ΚΟΣΜΟΣ

Στην «αυγή» νέας περιόδου η Ιαπωνία: Αλλάζει η νομοθεσία για να παραιτηθεί ο Αυτοκράτορας

Στην «αυγή» νέας περιόδου η Ιαπωνία: Αλλάζει η νομοθεσία για να παραιτηθεί ο Αυτοκράτορας
Ο Αυτοκράτορας Ακιχίτο και η Αυτοκράτειρα Μιτσίκο/Φωτογραφία Αρχείου REUTERS/Toru Hanai

Σε άγνωστα, αλλά ιστορικά «νερά» καλείται να κινηθεί στο εξής η Ιαπωνία καθώς έρχεται αντιμέτωπη με την πρώτη παραίτηση Αυτοκράτορα εδώ και 200 χρόνια.

Το υπουργικό συμβούλιο της χώρας ενέκρινε την Παρασκευή νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στον Αυτοκράτορα Ακιχίτο να αποσυρθεί από την εξουσία, σε μια κίνηση που θα ταράξει τα νερά της διεθνούς επικαιρότητας.

Ο 83χρονος Αυτοκράτορας, που έχει υποβληθεί σε επέμβαση καρδιάς και θεραπεία για καρκίνο του προστάτη, σε σπάνια δήλωσή του εξέφρασε τους φόβους του πως η ηλικία του ίσως σταθεί εμπόδιο στην τήρηση των καθηκόντων του, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο Ακιχίτο, κατά την διάρκεια της θητείας του επιχείρησε να κλείσει τις ανοιχτές πηγές που άφησε πίσω του ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, που διεξήχθη στο όνομα του πατέρα του Χιροχίτο, και να φέρει την Αυτοκρατορική οικογένεια πιο κοντά στους πολίτες. Ο θρόνος, μετά την απόσυρσή του θα περάσει στον πρίγκιπα Ναρουχίτο, που είναι σήμερα 57 ετών.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο θα σταλεί στο Κοινοβούλιο της Ιαπωνίας και οι υπουργοί ευελπιστούν πως θα υπερψηφιστεί έως το τέλος του Ιουνίου. «Η κυβέρνηση ελπίζει για μια ομαλή έγκριση του νομοσχεδίου», είπε ο γενικός γραμματέας της, Yoshihide Suga σε συνέντευξη Τύπου.

Παρότι δεν υπάρχει επιβεβαίωση για επίσημο σχέδιο παραίτησης, τα ιαπωνικά μέσα τονίζουν πως το πιθανότερο είναι να γίνει το 2018, σχεδόν 30 χρόνια μετά την ενθρόνιση του Αυτοκράτορα.

Ο νόμος – ως έχει σήμερα – δεν επιτρέπει παραίτηση και η τελευταία φορά που οι Ιάπωνες ήταν αντιμέτωποι με ίδιο περιστατικό ήταν το 1817.

Το νομοσχέδιο είναι ονομαστικό όμως. Θα επιτρέψει μόνο στον Ακιχίτο να αποχωρήσει από την εξουσία, δεν θα ισχύει για τους επόμενους Αυτοκράτορες. Ακόμη, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το αμφιλεγόμενο θέμα της αλλαγής του νόμου ώστε να μπορούν και οι γυναίκες να κληρονομήσουν τον θρόνο ή να παραμείνουν στην αυτοκρατορική οικογένεια μετά τον γάμο τους (με κοινούς θνητούς).

2017 05 19T025523Z 294961044 RC1A13AF80A0 RTRMADP 3 JAPAN EMPEROR

(Ο Αυτοκράτορας και η Αυτοκράτειρα Μιτσίκο Σόντα/REUTERS/Todd Korol/Φωτογραφία Αρχείου)

Γυναίκες στον θρόνο;

Τα μέσα ενημέρωσης της χώρας βέβαια τονίζουν πως η κυβέρνηση μελετά μια διαφορετική προσέγγιση, μέσω νομοσχεδίου πάντα, για αυτό το θέμα.

Και οι δύο αυτές κινήσεις λογίζονται ως τρόποι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των λίγων αρσενικών απογόνων του θρόνου και της γενικότερης μείωσης της οικογένειας των γαλαζοαίματων.

Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο τις τελευταίες μέρες μετά την ανακοίνωση των αρραβώνων της πριγκίπισσας Μάκο, της μεγαλύτερης εγγονής του Αυτοκράτορα, που πλέον καλείται να αφήσει τα βασιλικά της προνόμια γιατί ο εκλεκτός της καρδιάς της είναι θνητός.

Αυτή την ώρα υπάρχουν τέσσερις απόγονοι, που μπορούν να αναλάβουν τα καθήκοντα του Αυτοκράτορα. Οι δύο γιοί του Ακιχίτο, που είναι στα 50, ο αδελφός του ιδίου, που διανύει τα 80, και ο Χισαχίτο, ο δεκάχρονος γιός του δευτερότοκου γιού του Ακιχίτο, Ακισίνο.

Ο πρίγκιπας Ναρουχίτο έχει μια κόρη, την 15χρονη Αΐκο, που όμως λόγω της νομοθεσίας δεν μπορεί να κληρονομήσει τον θρόνο.

Το 2005, ο τότε πρωθυπουργός Γιουνισίρο Κοϊζούμι, επιχείρησε να αλλάξει την νομοθεσία, υπό τον φόβο της «έλλειψης» των αρσενικών απογόνων, όμως οι προσπάθειες του δεν πέτυχαν λόγω της γέννησης του πρίγκιπα Χισαχίρο την επόμενη χρονιά.

2017 05 19T025517Z 255054920 RC176BD56B60 RTRMADP 3 JAPAN EMPEROR

(Η Αυτοκρατορική οικογένεια/Imperial Household Agency ofJapan/Handout via Reuters)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ