ΚΟΣΜΟΣ

Η Λεπέν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για τις βουλευτικές εκλογές (pics&vid)

Η Λεπέν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για τις βουλευτικές εκλογές (pics&vid)
REUTERS/Francois Guillot/Pool

Λίγες ημέρες μετά την ήττα της στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας η Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει μία βουλευτική έδρα στις εκλογές του Ιουνίου, καθώς, όπως είπε, «είναι σημαντικό να υπάρχουν βουλευτές που είναι σε θέση να αντισταθούν στις πολιτικές του Εμανουέλ Μακρόν».

Η ήττα της Λεπέν από τον Μακρόν στις 7 Μαΐου ήγειρε ερωτήματα για το μέλλον της στην ηγεσία του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (ΕΜ), ενώ οι συνεργάτες της έχουν δηλώσει τις τελευταίες μέρες ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα θέσει υποψηφιότητα για την εκλογική της βάση στα βόρεια, το Ενάν-Μπομόν, όπου έχασε με μικρή διαφορά το 2012.

Ωστόσο η ίδια φρόντισε να είναι ξεκάθαρη, κατά τη συνέντευξή της στο βραδινό δελτίο της τηλεόρασης TF1:

Είναι σημαντικό να θέσω υποψηφιότητα μετά από όσα βλέπουμε και από όλη αυτή την αθέμιτη συνεργία μεταξύ των Σοσιαλιστών και των (συντηρητικών) Ρεπουμπλικάνων.

Ο κεντρώος Μακρόν έδωσε υπουργικά χαρτοφυλάκια σε συντηρητικούς, σοσιαλιστές και νέους στην πολιτική, διορίζοντας ένα άνευ προηγουμένου μεικτό υπουργικό συμβούλιο για να γεφυρώσει παραδοσιακά χάσματα και να διευρύνει την υποστήριξή του.

«Χρειαζόμαστε βουλευτές που δεν είναι συνένοχοι και που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των Γάλλων και της Γαλλίας. Άρα η καλύτερη εγγύηση είναι να υπάρχουν βουλευτές του Εθνικού Μετώπου», τόνισε η Λεπέν.

Το Εθνικό Μέτωπο αυτοχαρακτηρίζεται ως αξιωματική αντιπολίτευση, κάτι το οποίο καταρρίπτει το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων. Έχει μόνο δύο απερχόμενους βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας, το κατώτατο τμήμα της γαλλικής βουλής, όμως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα θα συγκεντρώσει περίπου 20% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών της Εθνοσυνέλευσης στις 11 Ιουνίου.

Παρότι δεν αναμένεται να συγκεντρώσει το ίδιο ποσοστό ψήφων στο δεύτερο γύρο, αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των βουλευτών του.

2017 05 18T184637Z 1232935495 RC1C6C05D450 RTRMADP 3 FRANCE ELECTION LE PEN

(Πηγή: REUTERS/Francois Guillot/Pool)

Η βαριά εκλογική ήττα της Λεπέν έχει οδηγήσει το κόμμα σε έντονη αυτοκριτική, με μερικούς να επιρρίπτουν ευθύνες στην Λεπέν για τη δέσμευσή της να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.

Η ανιψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, μια από τους δύο απερχόμενους βουλευτές του Εθνικού Μετώπου, έχει αποφασίσει να μη θέσει ξανά υποψηφιότητα, πράγμα το οποίο έχει ρίξει έντονο φως στις διαφωνίες μέσα στο κόμμα. Η Μαρίν Λεπέν προσπάθησε να υποβαθμίσει τις διαφορές μέσα στο κόμμα, αλλά παραδέχθηκε ότι το θέμα του ευρώ είχε αναστατώσει μερικά από τα στελέχη της.

2017 05 18T184759Z 447579776 RC152A1C4E30 RTRMADP 3 FRANCE ELECTION LE PEN

(Πηγή: REUTERS/Francois Guillot/Pool)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ