένας τέτοιος κυβερνητικός συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων.

Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι κατηγορούνται στο φυλλάδιο, μεταξύ άλλων, ότι απαγορεύουν οποιαδήποτε επίδοση, ότι δεν απαιτούν το παραμικρό από τους μετανάστες, ότι δεν θέλουν ελαφρύνσεις για τους πολίτες, ότι δεν δίνουν την παραμικρή ευκαιρία σε νέους, ότι δεν επιτρέπουν καμία επιτυχία σε επιχειρηματίες, ότι δεν θέλουν να επιτρέψουν λιγότερη γραφειοκρατία, ότι αντιτίθενται στην διατήρηση των παραδόσεων, ότι δεν θέλουν να παραδώσουν την εξουσία.

"Θέλουμε να αποκαλύψουμε στα μεσαία κοινωνικά στρώματα το τί σημαίνει η πολιτική του Κρίστιαν Κερν", ανέφερε ως κίνητρο για το "Κόκκινο-Πράσινο Μανιφέστο", ο γενικός γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος Βέρνερ Άμον", σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, ο ίδιος αρνήθηκε πως η κυκλοφορία του φυλλαδίου συνιστά έναρξη προεκλογικού αγώνα για το κόμμα του, ισχυριζόμενος ταυτόχρονα πως αυτό αποτελεί μία ενημέρωση των στελεχών του Λαϊκού Κόμματός του, ως προς τις "επερχόμενες απειλές" σε περίπτωση ενός κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πράσινων.

Τη σύνδεση του καγκελάριου Κρίστιαν Κερν με τους ιδρυτές του Κομμουνισμού Μαρξ και Λένιν, η οποία επιδιώκεται στο προπαγανδιστικό φυλλάδιο, ο γενικός γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος αιτιολόγησε με τα σχέδια των Σοσιαλδημοκρατών για ανακατανομή του πλούτου, που, κατά την άποψη του Βέρνερ Άμον, συνιστούν "υπαρκτό σοσιαλισμό".

Από την πλευρά του Αυστριακού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος –το οποίο ηγείται του αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα– αναφερόταν απόψε πως "δεν σχολιάζει το φυλλάδιο, το οποίο θα καταρρεύσει από μόνο του", ενώ σε ένα ειρωνικό σχόλιο του ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Συγκοινωνιών Γεργκ Λάιχτφριντ επισήμανε απόψε στο Twitter με αρκετή διάθεση χιούμορ πως "Σφυρί και δρεπάνι αποτελούν παρόλα αυτά τμήμα του αυστριακού κρατικού θυρεού".

Για τον γνωστό Αυστριακό σύμβουλο πολιτικών, Τόμας Χόφερ, το φυλλάδιο του Λαϊκού Κόμματος αποτελεί μία περαιτέρω ένδειξη πως ο αυστριακός κυβερνητικός συνασπισμός έφθασε στο τέλος του, πως οι δύο εταίροι του "δεν θέλουν πλέον να συνεχίσουν μαζί, πως δεν μπορούν πλέον να είναι μαζί", και το ερώτημα που προκύπτει, όπως πρόσθεσε ο ίδιος παραλληλίζοντας με το διαζύγιο δύο συζύγων, είναι "πώς θα το πούμε στα παιδιά (σ.σ. το εκλογικό σώμα) και πόσο οργισμένα αυτά θα αντιδράσουν".

Σύμφωνα με άλλους αναλυτές στη Βιέννη, το προπαγανδιστικό φυλλάδιο του Λαϊκού Κόμματος αποτελεί απάντηση στην ενημερωτική εκστρατεία την οποία είχε ξεκινήσει προ ημερών ο καγκελάριος Κρίστιαν Κερν με βίντεο, στο οποίο ο ίδιος εμφανιζόταν ως διανομέας πίτσας, και με το οποίο ήθελε να προσεγγίσει και να αφουγκραστεί τα μεσαία κοινωνικά στρώματα, ως προς την στάση τους απέναντι στην πολιτική και ως προς τις προσδοκίες τους από αυτή.

Σχολιάζοντας την παρουσίαση του βίντεο, ο γενικός γραμματέας των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών Γκέοργκ Νίντερμιουλμπιχλερ, είχε διαβεβαιώσει πως αυτό δεν συνδεόταν με έναρξη προεκλογικής εκστρατείας για τις προσεχείς εκλογές.

Ταυτόχρονα είχε επισημάνει πως "η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του Σοσιαλδημοκρατικού και του Λαικού Κόμματος αποφάσισε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα για τους επόμενους 18 μήνες, και αυτό το πρόγραμμα θέλουμε να το εφαρμόσουμε με τη λήψη μέτρων υπέρ των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ