ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας;

Ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας;
REUTERS/ CHARLES PLATIAU

Επίσημη πρώτη μέρα εργασίας σήμερα για τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα την Κυριακή και η ανακοίνωση του ονόματος του νέου πρωθυπουργού της χώρας που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα της κυβέρνησής του, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του Μακρόν, προτού αναχωρήσει για τη Γερμανία.

Ο Μακρόν έχει κρατήσει το όνομα του υποψήφιου πρωθυπουργού επτασφράγιστο μυστικό, ωστόσο η αγωνία αναμένεται να κρατήσει λίγο ακόμα, αφού η ανακοίνωσή του θα γίνει σήμερα.

Το όνομα που κυκλοφορεί ευρέως στα γαλλικά και ξένα μέσα ως φαβορί για το αξίωμα του πρωθυπουργού, είναι αυτό του Εντουάρντ Φιλίπ, ο οποίος είναι δήμαρχος της Χάβρης.

Όπως μεταδίδει το France 24, ο 46χρονος κεντροδεξιός Εντουάρντ Φιλίπ προέρχεται από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η επιλογή αυτή αποτελεί ένδειξη ότι ελπίζει να προσελκύσει και άλλα στελέχη από τους Ρεπουμπλικανούς ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

Edouard026 300x200 copy

Πηγή: wikipedia

Ο Φιλίπ και ο Μακρόν γνωρίζονται από το παρελθόν, αφού έχουν σπουδάσει στο ίδιο πανεπιστήμιο και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κόμματος του Μακρόν Μπεντζαμίν Γκριβό, "χαίρουν αμοιβαίας εκτίμησης". Ο Φιλίπ εκλέγεται στη Χάβρη από το 2012, ενώ έχει πολλές κοινές απόψεις με τον Μακρόν σε θέματα οικονομίας και κοινωνικά ζητήματα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, άλλα ονόματα που ακούγονται για υποψήφιοι πρωθυπουργοί είναι αυτά της 52χρονης Συλβί Γκουλάρντ, που βρίσκεται στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και αυτό του 65χρονου άλλοτε αντιπάλου του Μακρόν Φρανσουά Μπαιρού.

Ο Μακρόν έχει υποσχεθεί να ανανεώσει την πολιτική ζωή της Γαλλίας, στοχεύοντας να γεμίσει το κατώτερο κοινοβούλιο με βουλευτές που είναι εντελώς νέοι στους χώρους της εξουσίας. Έτσι, δεν διστάζει να συμπεριλάβει ανθρώπους που δεν συμμετείχαν στο κόμμα του στη διεκδίκησή του για την προεδρία. Εξάλλου, για να περάσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει, χρειάζεται την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το χρονικό όριο για την υποβολή υποψηφιοτήτων είναι στις 19 Μαΐου, αλλά το κίνημα La Republique en Marche! του Εμανουέλ Μακρόν θα ανακοινώσει πιο σύντομα το σύνολο των υποψηφίων του για τις βουλευτικές εκλογές μετά την ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα των πρώτων 428 ονομάτων.

Ήδη την Κυριακή, ανακοινώθηκαν τα πρώτα ονόματα που θα πλαισιώνουν τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας σε θέσεις κλειδιά. Μερικά από αυτά είναι:

Αλέξις Κόλερ: Προσωπάρχης των Ηλυσίων

Ο 44χρονος Αλέξις Κόλερ θα αντικαταστήσει τον μέχρι πρότινος προσωπάρχη Ζαν-Πιερ Ζουαγιέ σε αυτή τη στρατηγική θέση. Ο Κόλερ έχει περάσει από το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Οργανισμό Συμμετοχής του Κράτους, ενώ το 2012 επελέγη από τον Πιέρ Μοσκοβισί να ηγηθεί του γραφείου του στο Μπερσί.

kohler

Πηγή: Le Figaro

Το γραφείο του δεξιού χεριού του προέδρου, θα βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτό του Μακρόν. Σύμφωνα με τη Le Monde, ο Κόλερ περιγράφεται ως «πιστός» και «πάντα θετικός», ενώ άνθρωποι κοντά στον Μακρόν τονίζουν ότι είναι ο μόνος που ο νέος πρόεδρος «φέρεται ως ίσο».

Φιλίπ Ετιέν: Διπλωματικός Σύμβουλος

Ο 61χρονος Φιλίπ Ετιέν ετοιμαζόταν να φύγει ως πρέσβης στη Μόσχα, έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια που ήταν στο Βερολίνο. Η επιλογή αυτή του Μακρόν για τη συγκεκριμένη θέση δείχνει πως η σχέση της Γαλλίας με τη Γερμανία βρίσκεται ψηλά στην πολιτική ατζέντα του νέου προέδρου.

Ισμαήλ Εμελιέν: Ειδικός Σύμβουλος

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Montaigne, Laurent Bigorgne, ο 30χρονος Ισμαήλ Εμελιέν είναι «ο καλύτερος πολιτικός επιστήμονας στο Παρίσι».

Ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από την εκστρατεία του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο την εποχή εκείνη για την υπηρεσία Havas το 2013, μετά την οποία ο κληρονόμος του Τσάβες είχε κερδίσει με μόλις το 50,6% των ψήφων.

Πρώτη επίσκεψη στη Γερμανία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα αναχωρήσει το απόγευμα της Δευτέρας, αμέσως μετά την ανακοίνωση του ονόματος του πρωθυπουργού για το Βερολίνο, στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία συναντήθηκε με τον Εμανουέλ Μακρόν τον Μάρτιο, κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, θα τον υποδεχθεί για δείπνο, έπειτα από μία συνομιλία που έχει ορισθεί για τις 17.30 τοπική ώρα και την συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει.

Η καγκελάριος της Γερμανίας ήταν η πρώτη ξένη ηγέτις που τον συνεχάρη τον βράδυ της νίκης του επί της Μαρίν Λεπέν, στις 7 Μαΐου. Φέρει τις ελπίδες «εκατομμυρίων» Γάλλων, Γερμανών και Ευρωπαίων», είχε πει τότε.

Μετά το Βερολίνο, ο Εμανουέλ Μακρόν θα επισκεφθεί γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις στο εξωτερικό, όπως υποσχέθηκε πριν από την εκλογή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ