ΚΟΣΜΟΣ

Τυνησία: Μετανοημένος τζιχαντιστής καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4 ετών

Τυνησία: Μετανοημένος τζιχαντιστής καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4 ετών
REUTERS/Ali Hashisho

Σε φυλάκιση τεσσάρων ετών επειδή είχε ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος καταδικάστηκε ο γιος ενός Τυνήσιου γιατρού, ο οποίος σκοτώθηκε σε τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία ενώ προσπαθούσε να επαναπατρίσει το μετανοημένο παιδί του.

Η οικογενειακή τραγωδία που είχε συγκλονίσει όλη την Τυνησία έχει ως εξής: Το φθινόπωρο του 2015 ο Ανουάρ Μπαγιούντ εντάχθηκε μαζί με την αρραβωνιαστικικά του στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και κατόπιν πήγαν στη Συρία. Πολύ σύντομα όμως μετάνιωσε για αυτήν την απόφασή του και ζήτησε βοήθεια από την οικογένειά του, όπως αποκάλυψε η μητέρα του. Κατάφερε να ξεφύγει από την εξτρεμιστική οργάνωση αλλά όταν έφτασε στην Τουρκία, στο δρόμο της επιστροφής στην Τυνησία, συνελήφθη και φυλακίστηκε.

Ο πατέρας του, ο Φάτχι Μπαγιούντ, ο επικεφαλής της παιδιατρικής κλινικής στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Τύνιδας, έφυγε αμέσως για την Τουρκία για να επαναπατρίσει τον γιο του. Μάλιστα είχε πάρει άδεια άνευ αποδοχών για να μπορεί να πηγαινοέρχεται μεταξύ Τυνησίας και Τουρκίας, όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο.

Τον Ιούνιο του 2016 ο Φάτχι Μπαγιούντ σκοτώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, σε μια τριπλή επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, η οποία αποδίδεται στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο Ανουάρ Μπαγιούντ καταδικάστηκε σήμερα σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και η σύντροφός του σε φυλάκιση δύο ετών επειδή εντάχθηκαν στην τρομοκρατική οργάνωση, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας Σοφιέν Σλίτι.

Η οικογένεια του Ανουάρ νόμιζε ότι ο νεαρός θα πήγαινε στην Ελβετία για πρακτική άσκηση ενώ στην πραγματικότητα βρισκόταν στο Ιράκ. Σύμφωνα με τη θεία του, του είχαν κάνει "πλύση εγκεφάλου" σε ένα τζαμί της γειτονιάς του.

Χιλιάδες νεαροί Τυνήσιοι έφυγαν από τη χώρα τους τα τελευταία χρόνια για να ενταχθούν σε εξτρεμιστικές, τρομοκρατικές οργανώσεις στο Ιράκ, τη Συρία ή τη Λιβύη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ