ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει «γκρι» ζώνες στην κυπριακή AOZ

Η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει «γκρι» ζώνες στην κυπριακή AOZ
EUROKINISSI/Χρίστος Αβρααμίδης

Προϋποθέσεις «θερμού» επεισοδίου δημιουργούνται στην περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ με την Τουρκία να συνεχίζει να διεκδικεί κομμάτι του ενεργειακού πλούτου της, εκδίδοντας τρεις Οδηγίες προς Ναυτιλλομένους (NAVTEX), με τις οποίες επιχειρεί να ορίσει νέες γκρι ζώνες.

Δύο εκ ων των οδηγιών εκδόθηκαν χθες, Πέμπτη, και αφορούν την πόντιση καλωδίου στο οικόπεδο 6 και τις ναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά που πραγματοποίησε η χώρα εντός της ίδιας μέρας. H τρίτη εκδόθηκε σήμερα το πρωί και αφορά την διενέργεια νέων ασκήσεων, από 5 έως τις 7 το πρωί.

Όλες οι ασκήσεις της Τουρκικής πλευράς – που έγιναν με πραγματικά πυρά – σημειώθηκαν στα οικόπεδα 6 και 7 της ΑΟΖ. Αυτά είναι τα οικόπεδα στα οποία η Τουρκία έχει «αξιώσεις».

Ψύχραιμη η στάση της Λευκωσίας

Η απάντηση της Λευκωσίας στις τουρκικές κινήσεις ήταν ιδιαιτέρως ήρεμη. Ο Γιώργος Λακκοτρύπης, υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, ξεκαθάρισε πως η χώρα προχωρά «με βάση τον προγραμματισμό».

Ακόμη επεσήμανε πως «βασική μας προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι περαιτέρω ερευνητικό πρόγραμμα και αν είναι δυνατόν περαιτέρω ανακαλύψεις, κάτι που θα μας βοηθήσει να αξιολογήσουμε καλύτερο το ενεργειακό δυναμικό».

Ο κ. Λακκοτρύπης, ολοκληρώνοντας, διαχώρισε τις συνομιλίες για το Κυπριακό από την ΑΟΖ. «Από κει και πέρα, άλλο η στρατηγική μας για την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου στην κυπριακή ΑΟΖ, άλλο οι διαδικασίες για το Κυπριακό»

Η Τουρκία ετοίμαζε «θερμό» επεισόδιο, λέει ο Π.Καμμένος

Ο υπουργός Οικονομικών, Πάνος Καμμένος αποκάλυψε πως η Ελλάδα έχει στα χέρια της έγγραφα που αποκαλύπτουν πως η Τουρκία ετοίμαζε πρόκληση «θερμού» επεισοδίου στην Κύπρο, με αφορμή την ΑΟΖ.

«Είχαμε στα χέρια μας τις ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Τουρκία και φαινόταν ότι ετοιμάζεται για επεισόδια στο οικόπεδο 6», είπε ο κ. Καμμένος ενημερώνοντας τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Συνεχίζοντας ο κ. Καμμένος εξήγησε: «Συγκεκριμένα, ετοιμαζόταν να στείλει το Μπαρμπαρός για να εμποδίσει την Total να κάνει άντληση. Οι ΝΟΤΑΜ αναφέρονταν στην 1η Μαΐου και τα διαρρεύσαμε για να ενημερωθεί και να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη και οι διεθνείς οργανισμοί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ