ΚΟΣΜΟΣ

Νέα παρέμβαση Τραμπ στις έρευνες για τις προεκλογικές μυστικές επαφές με τη Ρωσία

Νέα παρέμβαση Τραμπ στις έρευνες για τις προεκλογικές μυστικές επαφές με τη Ρωσία
REUTERS/Atef Safadi/Pool

Μια νέα προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να ανακόψει τις έρευνες σχετικά με τις επαφές συμβούλων του με ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους, έρχεται στο φως της δημοσιότητας, καθώς αποκαλύπτεται πως ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από υψηλόβαθμα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών να αρνηθούν δημοσίως την ύπαρξη στοιχείων που αποδεικνύουν ότι υπήρξαν επαφές μελών της προεκλογικής εκστρατείας του με μέλη της ρωσικής κυβέρνησης.

Τα νέα αυτά στοιχεία, που αποκάλυψαν στο CNNi νυν και πρώην αμερικανοί αξιωματούχοι, θέλουν τον αμερικανό πρόεδρο να επικοινώνησε με τον Διευθυντή των Μυστικών Υπηρεσιών Νταν Κόατς και τον διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας Μάικλ Ρότζερς, ήρθαν στο φως λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη ότι το FBI διεξάγει έρευνα για τις επαφές με τη Ρωσία, που είχαν απώτερο στόχο να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου.

Η φύση του τηλεφωνήματος που δέχθηκαν από τον αμερικανό πρόεδρο, έκανε τόσο τον Κόατς όσο και τον Ρότζερς να νιώσουν αμήχανα, ενώ αμφότεροι αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις του, σύμφωνα με πληροφορίες του CNNi.

«Ο Λευκός Οίκος δεν επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει αβάσιμους ισχυρισμούς που βασίζονται σε παράνομες «διαρροές» πληροφοριών από ανώνυμες πηγές. Ο πρόεδρος παραμένει προσηλωμένος στην ατζέντα του για να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ενώπιον του αμερικανικού λαού», ανέφερε κυβερνητική πηγή όταν το CNNi ζήτησε ένα σχόλιο σχετικά με το δημοσίευμα της Washington Post που αποκάλυψε τα συγκεκριμένα τηλεφωνήματα του αμερικανού προέδρου.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, όπως είχε αποκαλύψει το CNNi, ο Λευκός Οίκος είχε ζητήσει από το FBI να κάνει πίσω στην έρευνα σχετικά με τις πληροφορίες που ήθελαν στενούς συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ να συνεργάζονται με τη ρωσική κυβέρνηση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πάντως από την πρώτη στιγμή έχει υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει κάτι παράνομο στις επαφές αυτές των συμβούλων του με Ρώσους αξιωματούχους, όμως διαρκώς βάζει εμπόδια στις έρευνες.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Washington Post, το στοιχείο που αποδεικνύει ότι ο Τραμπ απηύθυνε το συγκεκριμένο αίτημα στους αμερικανούς αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, είναι ένα σημείωμα, το οποίο πλέον βρίσκεται στα χέρια του Ρόμπερτ Μιούλερ, ο οποίος έχει αναλάβει τη διεξαγωγή της έρευνας της υπόθεσης.

Ο ίδιος έχει ακόμη στα χέρια του παρόμοια σημειώματα που έχει γράψει ο Μάικ Κόμεϊ, και στα οποία αναφέρεται στις επαφές του με τον Τραμπ, μεταξύ των οποίων είναι και το αίτημά του προς το FBI να σταματήσει τις έρευνες για τον πρώην σύμβουλο ασφαλείας του, τον Μάικλ Φλιν. Η επιτροπή που ερευνά την υπόθεση έχει ζητήσει αντίγραφα των συγκεκριμένων σημειωμάτων, ενώ έχει καλέσει και τον ίδιο τον Κόμεϊ για να καταθέσει, όπως θα καταθέσουν και οι Κόατς και Ρότζερς αυτή την εβδομάδα ενώπιον του Κογκρέσου.

Trump asked DNI, NSA to deny evidence of Russia collusion, By Jim Sciutto and Eli Watkins, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ