ΚΟΣΜΟΣ

Προσέξτε που θα μείνετε στο Βερολίνο... Μπορεί να χρηματοδοτείτε την Β. Κορέα (pics)

Προσέξτε που θα μείνετε στο Βερολίνο... Μπορεί να χρηματοδοτείτε την Β. Κορέα (pics)
CNNMoney

Οι τουρίστες στο Βερολίνου μπορεί να συμβάλουν εν αγνοία τους στη χρηματοδότηση του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, αφού, τα ακίνητα που ανήκουν στην πρεσβεία της Β. Κορέας έχουν ενοικιαστεί και αξιοποιούνται ως συνεδριακά κέντρα ή ξενώνες. Προσέξτε, λοιπόν, που θα μείνετε στο Βερολίνο. Υπάρχει το ενδεχόμενο να χρηματοδοτείτε χωρίς να το γνωρίζετε το καθεστώς της Βόρειας Κορέας...

Η σύνδεση ενδέχεται να μην είναι εμφανής στους τουρίστες, αφού η ιστοσελίδα του ξενώνα δεν αναφέρει ότι ανήκει στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας.

Τα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι το ενοίκιο του κτιρίου είναι χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα. Συγκεκριμένα έγραψαν ότι το Cityhostel πληρώνει μηνιαίως ενοίκιο ύψους 38.000 ευρώ.

Πρόκειται για ένα χόστελ κυρίως για νεαρούς ταξιδιώτες με σακίδια στην πλάτη, για μαθητές που κάνουν σχολικές εκδρομές. Το χόστελ προσφέρει ιδιωτικά δωμάτια αλλά και κοινόχρηστα δωμάτια με 9 ευρώ το βράδυ.

Το προσωπικό του ξενοδοχείου δήλωσε στο CNNMoney ότι δεν είχε ιδέα για τη σύνδεση μεταξύ της επιχείρησης και της Β. Κορέας. Το ίδιο ισχύει και για τους πελάτες. Ο ξενώνας βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην Βορειοκορεατικη πρεσβεία, ωστόσο ένας 25χρονος επισκέπτης δήλωσε ότι δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο ξενώνας ανήκει στην πρεσβεία.

170510105634 north korea embassy berlin hostel exterior 780x439

πηγή: CNNMoney

Η EGI GmbH η εταιρεία που εκπροσωπεί την επιχείρηση αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο και ο άνθρωπος που απάντησε το τηλέφωνο της πρεσβείας ζήτησε από τον δημοσιογράφο να τηλεφωνήσει ξανά την Πέμπτη...

Ο υπεύθυνος του ξενώνα αρνήθηκε να απαντήσει στο CNNMoney και ζήτησε από τους δημοσιογράφους να απομακρυνθούν από τον χώρο.

g1

Πηγή: Google maps

g4 copy

Πηγή: Google maps

Παρά την έλλειψη διαφάνειας, ορισμένοι ταξιδιώτες αντιλήφθηκαν τη σύνδεση και το γνωστοποίησαν στο Tripadvisor...

  • «Μέχρι να επιστρέψω σπίτι μου δεν είχα καταλάβει τη σύνδεση μεταξύ της επιχείρησης και της Β. Κορέας», έγραψε ένας κριτικός.
  • «Όσοι από εσάς αντιστέκεστε στην πολιτική της Βόρειας Κορέας ίσως να μην θέλετε να μείνετε στο συγκεκριμένο χόστελ».
  • «Είναι ένα καλό μέρος για να μείνει κανείς αν βέβαια δεν έχει κάποιο πρόβλημα με την πολιτική της Β. Κορέας. Θα βρούμε κάποιο άλλο κατάλυμα την επόμενη φορά που θα επισκεφτούμε το Βερολίνο»

Η Γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα λάβει μέτρα ώστε να μην χρηματοδοτεί η Γερμανία το αδίστακτο καθεστώς της Βόρειας Κορέας... κι έτσι βάζει λουκέτο στο ξενοδοχείο.

10 03 50 image 61

Πηγή: Google maps

Επικαλούμενος το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που εξέδωσε ο ΟΗΕ τον περασμένο Νοέμβριο και προβλέπει την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος, ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ επισήμανε ότι «οι αντιπροσωπεύσεις της Βόρειας Κορέας στο εξωτερικό πρέπει να περιοριστούν σε διπλωματικές και προξενικές δραστηριότητες».

g2

Πηγή: Google maps

g4

Πηγή: Google maps

«Κάθε εμπορική δραστηριότητα απαγορεύεται (...) το Cityhostel του Βερολίνου δεν συνιστά διπλωματική ή προξενική δραστηριότητα» τόνισε ο Μάρτιν Σέφερ και η γερμανική κυβέρνηση «θα κλείσει αυτήν την πηγή χρηματοδότησης για το καθεστώς της Βόρειας Κορέας όσο το δυνατόν συντομότερα».

Careful where you stay in Berlin. Your room may belong to North Korea
by Ivana Kottasová and Nadine Schmidt @CNNMoney

ΔΗΜΟΦΙΛΗ