ΚΟΣΜΟΣ

Συστάσεις Κομισιόν στην Ιταλία να επιβληθεί και πάλι φόρος ακινήτων

Συστάσεις Κομισιόν στην Ιταλία να επιβληθεί και πάλι φόρος ακινήτων
REUTERS/Francois Lenoir

Δεν αποκλείεται η Κομισιόν να ζητήσει τον Οκτώβριο νέες παρεμβάσεις από την ιταλική κυβέρνηση, είτε περικοπή των δημοσίων δαπανών είτε αύξηση της φορολογίας, καθώς η βιωσιμότητα του ιταλικού κρατικού χρέους, το οποίο υπερβαίνει το 133% του ΑΕΠ παραμένει το κύριο ζητούμενο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι θα πρέπει να ληφθεί άμεσα ένα μέτρο. Στις σημερινές οικονομικές «συστάσεις» της Επιτροπής προς τα κράτη μέλη, γίνεται αναφορά στην χρησιμότητα της εκ νέου υιοθέτησης του φόρου ακίνητης περιουσίας για τα υψηλά εισοδήματα. Η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι είχε καταργήσει τον «Ιταλικό ΕΝΦΙΑ» για το ιδιόκτητο σπίτι στο οποίο κατοικεί κάθε πολίτης.

«Είναι μια από τις πολλές προτάσεις (σ.σ. της Κομισιόν), αλλά πιστεύω ότι το να αλλάζεις στάση για έναν φόρο που είχε τροποποιηθεί μόλις πριν από λίγους μήνες, δεν είναι καλή ιδέα», σχολίασε ο Ιταλός υπουργός οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν.

Κατά τα άλλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε επαρκή τα επιπλέον μέτρα ύψους άνω των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ που υιοθέτησε πρόσφατα η Ιταλία, τονίζοντας πως η συνολική κατάσταση των δημοσιονομικών της χώρας πρόκειται να επανεκτιμηθεί το φθινόπωρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ