ΚΟΣΜΟΣ

O πάπας Φραγκίσκος προσκάλεσε στο Βατικανό επιστήμονες σε συνέδριο για τη θεωρία του «Big Bang»

O πάπας Φραγκίσκος προσκάλεσε στο Βατικανό επιστήμονες σε συνέδριο για τη θεωρία του «Big Bang»
REUTERS/Tony Gentile

Το Βατικανό προσκάλεσε τους μεγαλύτερους επιστήμονες και κοσμολόγους του πλανήτη σε ένα συνέδριο όπου η εκκλησία και η επιστήμη θα προσπαθήσουν να κατανοήσουν τη θεωρία του «Big Bang», σύμφωνα με την οποία το Σύμπαν δημιουργήθηκε από μια υπερβολικά πυκνή και θερμή κατάσταση, πριν από περίπου 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια.

Το συνέδριο διεξάγεται στο αστεροσκοπείο του Βατικανού, το οποίο ιδρύθηκε από τον Πάπα Λέων ΙΓ΄ το 1891, με σκοπό να δοθεί τέλος στην πεποίθηση που θέλει την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία να είναι εχθρική απέναντι στην επιστήμη. To συγκεκριμένο πιστεύω, που βασίστηκε κυρίως στη δίκη του Γαλιλαίου, παραμένει ακόμη ισχυρό με το πέρασμα των χρόνων, παρότι το αστεροσκοπείο αλλά και καθολικά πανεπιστήμια ανά τον κόσμο διαπρέπουν στους τομείς των φυσικών επιστημών.

Το 1927, ο Ζωρζ Λεμαίτρ, (Βέλγος Ρωμαιοκαθολικός ιερέας, καθηγητής της Φυσικής, αστρονόμος, κοσμολόγος και μαθηματικός) ήταν αυτός που εισηγήθηκε πρώτος την ιδέα που αργότερα έχει γνωστή ως η θεωρία της Μεγάλης Εκρήξεως "Big Bang" για τη γέννηση του Σύμπαντος, την οποία είχε ονομάσει «υπόθεση του πρωταρχικού ατόμου».

Lemaitre

Πηγή: Wikipedia

Την εποχή εκείνη ο Αϊνστάιν πίστευε ότι το Σύμπαν ήταν αιώνιο και είχε ήδη εκφράσει τον σκεπτικισμό του για τη σχετική δημοσίευση που είχε κάνει ο Λεμαίτρ το 1927, στο περιοδικό Science.

«(Ο Λεμαίτρ) κατάλαβε ότι κοιτώντας πίσω στο χρόνο, το σύμπαν θα έπρεπε να βρίσκεται σε μία κατάσταση υψηλής ενεργειακής πυκνότητας, συμπιεσμένο στο επίπεδο ενός πρωταρχικού ατόμου, από το οποίο άρχισαν τα πάντα», αναφέρει το δελτίο Τύπου του αστεροσκοπείου.

Ο επικεφαλής του αστεροσκοπείου του Βατικανού, Γκάι Κονσολμάγκνο, ανέφερε επίσης, σύμφωνα με τον Independent, ότι η θεωρία του Λεμαίτρ αποδεικνύει πως είναι δυνατό να πιστεύεις παράλληλα στον Θεό και στη θεωρία του «Big Bang».

«Ο Λεμαίτρ υπενθύμιζε στους ανθρώπους –συμπεριλαμβανομένου και του Πάπα Πίου ΙΒ΄- πως η δημιουργία του Θεού δεν είναι κάτι που έλαβε χώρα πριν από 13.8 δισεκατομμύρια χρόνια. Είναι κάτι που συμβαίνει συνεχώς».

Επιπλέον, τόνισε πως με το να πιστεύει κανείς πως ο Θεός απλώς είναι υπεύθυνος για το «Big Bang» είναι σαν να θεωρεί ότι ο Θεός έχει ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Όπως για παράδειγμα ο Δίας που έριχνε κεραυνούς από τον ουρανό, όπως πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες.

«Αυτός δεν είναι ο Θεός στον οποίο εμείς, ως χριστιανοί, πιστεύουμε», πρόσθεσε εξηγώντας πως «πίστευαν σε έναν Θεό με υπερφυσικές δυνάμεις, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη γέννηση του Σύμπαντος, ενώ η δική μας επιστήμη εξηγεί πως δημιουργήθηκε ο κόσμος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ