ΚΟΣΜΟΣ

Βαριές κατηγορίες για το θάνατο 71 προσφύγων - Γνώριζαν πως πνίγονται

Βαριές κατηγορίες για το θάνατο 71 προσφύγων - Γνώριζαν πως πνίγονται
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Mohammad Ponir

Οι ουγγρικές εισαγγελικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες για παράνομη διακίνηση ανθρώπων σε έντεκα άτομα, σε τέσσερα εξ αυτών και για διάπραξη ανθρωποκτονίας, αναφορικά με τον θάνατο 71 προσφύγων που βρέθηκαν μέσα σε εγκαταλελειμμένο φορτηγό στην ανατολική Αυστρία το 2015.

Οι 71 πρόσφυγες -ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά- βρέθηκαν νεκροί από ασφυξία μέσα στο φορτηγό–ψυγείο σε εθνική οδό της Αυστρίας στις 27 Αυγούστου 2015, λίγη ώρα μετά την αναχώρηση του οχήματος, του οποίου το σύστημα ψύξης δεν λειτουργούσε.

Το φορτηγό εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένο στην άκρη ενός δρόμου, κοντά στα σύνορα Αυστρίας–Ουγγαρίας.

Οι εισαγγελικές αρχές της Αυστρίας είχαν ανακοινώσει ότι ανέθεσαν στην ουγγρική δικαιοσύνη την έρευνα για τον θάνατο των προσφύγων, καθώς το όχημα είχε αναχωρήσει από την Ουγγαρία και οι άνθρωποι που ήταν κλεισμένοι μέσα σε αυτό πέθαναν πριν περάσει στο αυστριακό έδαφος.

Η ανακοίνωση του γραφείου του εισαγγελέα του Κεκσκεμέτ, της ουγγρικής επαρχίας Μπακς-Κισκούν, από όπου ξεκίνησε το φορτηγό, υπογράμμισε σήμερα πως ζήτησε ποινές ισόβιας κάθειρξης για τέσσερις από τους κατηγορούμενους και κάθειρξης και απέλασης για τους υπόλοιπους.

Οι ερευνητές τόνισαν πως η ομάδα των 11 "αδίστακτων" διακινητών ήταν υπεύθυνη για τον θάνατο των προσφύγων, όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Λάζλο Νάνασι, γενικός εισαγγελέας του Κεκσκεμέτ.

Όπως επισήμανε, η εισαγγελική εισήγηση είναι για ποινή ισόβιας κάθειρξης σε έναν Αφγανό και τρεις Βούλγαρους, που φέρονται ως ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι διώκονται για "ανθρωποκτονία ιδιαίτερης σκληρότητας με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου".

Οι υπόλοιποι επτά κατηγορούμενοι - έξι Βούλγαροι και ένας Λιβανέζος - βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές κάθειρξης, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του γραφείου του εισαγγελέα, τον Γκάμπορ Σμιτ, «οι δράστες γνώριζαν ότι οι πρόσφυγες πνιγόντουσαν από ασφυξία μέσα στο φορτηγό και δεν έκαναν τίποτε».

Η εγκληματική οργάνωση είχε αποκομίσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από την παράνομη διακίνηση ανθρώπων από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο του 2015 -χρονική περίοδος της μαζικής ροής προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη από τη βαλκανική οδό- και είχαν ζητήσει από τουλάχιστον 1.106 άτομα, 1.000 έως 5.000 ευρώ από τον καθένα για να τους μεταφέρουν στην Αυστρία, σύμφωνα με τις ερευνητικές αρχές.

Εννέα από τους 11 κατηγορούμενους έχουν συλληφθεί και οι άλλοι δύο καταζητούνται.

Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ