ΚΟΣΜΟΣ

«Πόρτα» στον Βαλς από το κόμμα του Μακρόν

«Πόρτα» στον Βαλς από το κόμμα του Μακρόν
REUTERS

Αν και ο Μανουέλ Βαλς εξέφρασε χθες την πρόθεσή του να κατέβει ως υποψήφιος με το κόμμα του νέου Γάλλου Προέδρου «Εμπρός Δημοκρατία», ο Ζαν – Πολ Ντελεβουά, πρόεδρος της επιτροπής που ορίζει τους υποψηφίους του κόμματος υπογράμμισε ότι ο Βαλς δεν πληροί «προς το παρόν» τα απαραίτητα κριτήρια για να είναι υποψήφιος του κινήματος.

«Προς το παρόν δεν πληροί τα κριτήρια αποδοχής», εξήγησε ο Ντενεβού στο Europe 1. «Και άρα (...) η εθνική επιτροπή υποψηφιοτήτων δεν μπορεί να εξετάσει την υποψηφιότητα του Βαλς», πρόσθεσε.

Οι χθεσινές δηλώσεις του γάλλου πρωθυπουργού με τις οποίες υποστήριξε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι νεκρό πυροδότησαν σωρεία αντιδράσεων από στελέχη του κόμματος.

Η υπουργός Οικολογίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ κατηγόρησε σήμερα τον Μανουέλ Βαλς, ο οποίος χθες δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος της προεδρικής πλειοψηφίας στις βουλευτικές εκλογές, ότι «μολύνει μια εξαιρετικά σημαντική εβδομάδα» για τους γαλλικούς θεσμούς.

«Ο Μανουέλ Βαλς θα έπρεπε να έχει περιμένει λίγο προτού μολύνει μια εβδομάδα εξαιρετικά σημαντική, την οποία παρακολουθεί όλος ο κόσμος και που κάνει περήφανη τη Γαλλία», εκτίμησε η Ρουαγιάλ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό RTL.

«Αυτό που με λυπεί είναι ότι αυτή η αντιπαράθεση ξεκίνησε σε μια εβδομάδα κρίσιμη για τους θεσμούς, είναι πολύ νωρίς. Θα έπρεπε να έχει περιμένει λίγο προτού ξεκινήσει τις αντιπαραθέσεις», πρόσθεσε.

«Σήμερα δημοσιεύονται τα επίσημα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών. Την Κυριακή θα γίνει η μεταβίβαση της εξουσίας. Μας παρακολουθεί όλος ο κόσμος, σημειώνεται ένας ωμός ευτελισμός της πολιτικής συζήτησης με αυτές τις διαμάχες», κατήγγειλε η Ρουαγιάλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ