ΚΟΣΜΟΣ

Επίδειξη δύναμης από Ερντογάν με εκτόξευση πυραύλου - Παραβιάσεις και στο Αιγαίο

Επίδειξη δύναμης από Ερντογάν με εκτόξευση πυραύλου - Παραβιάσεις και στο Αιγαίο

Στην πρώτη δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς προχώρησε η Τουρκία στη Σινώπη εντείνοντας την προκλητικότητά της, την ώρα που ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ βρίσκεται στην Αθήνα. H ενέργεια αυτή έχει πολλούς αποδέκτες, καθώς γίνεται μόνο λίγες ημέρες μετά την απόφαση των ΗΠΑ να εξοπλίσουν με βαρύ οπλισμό τους Σύρους Κούρδους, ενώ και η Αθήνα παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις αυτές. 

Όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Φικρί Ισίκ, μιλώντας στο AHaber, ολοκληρώθηκε η δοκιμή του πρώτου πυραύλου της Τουρκίας με το προσωνύμιο «Μπορά». Η δοκιμή έγινε στην επαρχία της Σινώπης, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Στην Σινόπη πραγματοποιήθηκε νέα εκτόξευση του πυραύλου μας "Μπορά" που έχει εμβέλεια 280 χιλιόμετρα. Εντός ολίγων λεπτών θα βρει τον στόχο του στην Μαύρη Θάλασσα. Η Τουρκία πλέον κατασκευάζει τους δικούς της πυραύλους. Αποκτήσαμε μεγάλη αυτοπεποίθηση για να φτιάξουμε έναν καλύτερο. Η βολή είναι σε εξέλιξη. Πραγματοποιήθηκε μία εκτόξευση από την Σινόπη προς την Μαύρη Θάλασσα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φικρί Ισίκ.

H ΓΓ Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας τον Νοέμβριο του 2009 είχε υπογράψει σύμβαση με την τουρκική εταιρία Roketsan για την ανάπτυξη πυραύλου εδάφους - εδάφους, μεγάλου βεληνεκούς . Οι πρώτες δοκιμές στην Σινόπη είχαν γίνει τον Μάιο του 2012.

Η κίνηση της Τουρκίας προκάλεσε την έντονη ανησυχία της Αθήνας δεδομένου ότι οι προκλήσεις στο Αιγαίο είναι συνεχόμενες. Μόνο σήμερα τα τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 40 παραβάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ βρίσκεται στην Αθήνα και σήμερα, την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε νέα επίδειξη δύναμης, επισκεπτόταν την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα, όμως δεν ακολούθησε τους ομολόγους του στο Μουσείο της Ακρόπολης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ