ΚΟΣΜΟΣ

Ασάνζ: «Δεν συγχωρώ και δεν ξεχνώ» - Επιμένει στις κατηγορίες η ενάγουσα

Ασάνζ: «Δεν συγχωρώ και δεν ξεχνώ» - Επιμένει στις κατηγορίες η ενάγουσα
REUTERS/Peter Nicholls/File Photo

«Δεν συγχωρώ ούτε ξεχνώ». Με αυτό το tweet απαντά ο ιδρυτής της Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ σε όσους ευθύνονται για την παρατεταμένη απομόνωσή του επί επτά χρόνια και τον εμπόδισαν να βρίσκεται μαζί με τα παιδιά του και να τα δει να μεγαλώνουν.

Οι αρχές της Σουηδίας έκαναν γνωστό νωρίτερα ότι η έρευνα σε βάρος του ιδρυτή της WikiLeaks μπαίνει στο αρχείο. Ειδικότερα, οι σουηδοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν πως ζήτησαν από το δικαστήριο να άρει την εντολή για σύλληψη του Ασάνζ, μια απόφαση που φαίνεται πως βάζει τέλος σε μια επταετή δικαστική υπόθεση.

«Η εισαγγελέας Μαριάνε Νάι αποφάσισε να βάλει στο αρχείο την έρευνα σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ για βιασμό», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της εισαγγελίας. Πάντως η βρετανική αστυνομία ξεκαθάρισε, σύμφωνα με το Reuters πως σε περίπτωση που βγει από την πρεσβεία του Ισημερινού ο Τζούλιαν Ασάνζ, θα συλληφθεί.

«Το δικαστήριο του Ουεστμίνστερ είχε εκδώσει ένταλμα για τη σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ αφού αυτός δεν εμφανίσθηκε στο δικαστήριο στις 29 Ιουνίου 2012, ενώ ήταν ελεύθερος με εγγύηση», αναφέρει σε δήλωσή της η αστυνομία του Λονδίνου και προσθέτει: «η Μητροπολιτική Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να εκτελέσει το ένταλμα εφόσον εγκαταλείψει την πρεσβεία».

Η πρώτη αντίδραση πάντως του ιδρυτή της WikiLeaks ήταν ένα tweet με μια παλιά του φωτογραφία, στην οποία φαίνεται να είναι χαρούμενος. Με αυτόν τον τρόπο ήθελε να δηλώσει ότι είναι ευχαριστημένος με την απόφαση αυτή.

Το δεύτερο μήνυμά του:

«Κρατήθηκα επί επτά χρόνια χωρίς (να απαγγελθεί) κατηγορία, ενώ τα παιδιά μου μεγάλωναν και το όνομά μου σύρθηκε στη λάσπη. Δεν συγχωρώ και δεν ξεχνώ».

Ενώπιον των δημοσιογράφων στη Στοκχόλμη, η εισαγγελέας Μαριάνε Νάι ανακοίνωσε πως «αποφάσισε να βάλει στο αρχείο την έρευνα σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ για βιασμό» και ζήτησε την άρση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης το οποίο ο πληροφορικός από την Αυστραλία προσπαθούσε από το 2010 να ακυρώσει.

Η δικαστής εξήγησε ότι αποφάσισε να θέσει στο αρχείο την έρευνα λόγω της αναποτελεσματικότητας της εξαιρετικά μακράς διαδικασίας και όχι υπό το φως νέων γεγονότων σχετικών με την υπόθεση.

640x640 1 copy copy

TT News Agency/Maja Suslin via REUTERS

«Όλες οι πιθανότητες να προωθηθεί η έρευνα εξαντλήθηκαν (...) και δεν φαινόταν πλέον αναλογικό να διατηρηθεί ούτε το αίτημα προσωρινού περιορισμού του Τζούλιαν Ασάνζ ούτε το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης», δήλωσε.

640x640 2 copy

TT News Agency/Maja Suslin via REUTERS

«Είναι μια πλήρης νίκη για τον Τζούλιαν Ασάνζ. Είναι ελεύθερος να φύγει από την πρεσβεία όποτε το επιθυμεί», δήλωσε ένας από τους σουηδούς δικηγόρους του Ασάνζ, ο Περ Σάμουελσον. «Είναι φυσικά ευτυχισμένος και ανακουφισμένος. Αλλά επικρίνει το γεγονός ότι αυτό κράτησε τόσο πολύ», δήλωσε στο σουηδικό ραδιόφωνο SR.

Στον λογαριασμό του στο Twitter, το WikiLeaks σημείωσε το γεγονός αυτό. «Η Βρετανία ανακοινώνει πως θα συλλάβει τον Ασάνζ ό,τι κι αν συμβεί και αρνείται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι έχει ήδη λάβει αίτημα έκδοσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Συγκλονισμένη με την απόφαση η γυναίκα που τον κατηγορεί για βιασμό

Από την πλευρά της η Σουηδή που κατηγορεί τον Τζούλιαν Ασάνζ για βιασμό θεωρεί πως ο τερματισμός των διώξεων αποτελεί «σκάνδαλο» και, «συγκλονισμένη», επιμένει στις κατηγορίες σε βάρος του, δήλωσε η δικηγόρος της, η Ελιζαμπέτ Φριτς.

«Είναι σκάνδαλο που ένας φερόμενος ως βιαστής μπορεί να διαφεύγει από τη Δικαιοσύνη και έτσι να αποφεύγει τα δικαστήρια. Υπάρχουν αποδείξεις σε αυτόν τον φάκελο και αυτές οι αποδείξεις έπρεπε να είχαν εξεταστεί σε μια δίκη», ανέφερε η δικηγόρος σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το Γαλλικό Πρακτορείο, σημειώνοντας πως:

Η πελάτισσά μου είναι συγκλονισμένη και καμία απόφαση να τεθεί η απόφαση στο αρχείο δεν μπορεί να αλλάξει το γεγονός πως ο Ασάνζ διέπραξε σε βάρος της βιασμό.

Η ενάγουσα, ηλικίας περίπου 30 ετών την εποχή των γεγονότων, ανέμενε σχεδόν επτά χρόνια να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του 45χρονου Αυστραλού. «Ενήργησε με αυτόν τον τρόπο σκόπιμα και η ανησυχία του, νομίζω, πρέπει να είναι ότι φοβάται μια καταδίκη για βιασμό. Κανείς δεν θέλει να είναι ύποπτος για βιασμό γιατί είναι μια σοβαρή και ατιμωτική κατηγορία», δήλωσε η Φριτς.

Ασάνζ: Είμαι αθώος

Ο Τζούλιαν Ασάνζ υποστηρίζει πως η νεαρή γυναίκα είχε συναινέσει, επιθυμώντας να έχει σεξουαλική σχέση μαζί του και αποδεχόμενη να μην χρησιμοποιήσει προφυλακτικό. «Είμαι εντελώς αθώος» έγραφε ο πληροφορικός σε ένα μήνυμα κατά την αναμετάδοση των δηλώσεών του στον εισαγγελέα του Ισημερινού.

Η έρευνα έπασχε από ατελείωτες διαδικαστικές περιπλοκές από την αρχή, με την υπεράσπιση να έχει πολλαπλασιάσει τις προσφυγές προκειμένου να πετύχει να σταματήσουν οι διώξεις. Η σουηδική δικαστική ανάκριση, που είχε καθυστερήσει κυρίως λόγω της άρνησης του Ασάνζ να δώσει κατάθεση στη Σουηδία, είχε πάρει τόσο χρόνο ώστε η προσφυγή μιας άλλης νεαρής γυναίκας για φερόμενη σεξουαλική επίθεση την ίδια εποχή, το 2010, τέθηκε στο αρχείο χωρίς να υπάρξει συνέχεια και παραγράφηκε το 2015.

2017 05 19T093215Z 1429754254 RC167C13F7C0 RTRMADP 3 ECUADOR SWEDEN ASSANGE

REUTERS/Neil Hall/File Photo

Η κατηγορία πάντως του βιασμού θα παραγραφεί το 2020.

Ο Ισημερινός, που χορήγησε άσυλο στον Ασάνζ, κατήγγειλε μόλις πριν από μία εβδομάδα, σε επιστολή του προς τη σουηδική κυβέρνηση, «την ολοφάνερη έλλειψη προόδου» στην έρευνα. «Είναι εξαιρετικά ανησυχητική η διαπίστωση πως έξι μήνες μετά την ακρόαση στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Ηνωμένο Βασίλειο, η σουηδική εισαγγελία δεν έχει ακόμη αποφανθεί για τη δικαστική κατάσταση του Τζούλιαν Ασάνζ», διαμαρτυρόταν στην επιστολή αυτή το υπουργείο Εξωτερικών του Ισημερινού.

Μέι για Ασάνζ και την έκδοσή του στις ΗΠΑ

Η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι έγκειται στην αστυνομία να αποφασίσει αν ο Τζούλιαν Ασάνζ θα πρέπει να συλληφθεί εφόσον εγκαταλείψει την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Ερωτηθείσα αν θα υποστήριζε την έκδοση του Ασάνζ από τη Βρετανία στις ΗΠΑ, η Μέι απάντησε:

Εξετάζουμε τα αιτήματα έκδοσης κατά περίπτωση όταν τα λαμβάνουμε. Και σε σχέση με τον Τζούλιαν Ασάνζ, οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί αναφορικά με βρετανική δράση σε σχέση μ' αυτόν, εάν εγκαταλείψει την πρεσβεία του Ισημερινού, είναι ένα επιχειρησιακό θέμα της αστυνομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ