ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στο κόμμα της Λε Πεν - Αποχώρησε η ανιψιά της

Σεισμός στο κόμμα της Λε Πεν - Αποχώρησε η ανιψιά της
REUTERS/Benoit Tessier

Λίγες μόλις ημέρες μετά την ήττα της θείας της στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, η ανιψιά της Μαρίν Λεπέν και εγγονή του Ζαν-Μαρί Λεπέν, η Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται προσωρινά από την πολιτική ζωή, αποδυναμώνοντας περαιτέρω το Εθνικό Μέτωπο ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Η Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές της Ιουνίου στη Γαλλία και θα μείνει εκτός πολιτικής ζωής για κάποιο χρονικό διάστημα, γνωστοποίησε η ίδια σήμερα στην εφημερίδα Le Dauphine Libère. Μία από τους βουλευτές του Εθνικού Μετώπου στην κάτω βουλή της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, που θεωρείται από τους πλέον δημοφιλείς εκπροσώπους του κόμματός της, η Μαρεσάλ-Λεπέν επισήμανε σε μια επιστολή που δημοσιεύει αποκλειστικά σήμερα η εφημερίδα Le Dauphine Libère ότι αποσύρεται από την πολιτική για προσωπικούς λόγους.

«Γνωρίζετε την ιστορία μου, γνωρίζετε ότι βρίσκομαι στον κόσμο της πολιτικής όλη μου την ζωή. Στα 27 μου είναι καιρός να αποσυρθώ για κάποιο καιρό» σημειώνει στην επιστολή.

«Δεν θα εγκαταλείψω για πάντα αυτόν τον πολιτικό αγώνα», προσέθεσε.

Σε μια άλλη επιστολή που θα δημοσιευτεί αύριο στην εφημερίδα Vaucluse Matin, η βενιαμίν της γαλλικής εθνοσυνέλευσης θα επιβεβαιώσει ότι αποσύρεται από την θέση της επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Εθνικού Μετώπου στο Περιφερειακό Συμβούλιο της περιοχής Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή και δεν θα είναι εκ νέου υποψήφια βουλευτής στο Βοκλίζ.

Η νεαρή πολιτικός, την οποία οι ομοϊδεάτες της στο Εθνικό Μέτωπο αποκαλούν με το μικρό της, «Μαριόν», είχε επανειλημμένα εκφράσει τη βούλησή της να δραστηριοποιηθεί στον ιδιωτικό τομέα και να ασχοληθεί με την οικογένειά της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κόπωση που ένιωθε σχετίζεται με τις περίπλοκες σχέσεις στους κόλπους του Εθνικού Μετώπου με την θεία της Μαρίν Λεπέν, όπως και τον αντιπρόεδρο του FN Φλοριάν Φιλιπό.

Η 27χρονη είχε κριθεί ότι είναι πολύ «άπειρη» για να αναλάβει υπουργικά καθήκοντα στην περίπτωση που το ακροδεξιό κόμμα νικήσει και ο Φιλιπό είχε πει τον Δεκέμβριο ότι είναι «μόνη κι απομονωμένη» στους κόλπους του κόμματος.

Η Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πολιτική ζωή το 2002, έπειτα από τις έντονες πιέσεις του παππού της Ζαν-Μαρί Λεπέν να θέσει υποψηφιότητα για την 3η εκλογική περιφέρεια του Βοκλίζ.

Ήταν η μοναδική βουλευτής του Εθνικού Μετώπου το 2012 στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, κατόπιν η θέση της στους κόλπους της γαλλικής ακροδεξιάς ενισχύθηκε πολύ. Ορισμένοι είδαν σε εκείνη μια πιο φιλελεύθερη εναλλακτική έναντι της θείας της Μαρίν Λεπέν.

Πολλά στελέχη του Εθνικού Μετώπου έκαναν λόγο στο Γαλλικό Πρακτορείο για έναν «σεισμό» που αναμένεται να συγκλονίσει το εσωτερικό του κόμματος θεωρώντας ότι το FN θα μπορούσε μέσω εκείνης να φθάσει σε μέρος του εκλογικού σώματος της παραδοσιακής δεξιάς.

«Θέλει να αφιερωθεί στην οικογένειά της και κατόπιν να ασχοληθεί με τον ιδιωτικό τομέα, να αποκτήσει επαγγελματική εμπειρία, αποχωρεί προκειμένου να επιστρέψει», σύμφωνα με ένα πρόσωπο από το περιβάλλον της.

Από την πλευρά του ο Ζαν-Μαρί Λεπέν έκρινε πως η επικείμενη απόσυρση της Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν από τα πολιτικά της καθήκοντα αποτελεί μια «λιποταξία» με ενδεχόμενες «τρομακτικές επιπτώσεις».

«Εάν δεν έχει κάποιον πολύ σοβαρό λόγο για αυτήν την απόφαση, θεωρώ ότι πρόκειται για λιποταξία» τόνισε ο παππούς της σε μια συνέντευξη στον ιστότοπο figaro.fr.

«Πιστεύω ότι η Μαριόν έπρεπε να λάβει αυτήν την απόφαση πιο πριν ή να περιμένει λίγο διότι βρισκόμαστε σε προεκλογική εκστρατεία. Η χώρα αναμένει την ετυμηγορία της κάλπης. Μεσούσης της προεκλογικής μάχης, ένα από τα πλέον δημοφιλή και αξιοθαύμαστα στελέχη του κόμματος δειλιάζει, αυτό μπορεί να έχει τρομακτικές επιπτώσεις» τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ