ΚΟΣΜΟΣ

Χάρτης: Το «μωσαϊκό» των νομισμάτων σε όλο τον κόσμο - Ποια η θέση του Δολαρίου και του Ευρώ

Χάρτης: Το «μωσαϊκό» των νομισμάτων σε όλο τον κόσμο - Ποια η θέση του Δολαρίου και του Ευρώ
imgur/ Omni314

Τα χαρτονομίσματα έχουν γίνει προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, όχι μόνο προκειμένου να αποτραπούν επίδοξοι παραχαράκτες, αλλά και για να βελτιωθεί η ανθεκτικότητά τους.

 

Μπορεί τα πιο γνωστά νομίσματα να είναι το Δολάριο, το Ευρώ, το Γιέν, η Λίρα Αγγλίας, το Ρούβλι και το Γουάν ωστόσο υπάρχουν δεκάδες άλλα που σχεδόν δε γνωρίζουμε την ύπαρξή τους

Ετσι για παράδειγμα το δολάριο έχουν χώρες όπως: Η Ανατολική Καραϊβική, η Ζιμπάμπουε, ο Καναδάς, η Αυστραλία και το Μπελίζ.

Στο δολάριο ΗΠΑ εκτός από πορτρέτα των αποθανόντων προέδρων της χώρας, τυπώνονται και διάφορα σύμβολα και φράσεις που αντιπροσωπεύουν τις αξίες του αμερικανικού έθνους. Το 1862, εν μέσω του Εμφυλίου Πολέμου, το Κογκρέσο αποφάσισε να τυπώσει το πρώτο χαρτονόμισμα. Ως το 1975 το δολάριο είχε αντίκρισμα σε ασήμι ή χρυσό, ενώ σήμερα είναι μόνο λογιστικό χρήμα και διαπραγματεύεται ελεύθερα, ακολουθώντας τους κανόνες της προσφοράς και ζήτησης. Το δολάριο ΗΠΑ χρησιμοποιείται ευρέως ως αποθεματικό νόμισμα από πολλές Κεντρικές Τράπεζες του κόσμου.

Παρατηρώντας προσεκτικά τον χάρτη που δημιούργησε ο χρήστης του Reddit, Omni314 βλέπουμε ότι στην Ευρώπη κυριαρχεί το ευρώ. Το όνομα "ευρώ" υιοθετήθηκε επισήμως στις 16 Δεκεμβρίου 1995. Το ευρώ εισήχθη στις παγκόσμιες οικονομικές αγορές ως λογιστικό νόμισμα, την 1η Ιανουαρίου 1999, αντικαθιστώντας την πρώην Ευρωπαϊκή Νομισματική Μονάδα (ΕΝΜ) σε αναλογία 1:1 (1,1743$ ΗΠΑ). Τα νομίσματα και τα τραπεζογραμμάτια του ευρώ τέθηκαν σε κυκλοφορία την 1η Ιανουαρίου 2002, κάνοντας το ευρώ καθημερινή νομισματική μονάδα των αρχικών μελών του.

Λίρες δε θα βρεις μόνο στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και στην Αίγυπτο και τον Λίβανο. Φράγκα δε θα βρεις πλέον στη Γαλλία αλλά σε χώρες όπως το Μάλι, στη Γουινέα και την Κεντρική Αφρική.

Στην Αφρική υπάρχει ένα «μωσαϊκό» από νομίσματα. Μέσα από τον χάρτη εύκολα ξεχωρίζουμε το Ρούβλι της Ρωσίας, τη Ρούπια της Ινδίας και το Ρεάλ της Βραζιλίας.

LIRDh

(Δείτε τον χάρτη σε μεγέθυνση πατώντας ΕΔΩ)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ