ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Φιλίπ: Η κυβέρνηση Μακρόν είναι κυβέρνηση διαρκείας

Ε.Φιλίπ: Η κυβέρνηση Μακρόν είναι κυβέρνηση διαρκείας
REUTERS/Benoit Tessier

Την ελπίδα του να μπορέσει η νεοσύστατη κυβέρνηση της Γαλλίας να δώσει στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την πλειοψηφία που έχει ανάγκη στις βουλευτικές εκλογές της χώρας, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, τονίζοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση σχηματίσθηκε για να διαρκέσει.

Δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση ανταποκρίνεται «στην εικόνα της πολιτικής ανασύνθεσης που επιχειρούμε» με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, με μέλη της πρόσωπα που προέρχονται από την αριστερά, το κέντρο, την δεξιά και την κοινωνία των πολιτών.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν το νέο κυβερνητικό σχήμα συγκροτήθηκε για να φέρει εις πέρας την προεκλογική εκστρατεία των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου ή για να έχει διάρκεια, ο δήμαρχος της Χάβρης επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για την δεύτερη περίπτωση.

«Υπάρχουν σημαντικές βουλευτικές εκλογές..., που αποτελούν προϋπόθεση για αυτά που θα ακολουθήσουν. Αλλά η κυβέρνηση βρίσκεται εδώ για να κυβερνήσει, για να προετοιμάσει αυτήν την ανασυγκρότηση, για να ενσαρκώσει κάτι, για να ξεκινήσει προγράμματα», είπε.

2017 05 18T103717Z 1862955208 RC13272CA720 RTRMADP 3 FRANCE ELECTION MACRON CABINET

(Η νέα κυβέρνηση/REUTERS/Philippe Wojazer)

Θα κάνει προεκλογική εκστρατεία υπέρ των υποψηφίων του προεδρικού κινήματος La Republique en Marche! απέναντι στους υποψήφιους του κόμματός του Les Republicains; «Εξ ορισμού όταν αποδέχεται κανείς την πρόταση του προέδρου της Δημοκρατίας...μπαίνουμε σε μία νέα λογική και προσπαθούμε να δώσουμε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην κυβέρνηση της οποίας ηγούμαι μία πλειοψηφία για την πρόοδο της χώρας», απάντησε ο Εντουάρ Φιλίπ.

«Κατά συνέπεια, φυσικά και θα λάβω μέρος τις βουλευτικές εκλογές και φυσικά και θα προσπαθήσω να δώσω στον πρόεδρο της δημοκρατίας την πλειοψηφία που έχει ανάγκη».

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι ο πρωθυπουργός του, ο συνταγματικά επικεφαλής της πλειοψηφίας, θα ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας των βουλευτικών εκλογών.

2017 05 18T101956Z 1910190075 RC1C3040DF80 RTRMADP 3 FRANCE ELECTION MACRON CABINET

(Ο πρωθυπουργός Φιλίπ/REUTERS/Benoit Tessier)

Όσο για τον κανόνα που επιβεβαιώθηκε χθες το βράδυ από το Μέγαρο των Ηλυσίων και σύμφωνα με τον οποίο οι υπουργοί που θα ηττηθούν στις βουλευτικές εκλογές θα κληθούν να παραιτηθούν, ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα παραιτηθεί σήμερα, Πέμπτη, από την δημαρχία της Χάβρης, δήλωσε ότι αυτό εντάσσεται στην «ρεπουμπλικανική παράδοση...πιστεύω ότι αυτό ίσχυε πάντοτε και είναι αρκετά απλό».

Ο Εντουάρ Φιλίπ αναφέρθηκε επίσης στις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στον τύπο, σύμφωνα με τις οποίες ο μέντοράς του πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ, καθώς και ο πρώην δήμαρχος της Χάβρης Αντουάν Ριφενάχτ τον συμβούλεψαν να μην δεχθεί την πρωθυπουργία.

2017 05 18T100153Z 1197718147 RC1649259A20 RTRMADP 3 FRANCE ELECTION MACRON CABINET

«Ο Αντουάν Ριφενάχτ μου είπε ότι πιστεύει πως δεν είναι και πολύ καλή ιδέα. Ο Αλέν Ζιπέ ήταν πιο ευμενής».

(Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο/REUTERS/Francois Mori/Pool)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ