ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Eίμαστε μια διχασμένη χώρα

Τραμπ: Eίμαστε μια διχασμένη χώρα
REUTERS/Kevin Lamarque

Ως μία «διχασμένη χώρα» περιέγραψε την Αμερική ο Ντόναλντ Τραμπ σε σχόλιό του αναφορικά με τον διορισμό του πρώην διευθυντή του FBI, Ρόμπερτ Μιούλερ ως ειδικό εισαγγελέα για να ερευνήσει τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις εκλογές. 

«Έχουμε να κάνουμε σημαντικά πράγματα, είτε είναι εμπορικές συμφωνίες, είτε είναι τα αμυντικά προγράμματα, είτε να σταματήσουμε την ανάπτυξη πυρηνικών οπλοστασίων, πρόκειται για όλα όσα συζητάμε σήμερα. Νομίζω πως αυτό δείχνει ότι είμαστε μια διχασμένη χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με το CNNi και πρόσθεσε:

Συμβαίνει επίσης, η υπόθεση αυτή, ν' αποτελεί μια ξεκάθαρη δικαιολογία των Δημοκρατικών για την ήττα τους στις εκλογές, τις οποίες θα μπορούσαν να κερδίσουν με εύκολο τρόπο, καθώς το Κολέγιο των Εκλεκτόρων τους υποστήριζε. Γι' αυτό πρόκειται. Νομίζω ότι δείχνει έλλειψη ενότητας και το πόσο έχουμε διχαστεί (πολιτικά) ως χώρα. Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ, πολύ, αρνητικό. Ελπίζω ότι θα το ξεπεράσουμε σύντομα γιατί πρέπει να έχουμε ενότητα εάν θέλουμε να κάνουμε μεγάλα πράγματα για τον υπόλοιπο κόσμο.

Νωρίτερα μέσω του λογαριασμού του στο twitter ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τον διορισμό του Ρόμπερτ Μιούλερ ως «το μεγαλύτερο κυνήγι μαγισσών» στην αμερικανική ιστορία.

640x640

(REUTERS/Aaron P. Bernstein)

Ο Τραμπ ανέφερε το βράδυ της Πέμπτης σε δήλωσή του πως «μια ενδελεχής έρευνα θα επιβεβαιώσει αυτό που ήδη ξέρουμε -- ότι δεν υπήρξε συνέργεια ανάμεσα στην εκστρατεία μου και οποιασδήποτε ξένης δύναμης».

Ωστόσο, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος, με δύο μηνύματά του εκδήλωσε την δυσαρέσκειά του με αυτή την τελευταία εξέλιξη.

«Παρόλες τις παράνομες πράξεις που έλαβαν χώρα στην προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον και στην κυβέρνηση Ομπάμα, ουδέποτε διορίσθηκε ειδικός εισαγγελέας!», έγραψε ο πλανητάρχης.

«Αυτό είναι το μεγαλύτερο κυνήγι μαγισσών σε βάρος ενός πολιτικού στην αμερικανική ιστορία!», σημείωσε σε δεύτερο μήνυμά του.

Τα σχόλια αυτά αντανακλούν μια ομιλία που έκανε χθες Τετάρτη ο Τραμπ, πριν ανακοινωθεί ο διορισμός του Μιούλερ, κατά την οποία υποστήριξε πως κανένας πολιτικός στην ιστορία «δεν αντιμετωπίστηκε χειρότερα ή πιο άδικα» απ' ό,τι αυτός.

Την ίδια ώρα ο Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ που παρακολούθησε την ενημέρωση που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν σε Γερουσιαστές, δήλωσε ότι κατά την άποψή του, η έρευνα για την Ρωσία «θεωρείται πλέον ότι αποκτά ποινική διάσταση».

«Η ικανότητα του Κογκρέσου να διεξάγει έρευνες για την Ρωσία έχει υποβαθμιστεί αισθητά» συνέχισε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα, προσδιορίζοντας την εξέλιξη αυτή, ως συνέπεια του διορισμού του Μιούλερ, που αναλαμβάνει πλέον το βάρος της διεξαγωγής των ερευνών.

2017 05 18T223232Z 1679130846 RC1E99A5DF20 RTRMADP 3 USA TRUMP FBI

(REUTERS/Mary F. Calvert)

Η εκτίμηση αυτή προσδιορίζει και την εντύπωση που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο ως προς την βαρύτητα της έρευνας από εδώ και πέρα, ως προς τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της, αλλά και γύρω από την αξιοπιστία και την ακεραιότητα του Ρόμπερτ Μιούλερ.

Trump: Special counsel probe dividing country, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ