ΚΟΣΜΟΣ

Άγνοια για το ποιός κρύβεται πίσω από την μεγάλη κυβερνοεπίθεση - Η δέσμευση των G7

Άγνοια για το ποιός κρύβεται πίσω από την μεγάλη κυβερνοεπίθεση - Η δέσμευση των G7
REUTERS/Kacper Pempel

Άγνοια για το ποιος βρίσκεται πίσω από την μεγάλη παγκόσμια κυβερνοεπίθεση που έπληξε 99 χώρες, δηλώνει η βρετανική κυβέρνηση. 

Ειδικότερα, η υπουργός Έσωτερικών Άμπερ Ρουντ, δήλωσε στο BBC ότι «δεν είμαστε σε θέση να σας πούμε ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Η δουλειά συνεχίζεται». Παράλληλα, πρόσθεσε πως το βρετανικό Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας εργάζεται μαζί με την υπηρεσία υγείας της χώρας για να εξασφαλίσει ότι η επίθεση θα τεθεί υπό έλεγχο και θα περιοριστεί, ενώ η εθνική εγκληματολογική υπηρεσία συνεργάζεται μαζί τους για να βρει από πού προήλθε η επίθεση . Η Ραντ είπε επίσης πως η κυβέρνηση δεν γνωρίζει αν η επίθεση κατευθύνεται από κάποια ξένη κυβέρνηση.

640x640 2

REUTERS/Neil Hall

Σημειώνεται πως η μαζική κυβερνοεπίθεση προκάλεσε χάος στα νοσοκομεία της Μεγάλης Βρετανίας. Το ψηφιακό χτύπημα είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες δυσλειτουργίες, οι οποίες δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα στην περίθαλψη των ασθενών.

Η δέσμευση των G7

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών θα δεσμευθούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να καταπλεμήσουν την αυξανόμενη απειλή από τις διεθνείς κυβερνοεπιθέσεις, σύμφωνα με σχέδιο δήλωσης από τη συνάντηση που πραγματοποιούν στην Ιταλία.

640x640 copy

REUTERS/Alessandro Bianchi

«Αναγνωρίζουμε πως τα κυβερνοεπεισόδια αντιπροσωπεύουν μια αυξανόμενη απειλή για τις οικονομίες μας και πως πρέπει να δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις οικονομικής πολιτικής», αναφέρεται στο σχέδιο δήλωσης που είδε το Reuters.

Οι επτά ζητούν να υπάρξουν κοινές πρακτικές για να εντοπίζονται γρήγορα οποιαδήποτε ευάλωτα σημεία στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και υπογραμμίζουν την ανάπτυξη αποτελεσματικών μέτρων για την αξιολόγηση της κυβερνοασφάλειας μεταξύ μεμονωμένων χρηματοοικονομικών εταιρειών και στο σύνολο του τομέα.

Το σχέδιο δήλωσης θα επανεξετασθεί πριν δημοσιοποιηθεί αργότερα το Σάββατο από τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες της G7, οι οποίοι συζητούν τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία κατά τη διήμερη σύνοδο που πραγματοποιούν στο Μπάρι της Ιταλίας.

Ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η συζήτηση, η οποία είχαν προγραμματισθεί πριν από τις χθεσινές επιθέσεις, ήταν «δυστυχώς πολύ επίκαιρη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ