ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Ακόμη 82 μαθήτριες του Τσίμποκ στην αγκαλιά των οικογενειών τους

Νιγηρία: Ακόμη 82 μαθήτριες του Τσίμποκ στην αγκαλιά των οικογενειών τους
REUTERS/Afolabi Sotunde

Ο εφιάλτης τελείωσε για ακόμη 82 από τις απαχθείσες μαθήτριες του Τσίμποκ. Πριν από δύο εβδομάδες απελευθερώθηκαν από τη Μπόκο Χαράμ και έχουν επιστρέψει στις οικογένειές τους στη Νιγηρία

Οι μαθήτριες, ενήλικες κοπέλες πλέον, ηλικίας 18-21 ετών, έπεσαν στα χέρια της τζιχαντιστικής οργάνωσης τον Απρίλιο του 2014. Τρία χρόνια αργότερα είναι επιτέλους ελεύθερες.

Η υπόθεση είχε συγκλονίσει την παγκόσμια κοινότητα και το σύνθημα #BringBackOurGirls (Επιστρέψτε τα κορίτσια μας), είχε ταξιδέψει ανά την υφήλιο. Συνολικά είχαν απαχθεί 276 μαθήτριες από οικοτροφείο της χώρας.

Οι νεαρές κοπέλες επανενώθηκαν με τις οικογένειες τους σε μια συγκινητική τελετή στην πρωτεύουσα Αμπούτζα, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας.

Η επανένταξη μετά την περιπέτεια

Γιατροί θα παρακολουθήσουν στενά την υγεία των 82 νεαρών, μέχρι να είναι έτοιμες να επιστρέψουν στην κανονικότητα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και το πώς ήταν κατά την έλευσή τους στο αεροδρόμιο πριν από δύο εβδομάδες, οι περισσότερες είναι καλά στην υγεία τους.

Ο υπουργός Πληροφόρησης της Νιγηρίας, μιλώντας στο CNNi, ενημέρωσε πως μια εκ των μαθητριών έχει ένα σπασμένο χέρι και ακόμη μια έφερε τραύμα στο πόδι.

Το CNNi επισκέφτηκε το κέντρο όπου οι κοπέλες θα κάνουν ξεκινήσουν την αποκατάστασή τους. Εκεί φιλοξενούνται ακόμη 21 νεαρές, που είχαν απελευθερωθεί από τη Μπόκο Χαράμ τον περασμένο Οκτώβριο.

Πλέον 106 κοπέλες είναι υπό την αιχμαλωσία της Μπόκο Χαράμ. 57 μαθήτριες το έσκασαν λίγο μετά την απαγωγή τους, ενώ δύο ακόμη βρέθηκαν από τον στρατό της Νιγηρίας. Μια νεαρή εντοπίστηκε το 2016 περιπλανώμενη και ζητώντας βοήθεια.

Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των υπόλοιπων κοριτσιών, ανάμεσα στην κυβέρνηση της χώρας και τους τζιχαντιστές, αναμένεται να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα.

Οι διαπραγματεύσεις για τις 82

Ύστερα από διαπραγματεύσεις με την τρομοκρατική οργάνωση η κυβέρνηση της Νιγηρίας αντήλλαξε τις 82 μαθήτριες με πέντε ηγετικά μέλη της Μπόκο Χαράμ.

«Δεν υπάρχει αντίτιμο που δεν θα πληρώναμε», είπε πηγή της διαπραγματευτικής ομάδας στο CNNi.

Στην διαπραγματευτική ομάδα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, συμμετέχουν Ελβετοί διαμεσολαβητές, στρατιωτικοί της Νιγηρίας και ένας μεσάζων.

Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού τόνισε πως βοήθησε την απελευθέρωση των τελευταίων γυναικών, αναφέροντας στο twitter: «Δράσαμε ως ουδέτερος μεσάζων και παραδόσαμε τις 82 μαθήτριες του Τσίμποκ στην κυβέρνηση της Νιγηρίας».

«Δεδομένης της ιστορικά ανεξάρτητης και ουδέτερης στάσης μας, είναι σύνηθες για μας να δρούμε ως διαμεσολαβητές σε υποθέσεις απαγωγών», είπε στο CNNi o Jason Straziuso, εκπρόσωπος Τύπου της Διεθνούς Επιτροπής στην Ανατολική Αφρική.

«Συνεχίζουμε τις επαφές με τα κορίτσια και επιβλέπουμε την υγεία τους».

2017 05 20T161445Z 1777329704 RC1276912210 RTRMADP 3 NIGERIA SECURITY GIRLS

(REUTERS/Afolabi Sotunde)

Ο στόχος της Μπόκο Χαράμ

Η Μπόκο Χαράμ, που ορκίστηκε πίστη στο ISIS τον Μάρτιο του 2015, αξιώνει επιβολή του ισλαμικού νόμου (Σαρία) σε ολόκληρη τη Νιγηρία. Στην τοπική διάλεκτο Μπόκο Χαράμ σημαίνει «Απαγορεύεται η δυτική εκπαίδευση».

Η ομάδα αυτοαποκαλείται και Jama'atu Ahlis Sunna Lidda'awati Wal-Jihad, που μεταφράζεται σε: «Άνθρωποι δεσμευμένοι στην Διάδοση των Διδασκαλιών του Προφήτη και του Τζιχάντ».

Ο πληθυσμός της πολυπληθέστερης χώρας της Αφρικής είναι μοιρασμένος σε Χριστιανούς, στα βόρεια, και Μουσουλμάνους, στα νότια.

Η Μπόκο Χαράμ δραστηριοποιείται κυρίως εκεί (στα νότια) και ειδικά στις επαρχίες, Yobe, Kano, Bauchi, Kaduna and Borno. Στο Borno κρατούνται δέσμιες και οι μαθήτριες του Τσίμποκ.

2017 05 20T172625Z 652829241 RC1642426A40 RTRMADP 3 NIGERIA SECURITY GIRLS

(REUTERS/Afolabi Sotunde)

Freed Chibok girls reunited with families

By Stephanie Busari, Radina Gigova and Susannah Cullinane, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ