ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Πέθανε ο πρώην ΥΠΕΞ και ηγετική φιγούρα της χώρας

Κίνα: Πέθανε ο πρώην ΥΠΕΞ και ηγετική φιγούρα της χώρας
Robyn BECK/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Τσιάν Τσισέν, πρωταγωνιστής της προσπάθειας αποκατάστασης των σχέσεων της χώρας με την διεθνή κοινότητα μετά την «αιματηρή» καταστολή στην πλατεία Τιενανμέν το 1989.

Άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Τρίτης, στο Πεκίνο, λόγω ασθενείας, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα, επικαλούμενο ανακοίνωση της κεντρικής κυβέρνησης, στην οποία ο Τσιάν περιγράφεται ως «δοκιμασμένος από τον χρόνο και πιστός κομμουνιστής στρατιώτης και προλεταριακός επαναστάτης».

Διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών από το 1988 έως το 1998, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Υπήρξε κυρίως ο πρωτεργάτης της επιστροφής της Κίνας στη διεθνή σκηνή μετά την καταδίκη του κινεζικού καθεστώτος λόγω των γεγονότων της πλατείας Τιενανμέν τον Ιούνιο του 1989.

Ο στρατός είχε βάλει τότε τέλος με τα όπλα στο κίνημα των φοιτητών που διαδήλωναν επί ενάμιση μήνα κατά της διαφθοράς και υπέρ ενός δημοκρατικού ανοίγματος. Η καταστολή είχε προκαλέσει εκατοντάδες, ίσως και περισσότερους από χίλιους νεκρούς στο Πεκίνο.

Γεννημένος τον Ιανουάριο του 1928, ο Τσιάν Τσισέν είχε γίνει το 1942 μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία του. Από το 1993 έως το 2003 είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της τότε κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ