ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν σε Τραμπ: Αν δεχθούμε επίθεση θα απαντήσουμε χωρίς να ρωτήσουμε κανέναν

Ερντογάν σε Τραμπ: Αν δεχθούμε επίθεση θα απαντήσουμε χωρίς να ρωτήσουμε κανέναν
REUTERS/Kevin Lamarque

Κατά την διάρκεια της συνάντησης του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του ξεκαθάρισε πως η Άγκυρα θα ενεργήσει «χωρίς να ρωτήσει κανέναν» αν βρεθεί αντιμέτωπη με οποιασδήποτε μορφής επίθεση από την Συριακή Κουρδική Πολιτοφυλακή YPG.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah, ο Τούρκος πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στην απόφαση του ομολόγου του να ενισχύσει το οπλοστάσιο του YPG – που προηγήθηκε της συνάντησης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην τουρκική πρεσβεία, ο Ερντογάν υπογράμμισε τις ανησυχίες της Τουρκίας για την Κουρδική Πολιτοφυλακή, την οποία η Άγκυρα θεωρεί παρακλάδι του PKK.

«Τους ξεκαθαρίσαμε το εξής: αν υπάρξει οποιασδήποτε μορφής επίθεσης από το YPG και το PYD (σ.σ. παρακλάδι του YPG) εναντίον της Τουρκίας, θα εφαρμόσουμε τους κανόνες εμπλοκής χωρίς να ρωτήσουμε κανέναν», αναφέρει η Sabah, παραθέτοντας τα λόγια του προέδρου.

Ο Ερντογάν ακόμη είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λάβει τις αποφάσεις τους για το μέτωπο της Ράκα και πως η Τουρκία δεν μπορεί να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις, δεδομένης της εμπλοκής του YPG.

«Τους είπαμε... δεν θεωρούμε τη συνεργασία σας με την τρομοκρατική ομάδα στη Ράκα υγιή», είπε ο τούρκος πρόεδρος στους δημοσιογράφους, αλλά ξεκαθάρισε πως η Τουρκία θα παίξει τον δικό της ρόλο στη Συρία.

«Πιστεύω πως θα χτυπήσουν την πόρτα μας για το θέμα της Συρίας», τόνισε.

Οι ΗΠΑ θεωρούν πως το YPG διατηρεί αποστάσεις από το PKK και είναι ένας πολύτιμος συνεργάτης στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ