ΚΟΣΜΟΣ

Κρίσιμη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν με φόντο τις διαφωνίες στο Κουρδικό

Κρίσιμη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν με φόντο τις διαφωνίες στο Κουρδικό

Ως εξαιρετικά κρίσιμο για τις σχέσεις Ουάσινγκτον και Άγκυρας χαρακτηρίζεται το τετ α τετ που θα έχουν την Τρίτη στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την αμηχανία της Τουρκίας να είναι κάτι περισσότερο από εμφανής μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου να προχωρήσει στον εξοπλισμό με όπλα του YPG, του συριακού σκέλους των Κούρδων μαχητών.

Παρ’ όλα αυτά ο Τούρκος πρόεδρος, που θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου σε μια στιγμή που η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αποκαλύψεις της Washington Post ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «μοιράστηκε» απόρρητες πληροφορίες στον Σεργκέι Λαβρόφ, έχει εκφράσει την την πεποίθησή του πως η συνάντηση αυτή θα σηματοδοτήσει μια νέα αρχή στις σχέσεις των δύο χωρών.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών-συμμάχων στο ΝΑΤΟ, έχουν πληγεί εξαιτίας των διαφορών τους στη συριακή κρίση. Οι ΗΠΑ πρόσφατα ανακοίνωσαν το σχέδιό τους για τον εξοπλισμό της YPG στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, γεγονός που προκάλεσε την οργή της Τουρκίας, η οποία θεωρεί τους κούρδους πολιτοφύλακες της Συρίας επέκταση του απαγορευμένου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Από την άλλη οι ΗΠΑ θεωρούν ότι το YPG δεν έχει σχέση με το PKK, εκτιμώντας παράλληλα ότι μπορεί να αποτελέσει σημαντικό σύμμαχό τους στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Από το Πεκίνο, όπου βρέθηκε για τη σύνοδο κορυφής της πρωτοβουλίας «Μία ζώνη-Ένας δρόμος», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε μεν ορόσημο την επικείμενη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, εκτιμώντας πως θα σημάνει ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις των δυο χωρών, αλλά δεν παρέλειψε να εκφράσει και την ανησυχία του για την πολιτική που ακολουθεί ο αμερικανός ομόλογός του αναφορικά με τους Κούρδους της Συρίας.

2017 05 16T085702Z 1688939263 RC1A7F0D79D0 RTRMADP 3 USA TURKEY

«Αν είμαστε όντως στρατηγικοί σύμμαχοι, τότε οφείλουμε να λαμβάνουμε αποφάσεις ως συμμαχία. Αν η συμμαχία επισκιάζεται, τότε θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα μόνοι μας», δήλωσε ο Ερντογάν πριν την αναχώρησή του για την Ουάσινγκτον στην τουρκική εφημερίδα Sabah, όπως αναφέρει το Reuters.


Στιγμιότυπο από την άφιξη του Τούρκου προέδρου στην Ουάσινγκτον/Πηγή:Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Αυτή είναι η πρώτη φορά που συναντώνται οι δύο ηγέτες, μετά την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, γεγονός στο οποίο η Άγκυρα στήριζε τις ελπίδες της για μια αποκλιμάκωση στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, μετά και την ένταση που είχε δημιουργήσει μεταξύ των δύο χωρών το ζήτημα της έκδοσης του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Τουρκία «φωτογραφίζει» ως ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.

Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τη νίκη του Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα του ότι αυτό θα συνέβαλε στο να γίνουν θετικά βήματα στα φλέγοντα ζητήματα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο Αμερικανός πρόεδρος από την πλευρά του, ανταπέδωσε τα συγχαρητήρια στον Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν για την νίκη του στο πρόσφατο δημοψήφισμα στην Τουρκία, αναφορικά με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι το επέκριναν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ