ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ έφθασε στο Ισραήλ: «Δίνεται μία σπάνια ευκαιρία για την ειρήνη» (pics)

Ο Τραμπ έφθασε στο Ισραήλ: «Δίνεται μία σπάνια ευκαιρία για την ειρήνη» (pics)
REUTERS/Jonathan Ernst

Τους «ακατάλυτους δεσμούς» μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ εγκωμίασε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, διακρίνοντας μία «σπάνια ευκαιρία» για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

Προερχόμενοι από το Ριάντ, ο Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια έτυχαν θερμής υποδοχής μετά την κάθοδό τους από το Air Force One από τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Ρέουβεν Ρίβλιν και Μπέντζαμιν Νετανιάχου αντίστοιχα.

«Στο πρώτο ταξίδι μου στο εξωτερικό με την ιδιότητα του Προέδρου, ήρθα σε αυτή την αρχαία και ιερή γη για να επαναβεβαιώσω τους ακατάλυτους δεσμούς ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο κράτος του Ισραήλ», δήλωσε ο Τραμπ και έκανε λόγο για μεγάλη σύγκλιση συμφερόντων στη μάχη κατά του εξτρεμισμού. Η ευκαιρία είναι παρούσα, είπε, «να φέρουμε την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή αυτή».

«Στη διάρκεια των ταξιδιών μου αυτές τις ημέρες, βρήκα νέους λόγους για να ελπίζω», είπε ο Τραμπ και πρόσθεσε:

Έχουμε ενώπιόν μας μια σπάνια ευκαιρία να φέρουμε την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη σε αυτή την περιοχή και στους ανθρώπους της, νικώντας την τρομοκρατία και δημιουργώντας ένα μέλλον ειρήνης, αρμονίας, ευημερίας και ειρήνης, όμως μόνο συνεργαζόμενοι μπορούμε να φθάσουμε εκεί. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει εκφράσει πρόθεση να ηγηθεί της επίτευξης συμφωνίας ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, δεν αναφέρθηκε άμεσα στη σύγκρουση -μία από τις πιο παλιές και δύσκολες παγκοσμίως. Ο Νετανιάχου, από την πλευρά του, δήλωσε πως το Ισραήλ συμμερίζεται τη δέσμευση του Τραμπ για επίτευξη ειρήνης και πως «το Ισραήλ τείνει τη χείρα για την ειρήνη σε όλους τους γείτονές μας, περιλαμβανομένων των Παλαιστινίων».

«Μακάρι το πρώτο ταξίδι σας στην περιοχή μας να αποδειχθεί ένα ιστορικό ορόσημο στην πορεία προς τη συμφιλίωση και την ειρήνη», είπε.

Εν πτήσει προς το Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον σημείωσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος 'βλέπει' μέσα από το περιφερειακό πρίσμα την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση και τη δυνατότητα επίλυσής της.

«Οι αραβικές χώρες, το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, όλοι αντιμετωπίζουμε την ίδια απειλή, δηλαδή αυτή των τζιχαντιστών είπε και πρόσθεσε. «Πιστεύω πως αυτό δημιουργεί μια διαφορετική δυναμική».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ