ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνείς αντιδράσεις για τη νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

Διεθνείς αντιδράσεις για τη νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα
KCNA/via REUTERS

Η Διοίκηση Ειρηνικού (USPACOM) των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων επιβεβαίωσε ότι η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα εκτόξευση πυραύλου από πεδίο δοκιμών κοντά στην Κουσόνγκ.

Η εκτόξευση έγινε αντιληπτή περί τις 10:30 ώρα Χαβάης, και ο πύραυλος έπεσε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, αναφέρει ανακοίνωση της διοίκησης αυτής των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Ο αμερικανικός στρατός βρίσκεται ακόμη στη φάση της ανάλυσης για να εξακριβωθεί τι τύπου πύραυλος δοκιμάστηκε, πάντως «η πτήση δεν συνάδει με (αυτή που θα γινόταν από) έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο», κατά την ανακοίνωση της USPACOM.

Capture

Ο νοτιοκορεατικός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα πως η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο, για πρώτη φορά μετά την εκλογή του νέου προέδρου Μουν Τζε-ιν, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τον τύπο του πυραύλου.

Ο πύραυλος αυτός εκτοξεύθηκε από μια βάση του βορειοκορεατικού στρατού στην Κουσόνγκ, στην επαρχία Βόρεια Πιονγκάν, περί τις 05:30 τοπική ώρα (23:30 ώρα Ελλάδας) και διένυσε απόσταση 700 χιλιομέτρων, ανέφερε ανώτερος αξιωματικός του νοτιοκορεάτικου στρατού σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

640x640 1

Kim Do-hoon/Yonhap via REUTERS

«Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ βρίσκονται στη διαδικασία της ανάλυσης για να συγκεντρωθούν περισσότερες πληροφορίες για τον πύραυλο αυτό», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει σε δύο πυρηνικές δοκιμές και πάνω από δώδεκα δοκιμές πυραύλων από την αρχή του 2016, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να αποκτήσει διηπειρωτικούς πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, που θα επέτρεπαν στην Πιονγκγιάνγκ να πλήξει το αμερικανικό έδαφος.

Η ένταση είναι υψηλή το τρέχον διάστημα στην κορεατική χερσόνησο, με τη ρητορική να γίνεται όλο και πιο σκληρή από πλευράς των ΗΠΑ και του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν, σημειώνει το Reuters.

Αντίδραση από τη Νότια Κορέα

Ο νέος επικεφαλής του Κράτους της Νότιας Κορέας συγκάλεσε σύσκεψη με τους συμβούλους του για θέματα ασφαλείας, ανέφερε εκπρόσωπός του. Αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της, «καταδίκασε σθεναρά» την πυραυλική δοκιμή, που αποτελεί μια «σαφή παραβίαση» αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανέφερε ανακοίνωση της νοτιοκορεάτικης προεδρίας.

640x640

Baek Seung-ryol/Yonhap via REUTERS

Ο Μουν τόνισε ότι τον λυπεί η νέα πρόκληση από μέρους της Πιονγκγιάνγκ, μερικές ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης στη Σεούλ. «Ο πρόεδρος είπε ότι αν και η Νότια Κορέα παραμένει ανοικτή στην πιθανότητα διαλόγου με τη Βόρεια Κορέα, αυτό θα είναι εφικτό μόνο όταν η Βόρεια Κορέα αλλάξει τη συμπεριφορά της», τόνισε ο Γιουν Γιανγκ-τσαν, εκπρόσωπος Τύπου του Κυανού Οίκου.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «δεν μπορεί να φανταστεί πως η Ρωσία είναι ευχαριστημένη» με την τελευταία πυραυλική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, καθώς ο πύραυλος έπεσε πιο κοντά στη Ρωσία απ' ό,τι στην Ιαπωνία, αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο.

Η εκτόξευση χρησιμεύει ως κάλεσμα προς όλες τις χώρες να εφαρμόσουν ισχυρότερες κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας, προσθέτει ο Λευκός Οίκος.

Η Ιαπωνία καταδικάζει την εκτόξευση

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε καταδίκασε την εκτόξευση, χαρακτηρίζοντάς την «εντελώς απαράδεκτη» και μια «πολύ σοβαρή απειλή» για το Τόκιο. «Διαμαρτυρόμαστε έντονα εναντίον της Βόρειας Κορέας», πρόσθεσε.

640x640 3

REUTERS/Toru Hanai

Η υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας Τομόμι Ινάντα σημείωσε από την πλευρά της πως ο βορειοκορεάτικος πύραυλος έφθασε σε υψόμετρο 2.000 χιλιομέτρων και πιθανόν πρόκειται για ένα όπλο νέου τύπου. Η Ιαπωνία εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της στη Βόρεια Κορέα μέσω κινεζικών διπλωματικών καναλιών, όπως σημείωσε ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα.

640x640 4

REUTERS/Toru Hanai

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη πως οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας επικοινώνησαν τηλεφωνικά την Κυριακή για να συζητήσουν το ζήτημα της εκτόξευσης. Ο Σοτάρο Γιάτσι, κορυφαίος σύμβουλος του Άμπε σε θέματα ασφαλείας, είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ.

«Θα συνεχίσουμε να έχουμε στενό συντονισμό με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα για να απαντήσουμε στην κατάσταση στη Βόρεια Κορέα», δήλωσε ο Άμπε στους δημοσιογράφους.

Η Κίνα κάνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση

Η Κίνα κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση και ζήτησε απ' όλες τις πλευρές να μην κάνουν οτιδήποτε θα μπορούσε να αυξήσει την ένταση. «Σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν σαφείς κανόνες σχετικά με τη χρήση από τη Βόρεια Κορέα τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων για να πραγματοποιεί εκτοξεύσεις. Η Κίνα αντιτίθεται στις παραβιάσεις αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας εκ μέρους της Βόρειας Κορέας», αναφέρεται σε δήλωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Προς το παρόν η κατάσταση στη χερσόνησο είναι περίπλοκη και ευαίσθητη και όλες οι πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην κάνουν κάτι που θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω τις περιφερειακές εντάσεις», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ανησυχία από τη Ρωσία

Η Ρωσία και η Κίνα «ανησυχούν για την κλιμάκωση των εντάσεων» στην κορεατική χερσόνησο μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα σε παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, ανακοίνωσε από το Κρεμλίνο.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πουτιν και ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ «συζήτησαν λεπτομερώς την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο» στη διάρκεια συνάντησής τους στο Πεκίνο και «τα δύο μέρη εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κλιμάκωση των εντάσεων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ