ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσκόπηση δείχνει πως ο Μακρόν δεν έχει λευκή επιταγή

Δημοσκόπηση δείχνει πως ο Μακρόν δεν έχει λευκή επιταγή
REUTERS/Philippe Wojazer

Δημοσκόπηση έρχεται να χαλάσει την αισιόδοξη αρχή της προεδρίας του Εμανουέλ Μακρόν καθώς δείχνει πως τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός του, Εντουάρ Φιλίπ, εμφανίζουν το χαμηλότερο επίπεδο λαϊκής εμπιστοσύνης για Γάλλους ηγέτες στην αρχή της θητείας τους εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια.

Περίπου το 45% των ψηφοφόρων απάντησαν ότι έχουν εμπιστοσύνη στην ικανότητα του κεντρώου νέου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας, ενώ το 36% εμπιστεύονται τον συντηρητικό νέο πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, όπως έδειξε η δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe.

«Αυτό το αποτέλεσμα δείχνει μια κατάσταση χωρίς προηγούμενο... δεν υπάρχει περίοδος χάριτος για τον πρόεδρο», αναφέρει η Elabe. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 999 ψηφοφόρων στις 16 και 17 Μαΐου.

Ο 39χρονος Μακρόν δήλωσε πριν από τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές ότι δεν περιμένει πως θα υπάρξει μήνας του μέλιτος.

2017 05 18T110428Z 1789636443 RC1E17B600F0 RTRMADP 3 FRANCE ELECTION MACRON CABINET

(REUTERS/Philippe Wojazer)

Τα ποσοστά των προηγουμένων και ο παράγοντας Λεπέν

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι παρά την άνετη νίκη του Μακρόν με 66% έναντι 34% της ακροδεξιάς αντιπάλου του Μαρίν Λεπέν στις εκλογές της 7ης Μαΐου, ο νέος πρόεδρος δεν έχει ακόμη πείσει πολλούς ψηφοφόρους για την ικανότητά του να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στην αρχή ανάληψης της εξουσίας εμφάνιζε ποσοστά λαϊκής εμπιστοσύνης της τάξης του 58% όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάιο του 2012, ο συντηρητικός Νικολά Σαρκοζί 59% το 2007 και ο Ζακ Σιράκ 61% όταν εκλέχτηκε για πρώτη φορά το 1995 και 53% όταν επανεξελέγη το 2002.

Τα αντίστοιχα ποσοστά για παλαιότερους πρωθυπουργούς κυμαίνονταν μεταξύ 50 και 59% κατά τις ίδιες περιόδους.

Τα αποτελέσματά της δημοσκόπησης συμπίπτουν με εκείνα δημοσκόπησης της εταιρείας Harris Interactive την ημέρα των εκλογών, σύμφωνα με την οποία το 59% των ψηφοφόρων του Μακρόν τον επέλεξαν κυρίως για να εμποδίσουν μια νίκη της Λεπέν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ