ΚΟΣΜΟΣ

Τα πρώτα άσχημα δείγματα γραφής από τον Μακρόν - Οι περιορισμοί στους δημοσιογράφους

Τα πρώτα άσχημα δείγματα γραφής από τον Μακρόν - Οι περιορισμοί στους δημοσιογράφους
REUTERS/ POOL

Την πρώτη του «εμπλοκή» με δημοσιογράφους και τα μέσα ενημέρωσης από τότε που ανέλαβε καθήκοντα, είχε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι το γραφείο του προσπαθεί να ελέγξει τον Τύπο.

Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι η ομάδα του Μακρόν επέβαλε περιορισμούς στο ποιοι δημοσιογράφοι θα μπορούσαν να ταξιδέψουν μαζί του, κατά την επίσκεψή του σε γαλλικές στρατιωτικές βάσεις στη Δυτική Αφρική.

Ορισμένοι πολιτικοί συντάκτες κατήγγειλαν ότι το γραφείο του Μακρόν κάλεσε τους δημοσιογραφικούς οργανισμούς στους οποίους δουλεύουν, προκειμένου να ορίσει συγκεκριμένους δημοσιογράφους για να καλύψουν το πρώτο του ταξίδι εκτός Ευρώπης στο Μάλι.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων των συναδέλφων τους σε όλα τα μέσα. Με γραπτή τους δήλωση οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατήγγειλαν αυτό το «ανησυχητικό σημάδι στον Τύπο», όπως το χαρακτήρισαν.

Περίπου 15 δημοσιογράφοι από διάφορα μέσα, υπογράφουν μια ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο, με την οποία εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τη μορφή της προεδρικής επικοινωνίας.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Θα κάνετε την πρώτη επίσκεψή σας στο Μάλι. Πριν την αναχώρησή σας, θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε τις ανησυχίες μας για την μορφή της προεδρικής επικοινωνίας που φαίνεται να λαμβάνει μορφή από τότε που αναλάβατε καθήκοντα.

Για λόγους χώρου και ασφάλειας, κατανοούμε την ανάγκη δημιουργίας ομάδας δημοσιογράφων – μερικές φορές και με την προϋπόθεση ότι όλοι οι δημοσιογράφοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτές σε ένα καθορισμένο πλαίσιο. Από την άλλη, δεν είναι αρμοδιότητα των Ηλυσίων να επιλέξει ποιοι από εμάς έχουν το δικαίωμα να καλύψουν ένα θέμα, όποιο και αν είναι αυτό (άμυνα, διπλωματία, οικονομία, εκπαίδευση, κοινωνικό...).

Δεν είναι αρμοδιότητα του προέδρου ή του γραφείου του, να αποφασίζει για την εσωτερική λειτουργία των συντακτικών γραφείων, την επιλογή της μεταχείρισής τους. Αυτή η απόφαση ανήκει στους δημοσιογραφικούς οργανισμούς και τους συντάκτες που τους απαρτίζουν.

Κανένας από τους προκατόχους σας δεν έχει προβεί σε τέτοιου είδους σύστημα, στο όνομα του σεβασμού της ελευθερίας του Τύπου. Ενώ η έλλειψη εμπιστοσύνης αφορά όλο και περισσότερο πληροφορίες, η επιλογή προσώπων που θα καλύψουν τα ταξίδια σας προσθέτει στη σύγχυση μεταξύ επικοινωνίας και δημοσιογραφίας και είναι επιζήμια για τη δημοκρατία».

Την επιστολή υπογράφουν δημοσιογράφοι από πληθώρα γαλλικών μέσων όπως το AFP, η Le Figaro, η Liberation, η Le Monde και η Le Parisien.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ