ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγός δισεκατομμυριούχος δωρίζει την περιουσία του για να σωθούν οι ωκεανοί (vid)

Νορβηγός δισεκατομμυριούχος δωρίζει την περιουσία του για να σωθούν οι ωκεανοί (vid)
EPA/JENS BUETTNER

Ένας Νορβηγός δισεκατομμυριούχος αποφάσισε να δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του προκειμένου να καθαρίσουν οι ωκεανοί.

 

Ο λόγος για τον αυτοδημιούργητο δισεκατομμυριούχο, Kjell Inge Røkke, ο οποίος είναι ο βασικός μέτοχος της επενδυτικής εταιρείας Aker ASA.

Ο Røkke σχεδιάζει να προχωρήσει σε μεγάλες δωρεές από την προσωπική του περιουσία, ύψους περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αρχής γενομένης από την ναυπήγηση ενός πλοίου που θα λειτουργήσει ως κέντρο έρευνας για τις συνθήκες στους ωκεανούς και τον καθαρισμό τους.

Ο Νορβηγός αισθάνθηκε την ανάγκη να κάνει μία καλή πράξη για το περιβάλλον κι έτσι αποφάσισε να χρηματοδοτήσει τη ναυτική επιχείρηση της World Wildlife Fund, που αποσκοπεί στον καθαρισμό των ωκεανών από το πλαστικό . Στην επιχείρηση θα συμμετέχουν εξειδικευμένοι επιστήμονες, εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας, ακόμη και drone.

Ο Røkke εγκατέλειψε το λύκειο και μετακόμισε στις ΗΠΑ για να δουλέψει ως ψαράς. Έχτισε την περιουσία του μεταπουλώντας πετρελαιοφόρα σκάφη για βιομηχανική αλιεία. Το πλοίο αναμένεται να είναι έτοιμο μέσα στο 2020.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ