ΚΟΣΜΟΣ

Σε υψηλούς τόνους το debate Μακρόν-Λεπέν (pics)

Σε υψηλούς τόνους το debate Μακρόν-Λεπέν (pics)
REUTERS/ POOL

Σε υψηλούς τόνους με εκατέρωθεν κατηγορίες, διεξήχθη το debate των δύο υποψηφίων για τη γαλλική προεδρία Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν, κατά το οποίο ο καθένας παρουσίασε το δικό του αντιδιαμετρικό όραμα για το μέλλον της Γαλλίας και ενώ απομένουν λίγες μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές της Κυριακής.

Η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς και ο κεντρώος αντίπαλός της συγκρούστηκαν στα ίσα στο θέμα της ασφάλειας και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, με την Λεπέν να κατηγορεί τον Μακρόν ότι είναι απογοητευτικός με τον ισλαμικό φονταμενταλισμό.

«Δεν έχεις σχέδιο (για την ασφάλεια) αλλά είσαι επιεικής με τον ισλαμικό φονταμενταλισμό», τόνισε η Λεπέν και κατηγόρησε τον Μακρόν ότι είναι πολύ «μαλακός» στο θέμα της ασφάλειας.

Ο Μακρόν από την πλευρά του απάντησε ότι η τρομοκρατία θα είναι η προτεραιότητά του εάν εκλεγεί την Κυριακή και κατηγόρησε τη Λε Πέν ότι είναι απλοϊκή.

Μάλιστα η Λεπέν δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι ο Μακρόν έχει συνδέσμους με αμφιλεγόμενους μουσουλμάνους ριζοσπάστες, κάτι το οποίο απέρριψε αμέσως ο Μακρόν, τονίζοντας ότι λέει ψέματα. Επιπλέον, κατηγόρησε τη Λεπέν ότι με τις δηλώσεις της σπείρει «εμφύλιο πόλεμο».

DEBATE 2

Πηγή: Reuters

Οι δύο υποψήφιοι εκτόξευσαν πυρά ο ένας στον άλλον, με την Λε Πεν να αναφέρεται στο υπόβαθρο του Μακρόν ως πρώην επενδυτικού τραπεζίτη και υπουργού Οικονομίας και να τον σκιαγραφεί ως τη συνέχιση της εξερχόμενης μη δημοφιλούς σοσιαλιστικής κυβέρνησης και υποστηρικτή της αχαλίνωτης παγκοσμιοποίησης.

Ο Μακρόν ανταπάντησε αποκαλώντας τη Λε Πεν ψεύτρα, λέγοντας ότι λέει ανοησίες και ότι η ρητορική της στερείτο ουσίας. Επιπλέον, την κατηγόρησε ότι δεν προσφέρει λύσεις σε προβλήματα, όπως η χρόνια ανεργία της Γαλλίας.

debate 3

Πηγή: Reuters

Όσον αφορά το όραμά τους για το μέλλον της Γαλλίας, ο Μακρόν έκανε λόγο για φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν ώθηση στη γαλλική οικονομία, ενώ η Λε Πεν τάχθηκε κατά της απώλειας θέσεων εργασίας εξαιτίας του off-shoring και όπως είπε θα λάβει προστατευτικά εμπορικά μέτρα.

debate 4

Πηγή: Reuters

Κόντρα για το ευρώ

Μακρόν και Λε Πεν συγκρούστηκαν και για το ευρώ με την ακροδεξιά υποψήφια να κατηγορεί τον κεντρώο αντίπαλό της ότι προωθεί το «σχέδιο φόβος», ενώ εκείνος τόνισε ότι τα σχέδιά της για εγκατάλειψη του νομίσματος θα ήταν μοιραία για τη χώρα.

«Το ευρώ είναι το νόμισμα των τραπεζιτών και όχι αυτό των πολιτών», είπε η Λε Πεν που θέλει να βγάλει τη χώρα από το ευρώ και να επαναφέρει το φράγκο.

Ο Μακρόν από την πλευρά του χαρακτήρισε τη Λε Πεν ως την «ιέρεια του φόβου», τονίζοντας ότι η έξοδος από το ευρώ θα ήταν ένα μοιραίο βήμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ