ΚΟΣΜΟΣ

Φοιτητές νίκησαν σε διαγωνισμό κατασκευής γεφυρών από σπαγγέτι

Φοιτητές νίκησαν σε διαγωνισμό κατασκευής γεφυρών από σπαγγέτι
http://2tm.si/?lang=en

Φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μάριμπορ πριν από οχτώ χρόνια ξεκίνησαν ένα διαγωνισμό στη Σλοβενία ο οποίος έγινε διεθνής και φέτος συμμετείχαν 41 ομάδες από εννέα χώρες.

Σε τι διαγωνίστηκαν όμως; Στην κατασκευή γεφυρών από σπαγγέτι σε κλίμακα. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, νικήτρια αναδεικνύεται η ομάδα, η οποία κατασκευάζει από σπαγγέτι μία γέφυρα με καθορισμένες διαστάσεις, που αντέχει το μέγιστο φορτίο.

Αν και ακούγεται παράξενο, κατασκευές που φτιάχνονται από ζυμαρικά μπορούν να αντέξουν περισσότερο βάρος από όσο νομίζουν οι μη ειδικοί. Έτσι η τριμελής ομάδα των φοιτητών από το Μάριμπορ, στη γέφυρα της κατάφερε να τοποθετήσει φορτίο 89,5 κιλών. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η ομάδα φοιτητών από το Νόβι Παζάρ της Σερβίας με μια γέφυρα που άντεξε βάρος 78,4 κιλών.

Οι διοργανωτές, σύμφωνα με το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina, υποστηρίζουν ότι το αυξανόμενο ενδιαφέρον των σπουδαστών για αυτόν τον ασυνήθιστο διαγωνισμό πηγάζει από τη δυνατότητα που δίνεται, οι θεωρητικές γνώσεις από το Πανεπιστήμιο και τις Σχολές Πολιτικών Μηχανικών να ελεγχθούν στην πράξη, αλλά και επειδή είναι μία καλή ευκαιρία για γνωριμίες με νέους από άλλες χώρες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι διαγωνιζόμενοι στην κατασκευή γεφυρών μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο μακαρόνια και κόλλα και η αντοχή της κατασκευής ελέγχεται σε πολλά σημεία.
Φέτος οι διαγωνιζόμενοι δεν κατόρθωσαν να καταρρίψουν το περσινό ρεκόρ. Η νικήτρια ομάδα ήταν και πάλι από το Μάριμπορ, αλλά η γέφυρά της άντεξε φορτίο 105 κιλών.
Στον φετινό διαγωνισμό που διεξήχθη στις 3-5 Μαϊου πήραν μέρος φοιτητές από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Τσεχία, την Αίγυπτο, την Κροατία, την Πολωνία, τη Σλοβενία, τη Σερβία, την Τουρκία και τη Λετονία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ