ΚΟΣΜΟΣ

Νέα παρέμβαση από τον Ασάνζ: «Ο πόλεμος τώρα ξεκινάει»

Νέα παρέμβαση από τον Ασάνζ: «Ο πόλεμος τώρα ξεκινάει»
PETER NICHOLLS

Ο ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, από την πρεσβεία του Ισημερινού όπου παραμένει τα τελευταία πέντε χρόνια, δήλωσε ότι πρόκειται για μια "σημαντική νίκη" για τον ίδιο, καθώς νωρίτερα οι εισαγγελικές αρχές της Σουηδίας έβαλαν στο αρχείο την έρευνα που αφορούσε τον βιασμό μιας 30χρονης γυναίκας.

Οι σουηδοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν πως ζήτησαν από το δικαστήριο να άρει την εντολή για σύλληψη του Ασάνζ, μια απόφαση που φαίνεται πως βάζει τέλος σε μια επταετή δικαστική υπόθεση.

Ο Ασάνζ ευχαρίστησε τον Ισημερινό, μια χώρα η οποία στάθηκε στο πλευρό του παρά τις έντονες πιέσεις που δέχτηκε. Σημείωσε επίσης ότι παρά αυτή τη "σημαντική νίκη" ο αγώνας του όχι μόνο δεν έχει τελειώσει ακόμη, αλλά "ο καθαυτός πόλεμος μόλις τώρα ξεκινάει". Διαμήνυσε επίσης ότι ο ιστότοπός του θα συνεχίσει να αποκαλύπτει έγγραφα και άλλα ντοκουμέντα.

Πάντως η βρετανική αστυνομία ξεκαθάρισε, σύμφωνα με το Reuters πως σε περίπτωση που βγει από την πρεσβεία του Ισημερινού ο Τζούλιαν Ασάνζ, θα συλληφθεί.

«Δεν συγχωρώ ούτε ξεχνώ». Με αυτό το tweet απαντά ο ιδρυτής της Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ σε όσους ευθύνονται για την παρατεταμένη απομόνωσή του επί επτά χρόνια και τον εμπόδισαν να βρίσκεται μαζί με τα παιδιά του και να τα δει να μεγαλώνουν.

"Έχω δικαίωμα στο άσυλο" τόνισε, μιλώντας από το μπαλκόνι της πρεσβείας. Υποστήριξε ότι ο ισχυρισμός της βρετανικής αστυνομίας ότι μπορεί να τον συλλάβει επειδή ζήτησε άσυλο είναι αβάσιμος και είπε πως ελπίζει να ξεκινήσει ένας "διάλογος" με τις βρετανικές αρχές για το μέλλον του.

«Το δικαστήριο του Ουεστμίνστερ είχε εκδώσει ένταλμα για τη σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ αφού αυτός δεν εμφανίσθηκε στο δικαστήριο στις 29 Ιουνίου 2012, ενώ ήταν ελεύθερος με εγγύηση», αναφέρει σε δήλωσή της η αστυνομία του Λονδίνου και προσθέτει: «η Μητροπολιτική Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να εκτελέσει το ένταλμα εφόσον εγκαταλείψει την πρεσβεία».

Η πρώτη αντίδραση πάντως του ιδρυτή της WikiLeaks ήταν ένα tweet με μια παλιά του φωτογραφία, στην οποία φαίνεται να είναι χαρούμενος. Με αυτόν τον τρόπο ήθελε να δηλώσει ότι είναι ευχαριστημένος με την απόφαση αυτή.

Το δεύτερο μήνυμά του:

«Κρατήθηκα επί επτά χρόνια χωρίς (να απαγγελθεί) κατηγορία, ενώ τα παιδιά μου μεγάλωναν και το όνομά μου σύρθηκε στη λάσπη. Δεν συγχωρώ και δεν ξεχνώ».

Στον λογαριασμό του στο Twitter, το WikiLeaks σημείωσε το γεγονός αυτό. «Η Βρετανία ανακοινώνει πως θα συλλάβει τον Ασάνζ ό,τι κι αν συμβεί και αρνείται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι έχει ήδη λάβει αίτημα έκδοσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Συγκλονισμένη με την απόφαση η γυναίκα που τον κατηγορεί για βιασμό

Από την πλευρά της η Σουηδή που κατηγορεί τον Τζούλιαν Ασάνζ για βιασμό θεωρεί πως ο τερματισμός των διώξεων αποτελεί «σκάνδαλο» και, «συγκλονισμένη», επιμένει στις κατηγορίες σε βάρος του, δήλωσε η δικηγόρος της, η Ελιζαμπέτ Φριτς.

«Είναι σκάνδαλο που ένας φερόμενος ως βιαστής μπορεί να διαφεύγει από τη Δικαιοσύνη και έτσι να αποφεύγει τα δικαστήρια. Υπάρχουν αποδείξεις σε αυτόν τον φάκελο και αυτές οι αποδείξεις έπρεπε να είχαν εξεταστεί σε μια δίκη», ανέφερε η δικηγόρος σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το Γαλλικό Πρακτορείο, σημειώνοντας πως:

Η πελάτισσά μου είναι συγκλονισμένη και καμία απόφαση να τεθεί η απόφαση στο αρχείο δεν μπορεί να αλλάξει το γεγονός πως ο Ασάνζ διέπραξε σε βάρος της βιασμό.

Η ενάγουσα, ηλικίας περίπου 30 ετών την εποχή των γεγονότων, ανέμενε σχεδόν επτά χρόνια να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του 45χρονου Αυστραλού. «Ενήργησε με αυτόν τον τρόπο σκόπιμα και η ανησυχία του, νομίζω, πρέπει να είναι ότι φοβάται μια καταδίκη για βιασμό. Κανείς δεν θέλει να είναι ύποπτος για βιασμό γιατί είναι μια σοβαρή και ατιμωτική κατηγορία», δήλωσε η Φριτς.

Ασάνζ: Είμαι αθώος

Ο Τζούλιαν Ασάνζ υποστηρίζει πως η νεαρή γυναίκα είχε συναινέσει, επιθυμώντας να έχει σεξουαλική σχέση μαζί του και αποδεχόμενη να μην χρησιμοποιήσει προφυλακτικό. «Είμαι εντελώς αθώος» έγραφε ο πληροφορικός σε ένα μήνυμα κατά την αναμετάδοση των δηλώσεών του στον εισαγγελέα του Ισημερινού.

Η έρευνα έπασχε από ατελείωτες διαδικαστικές περιπλοκές από την αρχή, με την υπεράσπιση να έχει πολλαπλασιάσει τις προσφυγές προκειμένου να πετύχει να σταματήσουν οι διώξεις. Η σουηδική δικαστική ανάκριση, που είχε καθυστερήσει κυρίως λόγω της άρνησης του Ασάνζ να δώσει κατάθεση στη Σουηδία, είχε πάρει τόσο χρόνο ώστε η προσφυγή μιας άλλης νεαρής γυναίκας για φερόμενη σεξουαλική επίθεση την ίδια εποχή, το 2010, τέθηκε στο αρχείο χωρίς να υπάρξει συνέχεια και παραγράφηκε το 2015.

Η κατηγορία πάντως του βιασμού θα παραγραφεί το 2020

Ο Ισημερινός, που χορήγησε άσυλο στον Ασάνζ, κατήγγειλε μόλις πριν από μία εβδομάδα, σε επιστολή του προς τη σουηδική κυβέρνηση, «την ολοφάνερη έλλειψη προόδου» στην έρευνα. «Είναι εξαιρετικά ανησυχητική η διαπίστωση πως έξι μήνες μετά την ακρόαση στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Ηνωμένο Βασίλειο, η σουηδική εισαγγελία δεν έχει ακόμη αποφανθεί για τη δικαστική κατάσταση του Τζούλιαν Ασάνζ», διαμαρτυρόταν στην επιστολή αυτή το υπουργείο Εξωτερικών του Ισημερινού.

Υπενθύμισε όμως ότι το Λονδίνο αρνείται μέχρι τώρα να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν έχει λάβει κάποιο αίτημα για την έκδοσή του σε άλλη χώρα.

Ο Ασάνζ είπε επίσης ότι ευχαρίστως θα συζητούσε και με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ