ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Μειώθηκε κατά πολύ το χρέος των τοπικών κυβερνήσεων

Κίνα: Μειώθηκε κατά πολύ το χρέος των τοπικών κυβερνήσεων
REUTERS/Petar Kujundzic

Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση της Κίνας για την μείωση του χρέους των τοπικών κυβερνήσεων της χώρας είχαν αποτελέσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου του 2017 το διογκούμενο χρέος παρουσιάζει μείωση.

Συγκεκριμένα, οι τοπικές κυβερνήσεις εξέδωσαν χρέος 799,4 δισεκ. γιουάν (116 δισεκ. δολαρίων) έναντι 2,02 τρισεκ. γιουάν στο πρώτο τετράμηνο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Wind.

Οι κινεζικές Αρχές έχουν ενισχύσει τις προσπάθειες για τον περιορισμό των χρηματοπιστωτικών κινδύνων, δεσμευόμενες να διορθώσουν τη μη κανονική άντληση κεφαλαίων από τις τοπικές κυβερνήσεις.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από τις περιφερειακές Αρχές να εξετάσουν τις χρηματοδοτικές πρακτικές τους και να διορθώσουν όλες τις ανωμαλίες έως το τέλος του Ιουλίου. Η πρόοδος θα παρακολουθείται από επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών.

Τα μέτρα που ελήφθησαν για την τυποποίηση των διαύλων χρηματοδότησης των τοπικών κυβερνήσεων θα βοηθήσουν στο να αποκαλυφθεί κρυμμένο χρέος και μία σαφής διαχωριστική γραμμή μεταξύ των τοπικών κυβερνήσεων και των χρηματοδοτικών οχημάτων τους θα βελτιώσει την καμπύλη αποδόσεων των κινεζικών ομολόγων, κάνοντας την περισσότερο προσανατολισμένη στην αγορά, δήλωσε αναλυτής της Dongxing Securities.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ