ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανοί αξιωματούχοι: Ο ISIS δημιουργεί μονάδα χημικών όπλων στη Συρία

Αμερικανοί αξιωματούχοι: Ο ISIS δημιουργεί μονάδα χημικών όπλων στη Συρία
REUTERS/Stringer

Όλους τους ειδικούς του από το Ιράκ και τη Συρία πάνω στα χημικά όπλα συγκεντρώνει το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο δημιουργεί μία νέα μονάδα χημικών όπλων στη Συρία.

Η νέα μονάδα ιδρύεται σε περιοχή που ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος στην κοιλάδα του Ευφράτη, μεταξύ της συριακής πόλης Mayadin και της πόλης Qaim, ακριβώς στα σύνορα με το Ιράκ. Η τοποθεσία, μάλιστα, έχει προκαλέσει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του αμερικανικού στρατού.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNNi ότι χιλιάδες τζιχαντιστές και υποστηρικτές του ISIS μπορεί να βρίσκονται στην περιοχή, καθώς και ότι ο ηγέτης του ISIS Αμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι (Abu Bakr al Baghdadi), μπορεί επίσης να κρύβεται κάπου εκεί κοντά.

Η εν λόγω περιοχή θεωρείται πλέον η «ντε φάκτο» πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους, καθώς η Ράκκα βρίσκεται υπό στρατιωτική πίεση από το συνασπισμό και τις τοπικές δυνάμεις, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Εκτιμάται ότι ο ISIS εδραιώνει τις ικανότητές του για χημικά όπλα προκειμένου να ενισχύσει την δυνατότητά του να υπερασπίζεται τα υπόλοιπα οχυρά του. Κάτι τέτοιο καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικό για το Ισλαμικό Κράτος, ιδιαίτερα από τότε που οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ωθήθηκαν στη Ράκκα.

Εξάλλου, Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι έχουν παρατηρήσει ισχυρούς ανθρώπους του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι εγκαταλείπουν τη Ράκκα για τις πόλεις στην περιοχή του Ευφράτη.

«Ξέρουμε ότι έχουν μετακινήσει πολλούς από την ηγεσία τους εκτός της Ράκκα και εκτιμούμε ότι το ίδιο κάνουν και για τους ειδικούς τεχνικούς τους», τόνισε εκπρόσωπος του Πενταγώνου στο CNNi.

«Έχουμε δει το Ισλαμικό Κράτος να χρησιμοποιεί χαμηλόβαθμους πράκτορες για χημικά στο παρελθόν. Ξέρουμε ότι είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα. Δεν είναι κάτι στο οποίο θέλουμε να τους δούμε να γίνονται καλοί», τόνισε ένας εκπρόσωπος του συνασπισμού.

Έχει σημειωθεί σημαντική άνοδος στη χρήση ήπιων χημικών όπλων από το Ισλαμικό Κράτος, καθώς η τρομοκρατική οργάνωση μάχεται προκειμένου να κρατήσει τη Μοσούλη.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι είπαν στο CNNi ότι έχουν γίνει περισσότερες από 15 επιθέσεις με χημικά όπλα από τον Απρίλιο του ’14 μέσα ή γύρω από τη δυτική Μοσούλη. Ενώ δεν υπήρξαν τραυματίες Αμερικανοί ή άλλοι από το συνασπισμό, ορισμένοι Ιρακινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν.

Οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν υποβαθμίσει την αποτελεσματικότητα των χημικών όπλων του ISIS, λέγοντας ότι έχουν λιγότερη επίδραση από τα συμβατικά εκρηκτικά.

First on CNN: ISIS creating chemical weapons cell in new de facto capital, US official says

By Ryan Browne and Barbara Starr, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ