ΚΟΣΜΟΣ

Μάρτιν Σουλτς: Υπέρ του κοινού προϋπολογισμού της ευρωζώνης

Μάρτιν Σουλτς: Υπέρ του κοινού προϋπολογισμού της ευρωζώνης
REUTERS/Eric Vidal

Ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) υποψήφιος καγκελάριος Μάρτιν Σουλτς δήλωσε πως «εάν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θέλουν να αντιμετωπίσουν κοινά θέματα, τότε θα ήταν σκόπιμη η κοινή χρηματοδότηση του προϋπολογισμού».

Με αυτή του τη θέση υποστηρίζει την πρόταση του νεοεκλεγέντος προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μέσω της οποίας θέλει να ενισχύσει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Ο Μακρόν τάσσεται υπέρ ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος το οποίο θα χρηματοδοτείται από τον κοινό προϋπολογισμό των χωρών μελών της ευρωζώνης, κάτι το οποίο όμως απορρίπτουν κατηγορηματικά οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες (CDU).

«Εάν θέλουμε να ξεφύγουμε από τον αέναο κύκλο των αποφάσεων των συνόδων κορυφής οι οποίες δεν λένε τίποτα, χρειαζόμαστε μια στρατηγική για το πώς θα επιτύχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη και θα δημιουργήσομε περισσότερες θέσεις εργασίας. Όποιος δεν επιθυμεί την πολιτική της απομόνωσης των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν θέλει να νικήσει το Brexit πρέπει να υποστηρίξει την εμβάθυνση της ευρωζώνης», πρόσθεσε ο κ. Σουλτς, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός ανήγγειλε επίσης ότι θα προσανατολίσει την προεκλογική του εκστρατεία στην επιτυχημένη καμπάνια του Μακρόν και ότι με την φιλοευρωπαϊκή του πολιτική τακτική θα θέσει υπό πίεση και την καγκελάριο Μέρκελ.

Ένα δίδαγμα από τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας είναι ότι και τα «αουτσάιντερ μπορούν να γίνουν ταχύτατα φαβορί. Εκτός τούτου ο Μακρόν απέδειξε ότι μπορεί κανείς να κερδίσει εκλογές έχοντας φιλοευρωπαϊκή στάση. Ακριβώς αυτό προτίθεμαι να κάνω. Σε καιρούς κατά τους οποίους ασκείται κριτική κατά της ΕΕ θα υποστηρίξω επιθετικά την εμβάθυνση της συνεργασίας των χωρών μελών της», τόνισε ο υποψήφιος καγκελάριος των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών στην "Die Zeit".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ