ΚΟΣΜΟΣ

Οι 4 αλλαγές στην Ευρώπη που ζητά ο Τζιάνι Πιτέλα

Οι 4 αλλαγές στην Ευρώπη που ζητά ο Τζιάνι Πιτέλα
Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Την ανάγκη να υπάρξει μια άλλη Ευρώπη, που θα βοηθήσει ιδιαίτερα τους ευάλωτους στις αλλαγές των τελευταίων χρόνων, υπογραμμίζει με άρθρο-παρέμβασή του ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τζιάνι Πιτέλα, το οποίο δημοσιεύθηκε στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

«Οι περισσότεροι ψηφοφόροι ιδίως εκείνοι οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις αλλαγές των τελευταίων χρόνων, θέλουν μιαν άλλη Ευρώπη και πρέπει να τους την προσφέρουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πιτέλα και προτάσσει, απευθυνόμενος στην Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, τέσσερις αλλαγές:

Η πρώτη αλλαγή αφορά στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ως ένα εγχείρημα δημοκρατίας και ελευθερίας, όχι μόνον ως εγχείρημα ολοκλήρωσης της εσωτερικής αγοράς. Η δεύτερη έχει να κάνει με την οικονομική πολιτική: πρέπει να τεθεί ένα τέλος στον μονόπλευρο προσανατολισμό προς το σύμφωνο σταθερότητας και την φιλοσοφία του. Η σταθερότητα και οι προσπάθειες ανάπτυξης πρέπει να βρίσκονται σε ισόρροπη σχέση. Μια ισχυρή Ευρώπη θα πρέπει να να θέσει στο επίκεντρο τη μάχη κατά του κοινωνικού ντάμπινγκ (σ.σ. εκμετάλλευση του χαμηλότερου κόστους εργασίας σε μια χώρα (λόγω μειωμένων εισφορών κοινωνικής ασφάλισης), με σκοπό την προσέλκυση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων εις βάρος άλλων χωρών) και να απαιτήσει υψηλότερα κοινωνικά κριτήρια ώστε να καταπολεμηθεί η φτώχεια και η ανασφάλεια.

Περαιτέρω, η Ευρώπη πρέπει να αγωνιστεί υπέρ της στροφής προς τη βιώσιμη κοινωνία και να ταχθεί υπέρ μιας καλύτερης σχέσης μεταξύ της αναπτυξιακής πολιτικής και της πολιτικής περιβάλλοντος. Πέραν τούτου απαιτείται μια επιθετική στάση ώστε να καταστεί πιο ηθική η οικονομία μας.Τέταρτο, πρέπει να δρομολογηθεί ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα με νόμους, οι οποίοι να επιβάλουν τη φορολόγηση εκεί όπου πραγματοποιούνται τα κέρδη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ