ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Οι ΗΠΑ σχεδίαζαν δολοφονική-χημική επίθεση κατά του Κιμ Γιονγκ Ουν

Βόρεια Κορέα: Οι ΗΠΑ σχεδίαζαν δολοφονική-χημική επίθεση κατά του Κιμ Γιονγκ Ουν
REUTERS/KCNA

Η Βόρεια Κορέα κατηγορεί τις ΗΠΑ και την Νότια Κορέα για απόπειρα δολοφονίας του ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ Ουν, με «βιοχημική ουσία».

Σε μια έκθεση 1.800 λέξεων το πρακτορείο ειδήσεων KCNA, που ελέγχεται από το καθεστώς του δικτάτορα, τονίζει πως μια «απεχθής τρομοκρατική ομάδα» συνωμότησε με την CIA και τις μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας για να «κάνει τρομοκρατική επίθεση με στόχο τον υπέρτατο ηγέτη» κατά την διάρκεια μεγάλων εκδηλώσεων, όπως η πρόσφατη στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στη χώρα.

Η έκθεση υποστηρίζει πως πολίτης της Βόρειας Κορέας εμπλέκεται στην συνομωσία δολοφονίας του Κιμ Γιονγκ Ουν με μια «βιοχημική ουσία που περιέχει ραδιοενεργά στοιχεία και μικρο-δηλητηριώδεις ουσίες».

2017 05 05T112847Z 874196257 RC125079EBA0 RTRMADP 3 NORTHKOREA POLITICS

(KCNA/ via REUTERS)

Στο στόχαστρο η CIA

Το KCNA υποστηρίζει πως τα δολοφονικά πλάνα αποκαλύφθηκαν «πρόσφατα» και υπήρξε άμεση κινητοποίηση. Μέλη της CIA και των μυστικών υπηρεσιών της Νότιας Κορέας κατηγορούνται πως συνεργάστηκαν με τον πολίτη της χώρας, ο οποίος – έναντι χρηματικής αμοιβής – θα λάμβανε τα όπλα για να διεξάγει την «κρατικά επιχορηγούμενη τρομοκρατική επίθεση».

Τον περασμένο Φεβρουάριο η Σεούλ είχε κατηγορήσει την Πιονγιάνγκ για ίδια επίθεση με θύμα τον αδελφό του δικτάτορα, Κιμ Γιονγκ Ναμ
, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στη Μαλαισία.

Ο ετεροθαλής αδελφός του Κιμ Γιονγκ Ουν είχε δηλητηριαστεί με τον νευροτοξικό παράγοντα VX, όμως μέχρι σήμερα η Βόρεια Κορέα αρνείται πως είχε ανάμειξη στην δολοφονική επίθεση.

2017 05 05T112600Z 1312932931 RC1188FB6C30 RTRMADP 3 NORTHKOREA POLITICS

(KCNA/ via REUTERS)

Ιστορικό αβάσιμων καταγγελιών

Η Βόρεια Κορέα έχει βεβαρημένο παρελθόν σχετικά με αβάσιμες καταγγελίες κατά της διεθνούς κοινότητας.

Τον περασμένο μήνα η κρατική εφημερίδα Rodong Sinmun είχε δημοσιεύσει πως οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Αμερικής και Αυστραλίας στα βόρεια της δεύτερης (Αυστραλίας) ήταν ουσιαστικά ασκήσεις προετοιμασίας για πυρηνική επίθεση κατά της Βόρειας Κορέας. Τότε μάλιστα το καθεστώς είχε απειλήσει την Αυστραλία με αντίποινα.

Από πλευράς της η Νότια Κορέα έχει παραδεχθεί πως έχει σχέδια δολοφονίας του Κιμ. Το περασμένο έτος αξιωματούχοι είχαν τονίσει πως η Σεούλ «έχει μια γενική ιδέα και σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυραύλους ακριβείας εναντίον βασικών στόχων του εχθρού αλλά και για την εξάλειψη της ηγεσίας του (εχθρού)».

2017 05 05T112736Z 1250179321 RC162AC66FE0 RTRMADP 3 NORTHKOREA USA

(KCNA/ via REUTERS)

Το γενικό επιτελείο στρατού της χώρας έχει φτιάξει ένα πρόγραμμα με την ονομασία «Korea Massive Punishment and Retaliation (KMPR)» - Κορέα Μαζικά Αντίποινα και Εκδίκηση, που περιλαμβάνει χειρουργικής ακριβείας επιθέσεις πυραύλων, ειδικά εκπαιδευμένες μονάδες στρατού αλλά και την ικανότητα να «χτυπήσουν» την ηγεσία της Βόρειας Κορέας, αν η Σεούλ νιώσει την πυρηνική απειλή να πλησιάζει.

North Korea claims US 'biochemical' plot to kill Kim Jong Un

By James Griffiths, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ