ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Οι σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία έχουν αποκατασταθεί πλήρως (pics)

Πούτιν: Οι σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία έχουν αποκατασταθεί πλήρως (pics)
REUTERS/ POOL

Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας έχουν αποκατασταθεί πλήρως, διεμήνυσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, έπειτα από την κρίση –όπως την αποκάλεσε- που προκλήθηκε από την κατάρριψη ενός ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από την Άγκυρα, κοντά στα σύνορα με τη Συρία το 2015.

Ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν στο Σότσι, όπου είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για τα σημαντικά διεθνή ζητήματα, αλλά και για τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

«Μέχρι πριν από λίγο καιρό, οι δεσμοί μας, όπως είναι γνωστό- είχαν δοκιμαστεί. Τώρα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η αποκατάσταση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων έχει ολοκληρωθεί», ανέφερε ο Πούτιν μετά το πέρας των συνομιλιών του με τον Ερντογάν και πρόσθεσε: «Επιστρέφουμε σε μια κανονική συμμαχία συνεργασίας».

PUTIN ERDOGAN 2

Πηγή: Reuters

Στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκε και η Συρία, για την οποία ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Τουρκία εκτιμούν ότι μόνο σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο μπορεί να λυθεί η συριακή κρίση.

Ο Ρώσος πρόεδρος, επικαλούμενος την τηλεφωνική συνομιλία που είχε την τρίτη με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, είπε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζουν την δημιουργία ζωνών ασφαλείας στην Συρία. "Ένας από τους τρόπους ενίσχυσης της εκεχειρίας είναι η δημιουργία ζωνών ασφαλείας ή ζωνών αποκλιμάκωσης... Χθες μιλώντας με τον κύριο Τραμπ στο τηλέφωνο, συζητήσαμε το θέμα αυτό. Και κατάλαβα ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει τις ιδέες αυτές", είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.

PUTIN ERDOGAN 3

Πηγή: Reuters

Επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι όσοι συμμετέχουν στις συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης στην Συρία που θα πραγματοποιηθούν στην πρωτεύουσα Αστανά του Καζακστάν, θα αποφασίσουν την δημιουργία ζωνών ασφαλείας στην Συρία, όπως και ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί παρά τα σχέδια που αφορούν την δημιουργία ζωνών ασφαλείας.

PUTIN ERDOGAN 4

Πηγή: Reuters

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του δήλωσε ότι θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις απειλές στα νότια σύνορα με το Ιράκ και τη Συρία, που προέρχονται από τρομοκρατικές οργανώσεις. Μάλιστα στις τρομοκρατικές οργανώσεις συμπεριέλαβε και το κουρδικό κίνημα YPG (που δρα στην βόρειο Συρία κατά του Ισλαμικού Κράτους και υποστηρίζεται από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ) λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν κάνει καμία διάκριση μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων. "Δεν κάνουμε διάκριση μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων. Το Ισλαμικό Κράτος, το YPG και η Αλ Κάιντα, είναι όλες ίδιες για μας ", είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι "είναι αμοιβαία μας ευθύνη να ανακόψουμε την πορεία τους".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ