ΚΟΣΜΟΣ

Ενοικιαζόμενος προσκυνητής: Κάνει τάματα για λογαριασμό άλλων στην Παναγιά τη Fatima (vid)

Ενοικιαζόμενος προσκυνητής: Κάνει τάματα για λογαριασμό άλλων στην Παναγιά τη Fatima (vid)
Carlos Gil/Facebook

Εάν είστε βαριά άρρωστοι, πολύ απασχολημένοι ή απλώς δεν έχετε διάθεση να περπατήσετε μέχρι το προσκύνημα της θαυματουργής Παναγίας της Fatima στη Πορτογαλία μπορείτε να «νοικιάσατε» τον Carlos Gil για λογαριασμό σας.

Ο 52χρονος κτηματομεσίτης χρεώνει 2.500 ευρώ για κάθε διαδρομή 160 χιλιομέτρων, που κάνει με τα πόδια, σαν τάμα, στο όνομα κάποιου άλλου.

Ο Carlos Gil ξεκίνησε το «προσκύνημα», πριν από 16 χρόνια, όταν είχε αυτή την ιδέα για την αναβίωση μιας παράδοσης 700 χρόνων. Αυτή η πρακτική είχε ξεκινήσει στον Μεσαίωνα. Οι πλούσιοι ευγενείς, που είτε ήταν άρρωστοι ή δεν είχαν χρόνο για το προσκύνημα, προσλάμβαναν άλλους να το κάνουν για λογαριασμό τους.

Η πρακτική είναι σχεδόν άγνωστη στους περισσότερους, καθώς η Καθολική Εκκλησία δεν εγκρίνει «ενοικίαση» για ιερό σκοπό.

Ο Gil πιστεύει ότι είναι ο μόνος που προσφέρει αυτού του είδους την υπηρεσία στην Πορτογαλία και ένας από τους λίγους στον κόσμο. Κάθε χρόνο κάνει δύο ή τρία προσκυνήματα στη Fatima, στην Εστρεμαδούρα, και κάθε ταξίδι του είναι πάντα για ένα μόνο άτομο.

Ο Gil ξεκινά κάθε προσκύνημα του φεύγοντας από το σπίτι του στην Cascais, μια μικρή πόλη στα προάστια της Λισαβόνας, περίπου 160 χιλιόμετρα, από τον ιερό ναό της Fatima.

Υπό κανονικές συνθήκες χρειάζεται περίπου έξι ημέρες για να φτάσει στον προορισμό του με τα πόδια, και άλλες έξι για να γυρίσει.

Όσο αφορά τα έξοδα, το ποσό των 2.500 ευρώ καλύπτει μόνο το προσκύνημα στον ναό. Σε περίπτωση που οι πελάτες θέλουν να κάνει οτιδήποτε άλλο, πρέπει να πληρώσουν επιπλέον.Για παράδειγμα, το άναμμα ενός κεριού κοστίζει επιπλέον 25 ευρώ και μια προσευχή, άλλα 250 ευρώ.

Για να αποδείξει στους πελάτες ότι έκανε πραγματικά το ταξίδι στη Fatima με τα πόδια, συλλέγει γραμματόσημα από διάφορα μέρη κατά μήκος της πορείας, και όταν επιστρέφει, τους στέλνει ένα πιστοποιητικό ως απόδειξη ολοκλήρωσης του ταξιδιού.

Όσοι από εσάς ενδιαφέρεστε για τις ασυνήθιστες υπηρεσίες του Carlos Gil, μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπό του Peregrinoorg.

Τα μέλη του Συλλόγου Φίλων Περιπατητών της Fatima,θεωρούν ότι αυτό που κάνει είναι «ντροπή» και «απάτη», δεδομένων των υψηλών τιμών που χρεώνει.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ