ΚΟΣΜΟΣ

Κινέζοι παρακαλούν να επενδύσουν $500.000 στις ΗΠΑ – Ποιος ο ρόλος του «πρώτου γαμπρού»;

Κινέζοι παρακαλούν να επενδύσουν $500.000 στις ΗΠΑ – Ποιος ο ρόλος του «πρώτου γαμπρού»;
REUTERS/Carlos Barria

Ένα μακρόβιο πρόγραμμα μετανάστευσης που συνδέει ΗΠΑ και Κίνα φέρει αναταραχές στην κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, λόγω της εμπλοκής του γαμπρού και συμβούλου του Τζάρεντ Κούσνερ και της αυστηρής στάσης που τηρεί ο ίδιος στο μεταναστευτικό.

Η οικογένεια Κούσνερ θέλει να λάβει μερίδιο από τα χρήματα που εισρέουν από την Κίνα. Τι κάνει; Προωθεί το πρόγραμμα EB-5 που εξασφαλίσει την πράσινη κάρτα (παραμονής στις ΗΠΑ) σε όποιον πολίτη Κίνας επενδύσει μεγάλα ποσά στις ΗΠΑ.

Πλούσιοι Κινέζοι έχουν εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στο EB-5, το οποίο δίνει βίζα σε όποιον επενδύσει 500.000 δολάρια και άνω για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στην Αμερική.

Οι αιτήσεις έρχονται κατά χιλιάδες και δισεκατομμύρια δολάρια έχουν ταξιδέψει από την Κίνα στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το CNNi. Τελευταίο πρότζεκτ του προγράμματος ένας ουρανοξύστης στο Νιού Τζέρσι.

2017 05 04T212252Z 1595245820 RC19C42F8C40 RTRMADP 3 USA TRUMP

(REUTERS/Carlos Barria)

Η εμπλοκή του Τζάρεντ Κούσνερ

Η ταχέως αναπτυσσομένη μεσαία τάξη της Κίνας έλκεται από την ευκαιρία μιας καλύτερης ζωής στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ειδικούς.

«Ο κύριος λόγος που θέλουν να μεταναστεύσουν είναι η εκπαίδευση των παιδιών τους», λέει η Στέλα Γκουό διευθύντρια μάρκετινγκ συμβουλευτικής εταιρίας του EB-5.

Το πρόγραμμα «τρέχει» από το 1990 και είναι μεγάλη ευκαιρία για κτηματομεσιτικές επιχειρήσεις, όπως αυτή των Κούσνερ. Ο Τζάρεντ Κούσνερ – σύζυγος της Ιβάνκα Τραμπ – ήταν ο CEO της εταιρίας, όμως παραιτήθηκε πριν αναλάβει την θέση του δίπλα στον πρόεδρο. Η Kushner Companies βέβαια έχει σημαντικό ρόλο και έχει λάβει μεγάλα ποσά για τον ουρανοξύστη που οικοδομείται στο Νιού Τζέρσι.

Προς υπεράσπιση του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ, ο δικηγόρος του, Μπλέικ Ρόμπερτς, ανέφερε πως μετέφερε όλες τις μετοχές στην οικογένειά του και ούτε εκείνος, ούτε η σύζυγος, ούτε τα τρία παιδιά του έχουν κάποιο δικαίωμα πάνω τους πλέον.

2017 04 20T212610Z 862769439 RC12C4945F30 RTRMADP 3 USA ITALY

(REUTERS/Aaron P. Bernstein)

Κινέζοι επενδυτές πολλές φορές επιλέγουν να μετακινηθούν σε χώρες με δυτικό σύστημα εκπαίδευσης και υψηλότερο βιοτικό επίπεδο απ’ ότι στη χώρα τους. Η Αυστραλία και ο Καναδάς έχουν ήδη αλλάξει τους μεταναστευτικούς τους κανόνες, αφήνοντας τις ΗΠΑ με το πιο φθηνό και λιγότερο περιοριστικό πρόγραμμα, σύμφωνα με ειδικούς.

«Είναι οι συνήθεις λόγοι: εκπαίδευση, πολιτική αβεβαιότητα, μόλυνση, επίπεδο ζωής...», ανέφερε ο Γιουτζίν Τσόου, δικηγόρος μετανάστευσης.

Αυτή είναι η νέα Πρώτη Οικογένεια: Γνωρίστε τους Τραμπ!

Η λίστα αναμονής

Το EB-5 δίνει την δυνατότητα σε εύπορους Κινέζους να μετακινήσουν ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων τους στο εξωτερικό, σε μια περίοδο αβεβαιότητας για το μέλλον της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας παγκοσμίως (Κίνα).

kus

(REUTERS/Kevin Lamarque)

Όμως η μεγάλη ζήτηση τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την απόκτηση βίζας δύσκολο έργο. Μόλις 10.000 άτομα ετησίως λαμβάνουν την πολυπόθητη πράσινη κάρτα και η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει περιορίσει ακόμη περισσότερο τον αριθμό για πολίτες από μια και μόνη χώρα κάθε έτος. Αυτό έχει οδηγήσει πολλούς Κινέζους να περιμένουν έως και 3 χρόνια για να μπορέσουν να πάρουν τη βίζα.

«Δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να μπεις την Αμερική, αλλά είναι σωστή επιλογή για συγκεκριμένους Κινέζους που δεν νοιάζονται αν χάσουν μισό εκατομμύριο αρκεί να πάρουν την πράσινη κάρτα», είπε ο Τσόου.

kush

Πυρά στην κυβέρνηση

Το πρόγραμμα έχει εγείρει αντιδράσεις εντός των συνόρων της Αμερικής. Ο πρόεδρος Τραμπ είχε εκφράσει αυστηρές απόψεις για το μεταναστευτικό και είχε υποσχεθεί να περιορίσει κατά πολύ την έκδοση αδειών παραμονής. Το πρόγραμμα έχει δεχθεί βολές από μέλη της Γερουσίας – και Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους.

Πολλοί κάνουν λόγο για απάτη, άλλοι όμως τονίζουν πως προσφέρει εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε Αμερικανούς.

Την περασμένη εβδομάδα πιθανοί επενδυτές στο τρέχον πρότζεκτ ενημερώθηκαν πως αν θέλουν να δηλώσουν συμμετοχή πρέπει να το κάνουν άμεσα καθώς η τιμή των 500.000 δολαρίων ίσως εκτοξευτεί πάνω από τα 1.350.000 δολάρια.

Όμως η ζήτηση δεν αναμένεται να πέσει. «Πιστεύουμε πως θα συνεχιστεί η μεγάλη ζήτηση για βίζες στις ΗΠΑ από Κινέζους επενδυτές», ανέφερε ο Ντέιβ Πλάτερ, διευθυντής επικοινωνιών επιχείρησης που ειδικεύεται στα κτηματομεσιτικά με αιχμή Κινέζους επενδυτές.

Why wealthy Chinese are lining up to pay $500k for U.S. visas

by Alec Macfarlane CNNMoney

ΔΗΜΟΦΙΛΗ