ΚΟΣΜΟΣ

Σχηματισμός κυβέρνησης και βουλευτικές εκλογές οι επόμενες μάχες του Εμανουέλ Μακρόν

Σχηματισμός κυβέρνησης και βουλευτικές εκλογές οι επόμενες μάχες του Εμανουέλ Μακρόν
REUTERS/Benoit Tessier

Με τον σχηματισμό της κυβέρνησής του ασχολείται ήδη ο Εμανουέλ Μακρόν, λίγες μόλις ώρες μετά την εκλογή του στην προεδρία της Γαλλίας, έχοντας όμως το βλέμμα του στραμμένο στις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο σε μια βαθιά διχασμένη χώρα.

Σήμερα πάντως, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας, που αναμένεται να αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά του το επόμενο Σαββατοκύριακο, έδωσε το «παρών» στις τελετές για την νίκη της 8ης Μαΐου 1945 στο Παρίσι, στο πλευρό του απερχόμενου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, συμμετέχοντας για πρώτη φορά σε επίσημη εκδήλωση, μία μέρα μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές.

2017 05 08T100341Z 1279409696 RC1DFFCE9240 RTRMADP 3 FRANCE ELECTION


Πηγή: REUTERS/Philippe Wojazer

Ο γαλλικός Τύπος υπογραμμίζει την δυσκολία των ημερών που έρχονται.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Liberation, πρόκειται για μία «υπό πίεσιν» νίκη, ενώ το μεγάλο ποσοστό αποχής, παρά την απειλή της άκρας δεξιάς, αποτελεί ήδη ένδειξη χαμηλού δείκτη ικανοποίησης για τον νέο πρόεδρο.

Η εφημερίδα Le Figaro βλέπει από την πλευρά της μία περιορισμένη νίκη, με το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής από το 1969 και την διασπορά σε τέσσερα μπλοκ του εκλογικού σώματος. Η συντηρητική εφημερίδα προβλέπει δύσκολες βουλευτικές εκλογές για τον νέο πρόεδρο, ο οποίος δεν θα έχει περίοδο χάριτος.

Ο Εμανουέλ Μακρόν που θα γίνει στα 39 του χρόνια ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της Γαλλίας παραδέχθηκε χθες το βράδυ ότι δεν έχει λάβει λευκή επιταγή από τους ψηφοφόρους, παρά το μεγάλο ποσοστό του (66%) απέναντι στην υποψήφια της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν που καταγράφει ωστόσο, με 34%, ιστορικό σκορ.

Ανάμεσα στην αποχή του 24,95% και τον αριθμό ρεκόρ των λευκών και των άκυρων που ξεπέρασαν κατά τι τα 4 εκατομμύρια, πάνω από ένας στους τρεις Γάλλους αρνήθηκε να επιλέξει ανάμεσα σε αυτόν και την Μαρίν Λεπέν.

2017 05 07T192509Z 1225739273 RC1B8A14EB60 RTRMADP 3 FRANCE ELECTION


Πηγή: REUTERS/Lionel Bonaventure/Pool

«Θα αγωνισθώ με όλες μου τις δυνάμεις κατά των διαιρέσεων που μας καταστρέφουν», δεσμεύθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν μπροστά σε χιλιάδες υποστηρικτές του στην αυλή του Λούβρου στο Παρίσι, τονίζοντας ότι «άκουσε » την οργή εκείνων που ψήφισαν την αντίπαλό του.

Οι τρεις «μάχες» του Μακρόν

Τρία μεγάλα θέματα έχει μπροστά του ο Εμανουέλ Μακρόν: την καταπολέμηση της ενδημικής ανεργίας που βρίσκεται στο 10%, την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής και την αναζωογόνηση μίας αποδυναμωμένης Ευρώπης.

Τις επόμενες ημέρες ο Μακρόν θα αποκαλύψει το όνομα του πρωθυπουργού της κυβέρνησής του πριν εκκινήσει για την αναζήτηση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στις βουλευτικές εκλογές της 11ης και 18ης Ιουνίου, ώστε να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμά του: εκτεταμένη μεταρρύθμιση του κώδικα απασχόλησης, περικοπή των δημοσίων δαπανών, ενίσχυση του γαλλο-γερμανικού άξονα.

2017 05 07T211548Z 22974588 RC1360158EE0 RTRMADP 3 FRANCE ELECTION


Πηγή: REUTERS/Christian Hartmann

Χθες, μόλις έναν μήνα πριν από τις εκλογές, ζήτησε από τους γάλλους ψηφοφόρους να του δώσουν «μία πραγματική, ισχυρή πλειοψηφία για την αλλαγή».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, η κίνηση του Εμανουέλ Μακρόν Εμπρός! (En Marche!), θα εξασφάλιζε σήμερα το 24%-26% των ψήφων, μπροστά από την γαλλική δεξιά (22%), το Εθνικό Μέτωπο (21%-22%), την ριζοσπαστική αριστερά (13%-15%) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (8%-9%) στις βουλευτικές εκλογές.

Μετά τον αποκλεισμό τους στον πρώτο γύρο των προεδρικών, τα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα της δεξιάς και της αριστεράς έχουν ήδη αρχίσει την ανασύνταξή τους για να πάρουν την εκδίκησή τους.

Ο επικεφαλής της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, που εξασφάλισε το 19,58% των ψήφων στον πρώτο γύρο, κάλεσε επίσης τους Γάλλους να ενωθούν για τις βουλευτικές εκλογές για να αντιταχθούν στο «νέο προεδρικό μονάρχη».

2017 04 15T125609Z 1064853337 RC1A292832C0 RTRMADP 3 FRANCE ELECTION LEPEN


Πηγή: REUTERS/Philippe Wojazer/File Photo

Μετά την ήττα της, η Μαρίν Λεπέν, η οποία έκανε προεκλογική εκστρατεία κατά της μετανάστευσης, του ευρώ, της παγκοσμιοποίησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το ιστορικό σκορ του κόμματός της.

Αυτή που παρουσιάσθηκε ως «η υποψήφια του λαού», ήλπιζε ότι θα παρασυρθεί από το ίδιο κύμα που έφερε μέχρι τον Λευκό Οίκο τον Ντόναλντ Τραμπ και το Ηνωμένο Βασίλειο στην πόρτα της εξόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά απογοητεύτηκε. Υποσχέθηκε «ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου γύρω από τη διαίρεση ανάμεσα σε πατριώτες και υποστηρικτές της παγκοσμιοποίησης».

Το Παρίσι, η κοσμοπολίτικη και πολυπολιτισμική γαλλική μητρόπολη, έδωσε τον Εμανουέλ Μακρόν το 90% των ψήφων.

2017 05 07T225959Z 968836833 RC15F5028930 RTRMADP 3 FRANCE ELECTION


Πηγή: REUTERS/Philippe Wojazer

Γιος γιατρών, με εμφάνιση ζεν πρεμιέ, απόφοιτος των σχολών της γαλλικής ελίτ, ο Εμανουέλ Μακρόν εξασφαλίζει μία πενταετή θητεία στη ηγεσία μίας από τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου, πυρηνικής δύναμης, μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ατμομηχανής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα τελικά αποτελέσματα

Ο κεντρώος Εμμανουέλ Μακρόν εξελέγη χθες πρόεδρος με 66,10% των ψήφων, έναντι 33,90% που συγκέντρωσε η υποψήφια της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Η αποχή έφθασε στο 25,44% των εγγεγραμμένων, ποσοστό ρεκόρ. Στον πρώτο γύρο η αποχή είχε φθάσει το 22,23%. Η μεταβίβαση της εξουσίας ανάμεσα στον εκλεγέντα πρόεδρο και τον απερχόμενο αρχηγό του κράτους πρόκειται να πραγματοποιηθεί το ερχόμενο σαββατοκύριακο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ