ΚΟΣΜΟΣ

Τερέζα Μέι: Πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε την ταυτότητα του δράστη της δειλής τρομοκρατικής επίθεσης

Τερέζα Μέι: Πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε την ταυτότητα του δράστη της δειλής τρομοκρατικής επίθεσης
REUTERS/Toby Melville

Ο βρετανικός λαός έπεσε θύμα μιας δειλής τρομοκρατικής επίθεσης που είχε στόχο τα νεότερα μέλη της κοινωνίας μας, τόνισε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή της για την βομβιστική επίθεση που σκόρπισε τον θάνατο στην Manchester Arena, λίγο μετά το τέλος μια ποπ συναυλίας.

Η Τερέζα Μέι έκανε λόγο για μια από τις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί σε βρετανικό έδαφος, που αν και δεν είναι η πρώτη για το Μάντσεστερ, είναι η σίγουρα η χειρότερη που έχει συμβεί στην πόλη και σε όλη τη βόρεια Αγγλία.

Οι βρετανικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνές τους προκειμένου να καταλήξουν στο πόρισμά τους αναφορικά με την τρομοκρατική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους και είχε ως αποτέλεσμα άλλοι 59 να τραυματιστούν, κάποιοι από τους οποίους πολύ σοβαρά.

Δεδομένοι ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν μπορούν ακόμη να δοθούν στη δημοσιότητα πολλά στοιχεία, η Τερέζα Μέι ξεκαθάρισε πως ο δράστης ήταν ένας και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος κοντά στην έξοδο της Manchester Arena, λίγο μετά το τέλος της συναυλίας. Οι αρχές εκτιμούν ότι ο χώρος και ο χρόνος που επέλεξε να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά μόνο τυχαίος δεν ήταν, καθώς ο δράστης είχε στόχο να προκαλέσει όσο περισσότερα θύματα γινόταν.

2017 05 23T101642Z 102296667 RC19F4944510 RTRMADP 3 BRITAIN SECURITY MANCHESTER


Πηγή:REUTERS/Neil Hall

Αυτό που προσπαθούν να εξακριβώσουν οι αρχές είναι αν έδρασε μόνος ή αν είναι μέλος ενός δικτύου τρομοκρατών, όμως αυτό είναι κάτι που θα πάρει αρκετό χρόνο, σύμφωνα με την Τερέζα Μέι, η οποία πρόσθεσε πως οι αστυνομικές Αρχές πιστεύουν ότι έχουν ταυτοποιήσει τον δράστη, όμως είναι νωρίς ακόμη για να δοθεί στη δημοσιότητα το όνομά του.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η επίθεση σημειώθηκε στο τέλος μιας ποπ συναυλίας, την οποία παρακολουθούσαν κυρίως παιδιά και νέοι, χαρακτηρίζοντάς την πράξη δειλίας.

2017 05 23T101634Z 1621700466 RC1F33118F00 RTRMADP 3 BRITAIN SECURITY MANCHESTER

«Όλες οι τρομοκρατικές επιθέσεις είναι πράξεις δειλίας, όμως αυτή ξεχωρίζει γιατί ο δράστης έβαλε στο στόχαστρό του αθώους ανθρώπους, ευάλωτα παιδιά», είπε χαρακτηριστικά η Τερέζα Μέι.


Πηγή: REUTERS/Neil Hall

Η τρομοκρατική απειλή παραμένει σε υψηλό επίπεδο για τη Βρετανία, με τα μέτρα ασφαλείας να ενισχύονται σε όλη τη χώρα και ειδικά στο Μάνστεστερ με αυξημένες περιπολίες, ακόμη και ένοπλων αστυνομικών.

Μέσα στην ημέρα η Τερέζα Μέι θα επισκεφθεί το σημείο της τραγωδίας, ενώ αργότερα θα έχει νέα σύσκεψη με την ομάδα «Κόμπρα» προκειμένου να ενημερώνεται για την πορεία των ερευνών.

«Παλεύουμε να καταλάβουμε πιο διεστραμμένο μυαλό σκέφτηκε να κάνει αυτή την επίθεση, στόχος μας είναι να βρούμε τους δράστες και να τους οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης», είπε η Μέι εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και την ευγνωμοσύνη της στους αστυνομικούς και στο ιατρικό προσωπικό για την υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν από το βράδυ της Δευτέρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ