ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Κυριαρχούν οι άνω των 65 ετών στη ψήφο διαμαρτυρίας

Γαλλία: Κυριαρχούν οι άνω των 65 ετών στη ψήφο διαμαρτυρίας
REUTERS/Stephane Mahe

Ως η πλέον ενεργή ηλικιακή ομάδα εμφανίζονται οι άνω των 65 ετών όταν πρόκειται για ψήφο διαμαρτυρίας ή άκυρα ψηφοδέλτια, παρά το γεγονός πως οι διαδηλώσεις στους δρόμους είναι κυρίως πεδίο των νέων στη Γαλλία.

Το τμήμα των ψηφοφόρων που είναι πιο πιθανό να εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους ρίχνοντας στην κάλπη άκυρα ή λευκά ψηφοδέλτια, καθώς οι προσφερόμενες επιλογές στον πιο ασυνήθιστο δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών στη Γαλλία εδώ και δεκαετίες τούς φαίνονταν απωθητικές, είναι οι συνταξιούχοι, σύμφωνα με έρευνα του Reuters και ινστιτούτα δημοσκοπήσεων.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ψηφοφόροι εμφανίζονται να είναι εκείνοι που περισσότερο από όλους τους άλλους αισθάνονταν απώθηση επειδή είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε έναν νέο στην ηλικία κεντρώο, ο οποίος ήρθε σε ρήξη με τα παραδοσιακά καλούπια της γαλλικής πολιτικής και σε μία ακροδεξιά υποψήφια που ήθελε να καταργήσει το ευρώ, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, πρώην υπουργός Οικονομίας υπό τον απερχόμενο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, κέρδισε την Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου την Κυριακή μετά τον αποκλεισμό των υποψηφίων των παραδοσιακά κυρίαρχων κομμάτων, του συντηρητικού και του σοσιαλιστικού, στον πρώτο γύρο που διεξήχθη τον περασμένο μήνα.

Τα άκυρα ή τα λευκά ψηφοδέλτια --που θεωρούνται ευρέως πράξη διαμαρτυρίας-- είχαν 78% θετική συσχέτιση με τα ποσοστά των άνω των 65 ετών ανά διοικητικό διαμέρισμα ή επαρχία, σύμφωνα με την έρευνα του Ρόιτερς.

Άλλοι παράγοντες, από το μέσο εισόδημα έως το επίπεδο εκπαίδευσης, δεν μοιάζουν να είχαν τέτοια συσχέτιση κατά την εξέταση από το Ρόιτερς περισσότερων από δώδεκα μεταβλητών.

Τα ευρήματα ταιριάζουν με τις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Μπρινό Ζανμπάρ του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Opinionway, το οποίο κατέγραψε σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο πως το 14% των συνταξιούχων σχεδίαζε να ρίξει στην κάλπη είτε άκυρη είτε λευκή ψήφο -- μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ότι άλλες κοινωνικές κατηγορίες.

«Ο λόγος είναι περισσότερο πολιτικός παρά κοινωνιολογικός που άνθρωποι οι οποίοι ανήκουν σε αυτό το τμήμα του πληθυσμού τείνουν να είναι δυσαρεστημένοι με την τελευταία προεδρία και δεν ήθελαν να ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν», δήλωσε ο Ζανμπάρ στο Ρόιτερς.

«Μια ψήφος υπέρ του Εθνικού Μετώπου (FN) θα συγκρουόταν με τις αξίες τους, ιδιαίτερα λόγω της ανάμνησης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και των θέσεων του Εθνικού Μετώπου για το ευρώ», πρόσθεσε.

Το FN έχει εργαστεί σκληρά για να αποτινάξει την προηγούμενη αντισημιτική εικόνα του, με κάποιο βαθμό επιτυχίας ανάμεσα στους νεότερους ψηφοφόρους, αν και άλλοι πολιτικοί επιδιώκουν να πείσουν τους ψηφοφόρους πως το κόμμα ανήκει στα άκρα. Ο Μακρόν προσπάθησε να περιγράψει το κόμμα ως κληρονομιά της συνεργασίας με τους κατακτητές στη διάρκεια του πολέμου.

Ο Ζερόμ Σεν-Μαρί, επικεφαλής της PollingVox, έχει μια άλλη θεωρία.

Είπε πως από τη στιγμή που οι πιο ηλικιωμένοι τείνουν να κατοικούν σε μικρά χωριά όπου οι πάντες ξέρουν ποιος ψήφισε και ποιος όχι, πολλοί αποφάσισαν να ρίξουν άκυρα ή λευκά ψηφοδέλτια στην κάλπη παρά να απόσχουν, επειδή φοβόντουσαν το στίγμα.

«Σε αγροτικές περιοχές και μικρές πόλεις, ιδιαίτερα, ξέρεις πως, αν δεν ψηφίσεις, θα γίνει γνωστό και θα προκαλέσεις δυσαρέσκεια», είπε ο Σεντ-Μαρί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ