ΚΟΣΜΟΣ

Στενεύουν τα περιθώρια για να ακυρωθεί και να αντικατασταθεί το Obamacare

Στενεύουν τα περιθώρια για να ακυρωθεί και να αντικατασταθεί το Obamacare
REUTERS/Joshua Roberts

Ο χρόνος και οι πολιτικές εξελίξεις πιέζουν την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ ώστε να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους προκειμένου να εγκριθεί από το Κογκρέσο η ακύρωση και η αντικατάσταση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, που είχε προωθήσει ο προηγούμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και είναι γνωστό ως Obamacare.

Οι κινήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη από τους Ρεπουμπλικάνους έχουν ως στόχο τη διεξαγωγή ψηφοφορίας μέχρι και την Παρασκευή καθώς κλιμακώνονται οι ανησυχίες για την απώλεια ψήφων από ψηφοφόρους που χάνουν μέρος της υγειονομικής τους κάλυψης από την κατάσταση απραξίας στο σύστημα υγείας, που τείνει να παγιωθεί.

Από την άλλη μεριά, πηγή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων ανέφερε ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση ώστε ένας νέος νόμος για την πρόσβαση στο σύστημα υγείας να οδηγηθεί προς ψήφιση μέσα στην εβδομάδα καθώς το αναφερόμενο νομοθετικό σώμα θα έχει διακοπή των εργασιών του για μία εβδομάδα, από αύριο το βράδυ.

Προκειμένου να ψηφιστεί κάποιος νόμος μέχρι την διακοπή των εργασιών της Βουλής των Αντιπροσώπων θα πρέπει να κατατεθεί το αργότερο μέχρι το πρωί της Τετάρτης (ώρα Ουάσιγκτον).

Ο Ρεπουμπλικάνος Μαρκ Μίντοους που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων (Βόρεια Καρολίνα) και ηγείται της συντηρητικής ομάδας (House Freedom Caucus) που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στον «πολιτικό τορπιλισμό» της πρώτης προσπάθειας του Τραμπ να αντικαταστήσει το Obamacare, δήλωσε ότι «οι Ρεπουμπλικάνοι υπολείπονται μικρού αριθμού ψήφων» προκειμένου να προχωρήσουν στην έγκριση ενός νομοσχεδίου.

rcp86XAS

(Πηγή: twitter, @RepMarkMeadows)

Πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον εκτιμούν ότι η έλλειψη επαρκούς πολιτικής κινητικότητας γύρω από την αντικατάσταση του Obamacare θέτει αντιμέτωπο τον Τραμπ με το ενδεχόμενο μιας δεύτερης κοινοβουλευτικής αποτυχίας για την αντικατάσταση του αναφερόμενου προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας. Μία τέτοια αρνητική εξέλιξη θα εγείρει σημαντικά ερωτήματα για την ρεαλιστική ικανότητά του Τραμπ να περάσει από το Κογκρέσο κι άλλα νομοθετήματα που συνδέονται άμεσα με την υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών του. Μεταξύ αυτών και το νομοσχέδιο για την αλλαγή της φορολογικής νομοθεσίας.

Τα περισσότερα από τα μέλη της παραπάνω συντηρητικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων, φέρονται να έχουν συμφωνήσει με τη νέα νομοθετική πρόταση για την κατάργηση και την αντικατάσταση του Obamacare. Από την άλλη μεριά, οι Δημοκρατικοί αντιστέκονται στην ολική κατάργηση των προβλέψεων για την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας του Μπαράκ Ομπάμα.

download 2

(Πηγή: Reuters)

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, οι πολιτείες των ΗΠΑ θα έχουν το περιθώριο να μην εφαρμόσουν τις προβλέψεις του Obamacare, σύμφωνα με τις οποίες, οι ασφαλιστικές εταιρίες μπορούν χρεώνουν τα ίδια ποσά κόστους υγειονομικών υπηρεσιών για τους πολίτες που είναι υγιείς κι αρρωσταίνουν, με αυτούς που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες. Το περιθώριο αυτό ευελιξίας των αμερικανικών πολιτειών περιγράφεται ως σημείο συμβιβασμού προκειμένου να εξασφαλιστεί η κοινοβουλευτική υποστήριξη των συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων.

Ο Τραμπ στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης του, στο CBS News άφησε να εννοηθεί ότι οι προβλέψεις των χρόνια πασχόντων θα διατηρηθούν.

«Νομίζω ότι έφτασε ο καιρός τώρα» για να ψηφιστεί, δήλωσε ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

2017 05 02T164232Z 52349063 RC1421FC9250 RTRMADP 3 USA TRUMP

(Πηγή: REUTERS/Joshua Roberts)

Σε πολιτικό επίπεδο, ακόμη κι αν το νέο νομοσχέδιο ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αναμένεται ότι θα βρεθεί αντιμέτωπο με τις ουσιαστικές αντιδράσεις των μελών της Γερουσίας, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν μικρότερη πλειοψηφία.

Στο επίκεντρο της σφοδρής κριτικής που έχουν ασκήσει οι Ρεπουμπλικάνοι για το Obamacare, που πέρασε ο πρόεδρος Ομπάμα το 2010, βρέθηκε το υψηλό οικονομικό του κόστος.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει κινητοποιήσει για πολλοστή φορά, τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς στο Καπιτώλιο, προκειμένου να διαμορφώσει τις κατάλληλες πολιτικές ισορροπίες για την αναδιαμόρφωση του συστήματος υγείας και την αντικατάσταση του Obamacare. Ωστόσο, το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων παραμένει διαιρεμένο σε αρκετά θέματα για το νέο νομοσχέδιο, όπως, η ενδεχόμενη δραστική αύξηση του αριθμού των ανασφάλιστων στις ΗΠΑ ή η υπερβολική αύξηση του οικονομικού κόστους της ασφάλισης υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ