ΚΟΣΜΟΣ

Η... διπλή ζωή του βασιλιά της Ολλανδίας

Η... διπλή ζωή του βασιλιά της Ολλανδίας
EPA/KOEN VAN WEEL

Μπορεί να είναι βασιλιάς, το γεγονός αυτό, όμως, δεν τον απέτρεψε από το να κάνει μία κανονική εργασία όπως όλοι οι άνθρωποι.

Για τον βασιλιά της Ολλανδίας Willem-Alexander ο λόγος, ο οποίος αποκάλυψε ένα μυστικό που κρατούσε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Ποιο είναι αυτό; Για πάνω από 20 χρόνια, ο Willem-Alexander υπήρξε πιλότος της αεροπορικής εταιρείας της χώρας KLM, πιλοτάροντας κανονικές εμπορικές πτήσεις.

Σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf, ο ίδιος ο βασιλιάς αποκάλεσε χόμπι την μερική αυτή απασχόληση ως συγκυβερνήτης για λογαριασμό της εταιρείας.

Όπως τόνισε, έμπαινε στο πιλοτήριο δύο φορές τον μήνα προκειμένου να αποσυμπιεστεί από τα βασιλικά του καθήκοντα, ενώ το χόμπι αυτό του επέτρεπε να συγκεντρωθεί πλήρως στο έργο του.

«Έχεις ένα αεροσκάφος, επιβάτες και πλήρωμα. Έχεις ευθύνη για εκείνους. Δεν μπορείς να πάρεις μαζί σου στους ουρανούς τα προβλήματα που έχεις στο έδαφος», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Μπορείς να αποσυνδεθείς και να συγκεντρωθείς σε κάτι άλλο. Αυτό για μένα είναι το πιο ξεκούραστο κομμάτι του να πετάς».

Το να είναι συγκυβερνήτης, του επέτρεψε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ακόμα και όταν απευθυνόταν στους επιβάτες. «Το πλεονέκτημα είναι ότι μπορώ πάντα να καλωσορίσω εγκάρδια όλους τους επιβάτες εκ μέρους του κυβερνήτη και του πληρώματος. Έτσι δεν χρειάζεται να αναφέρω το όνομά μου. Αλλά οι περισσότεροι επιβάτες δεν ακούν ούτως ή άλλως», είπε ο βασιλιάς.

Ο βασιλιάς αποκάλυψε ότι εξασκείται για να πιλοτάρει Boeing 737, που θα αντικαταστήσουν σύντομα το στόλο της εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το παλάτι, ο βασιλιάς πρωτοβγήκε στους αιθέρες πριν από 30 χρόνια, όταν ήταν ακόμα φοιτητής. Το πάθος του τον έφερε στην Κένυα στα τέλη της δεκαετίας του ’80, όπου δούλευε ως εθελοντής πιλότος, αρχικά για τον οργανισμό ιατρικής φροντίδας African Medical Research & Education Foundation (AMREF) και στη συνέχεια για την Υπηρεσία Άγριας Ζωής της χώρας.

Ωστόσο, ο Ολλανδός βασιλιάς δεν είναι ο μόνος γαλαζοαίματος με ιστορία στα πιλοτήρια. Ο Κάρολος της Αγγλίας είναι επίσης εκπαιδευμένος πιλότος και οι δύο γιοι του Ουίλιαμ και Χάρι πετούσαν ελικόπτερα στην προηγούμενη στρατιωτική τους καριέρα.

Αλλά και ο σουλτάνος του Μπρουνέι Hassanal Bolkiah σύμφωνα με φήμες, «γλιστράει» στο πιλοτήριο, σε πτήσεις του σε επισκέψεις άλλων κρατών.

Dutch King reveals he secretly piloted KLM passenger flights for 21 years, By Euan McKirdy, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ